Az ünnepek nehéz ételei után semmi másra nem vágyunk jobban, mint könnyű, egészséges ételekre. Az alábbi receptek ebben lesznek segítségünkre: klasszikus téli ételek csupa vitamindús hozzávalóval.

Könnyű és alakkímélő fogások a karácsony utáni időszakra

Pirított sütőtök

fogások karácsony után, sütőtök

Fotó: Shutterstock

Hozzávalók (4 főre):

kb. 1,8 kg kiló sütőtök

1 ek repceolaj

1 tk őrölt római kömény

½ tk füstölt pirospaprika

½ tk só

10-15 g pirított, aprított dió

½ db gránátalma magjai (opcionális)

1-2 ek zöldfűszer (pl. petrezselyemzöld)

 

Elkészítése:

1. Melegítsük elő a sütőt 220 fokra. A sütőtök húsát kockázzuk fel, keverjük el az olajjal, a római köménnyel, a paprikával és a sóval. Az egészet egyengessük el egy sütőpapírral bélelt tepsin, majd süssük aranybarnára körülbelül 20 perc alatt.

2. Ha kicsit kihűlt, tálaljuk frissen aprított petrezselyemzölddel, pirított dióval és gránátalmamagokkal meghintve.

Elkészítési idő: kb. 35 perc

DF-tipp:

Némi kis kockákra tördelt feta sajtot is adhatsz hozzá. A dió helyett használhatsz natúr tökmagot.

 

Téli saláta

fogások karácsony utánra, téli saláta

Fotó: Shutterstock

Hozzávalók (4 személyre):

1,5 ek olívaolaj

1 tk méz

½ ek frissen facsart citromlé

1 tk dijoni mustár

½ tk mák

½ tk só

1 nagyobb fej mángold

2 db sárgarépa, reszelve

1 csésze bébispenót (vagy mirelit spenót, felengedve)

1 kisebb alma

30 g dióbél

15 g natúr aszalt áfonya

 

Elkészítése:

1. Keverjük össze az olajat, a mézet, a citromlevet, a mustárt, a mákot és 1/4 tk sót. A mángoldot aprítsuk fel, majd ízesítsük az előbb elkészített mézes-mustáros szószból 1 teáskanálnyival és a maradék sóval.

2. Keverjük össze alaposan a salátát a dresszinggel, takarjuk le, és tegyük hűtőbe pihenni egy órára. Ezután keverjük hozzá a reszelt sárgarépát, az apróra tépkedett spenótot, a felszelt almát, a diót és az áfonyát. A maradék dresszinget ráöntve tálaljuk.

Elkészítési idő: 15 perc + hűtés

 

Egyszerű zöldségleves

zöldségleves, fogások karácsony után

Fotó: Shutterstock

Hozzávalók (4 személyre):

3 db közepes sárgarépa

db 2 közepes fehérrépa

2 maroknyi fagyasztott borsó

½ fej karfiol, rózsákra szedve

1 db paprika

1 db paradicsom

1 fej vöröshagyma

2 szál újhagyma zöldje

300 ml húslevesalaplé

¼ tk kakukkfű

1 csokor petrezselyemzöld

2 gerezd fokhagyma

bors

1 ek repceolaj

 

Elkészítése:

1. A répákat tisztítsuk meg, vágjuk egyforma nagyságú darabokra. A vöröshagymát vágjuk fel apróra, és pároljuk meg az olajon. Adjuk hozzá a répákat, a felkockázott paprikát, paradicsomot, az apróra vágott fokhagymát. Öntsük fel körülbelül 2 liter vízzel, majd adjuk hozzá a húslevesalaplevet. Fűszerezze sóval, borssal.

2. Forraljuk fel a levest, majd lassú tűzön főzzük puhára körülbelül 20 perc alatt a zöldségeket. Az utolsó 5 percben adjuk hozzá a karfiolt, a borsót, az újhagymát és a kakukkfüvet. Végül szórjuk meg aprított petrezselyemmel. Forrón tálaljuk.

Elkészítési idő: kb. 40 perc

 

MÉG TÖBB KÖNNYŰ FOGÁS:

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Három zseniális vacsora csirkéből, ha diétázol
Nem tudjuk megunni a csirkehúst: egyik kedvenc egészséges alapanyagunk, sokféleképpen elkészíthető, csak egy kis kreativitás kell ahhoz, hogy finom, tápláló és diétába is könnyen illeszthető vacsorákat készítsünk belőle – mindössze 10-20 perc alatt.
A tél fiatalító fűszerei, mutatjuk, mit szerezz be!
A titok a téli fűszerekben rejlik, melyek még képesek akár meg is fiatalítani a testet.
Mindent a fogamzásgátlásról: melyik való neked?
A fogamzásgátlás minden párt érint, akik nem szeretnének gyereket a közeljövőben. Keressük a legjobb megoldást, ami biztonságos, és igazán illik hozzád.
Sütés nélkül készül ez a mennyei joghurt torta
Ha nincs kedved órákig a konyhában bíbelődni, próbáld ki ezt a receptet.
Ezt az új diétás kókuszgolyót imádni fogod, pillanatok alatt kész
Ez az egyszerű zöldség az indiánok kedvelt eledele volt. Jótékony élettani hatását hosszan sorolhatjuk: megfázásos betegségek hatékony ellenszere, erősíti az immunrendszert. Sósan és édesen is isteni.
Ez november legjobb diétája, karácsonyra bomba alakod lesz
A szervezet feltöltődik vitaminokkal, tápanyagokkal, méghozzá úgy, hogy közben fogyhatunk is.
Ez az ősz legjobb diétás fegyvere, így vesd be a savanyú káposztát
A savanyú káposzta és az abból készült ételek elképesztően jó hatással vannak a szervezetünkre, ezért jó lenne, ha nemcsak az ünnepi asztalon találkoznánk vele, hanem az év többi napján is.
Alma és mogyoróvaj: az egyik legjobb nasi, ha diétázol
A nassolás mindig veszélyes terep. Szerencsére léteznek olyan nasik, amelyek szinte azonnal elejét veszik az egészségtelen vágyakozásnak. Íme egy remek ötlet, amit a táplálkozástudomány szakértői ajánlanak!

Ajánlataink