Pirított sütőtök
Hozzávalók (4 főre):
kb. 1,8 kg kiló sütőtök
1 ek repceolaj
1 tk őrölt római kömény
½ tk füstölt pirospaprika
½ tk só
10-15 g pirított, aprított dió
½ db gránátalma magjai (opcionális)
1-2 ek zöldfűszer (pl. petrezselyemzöld)
Elkészítése:
1. Melegítsük elő a sütőt 220 fokra. A sütőtök húsát kockázzuk fel, keverjük el az olajjal, a római köménnyel, a paprikával és a sóval. Az egészet egyengessük el egy sütőpapírral bélelt tepsin, majd süssük aranybarnára körülbelül 20 perc alatt.
2. Ha kicsit kihűlt, tálaljuk frissen aprított petrezselyemzölddel, pirított dióval és gránátalmamagokkal meghintve.
Elkészítési idő: kb. 35 perc
DF-tipp:
Némi kis kockákra tördelt feta sajtot is adhatsz hozzá. A dió helyett használhatsz natúr tökmagot.
Téli saláta
Hozzávalók (4 személyre):
1,5 ek olívaolaj
1 tk méz
½ ek frissen facsart citromlé
1 tk dijoni mustár
½ tk mák
½ tk só
1 nagyobb fej mángold
2 db sárgarépa, reszelve
1 csésze bébispenót (vagy mirelit spenót, felengedve)
1 kisebb alma
30 g dióbél
15 g natúr aszalt áfonya
Elkészítése:
1. Keverjük össze az olajat, a mézet, a citromlevet, a mustárt, a mákot és 1/4 tk sót. A mángoldot aprítsuk fel, majd ízesítsük az előbb elkészített mézes-mustáros szószból 1 teáskanálnyival és a maradék sóval.
2. Keverjük össze alaposan a salátát a dresszinggel, takarjuk le, és tegyük hűtőbe pihenni egy órára. Ezután keverjük hozzá a reszelt sárgarépát, az apróra tépkedett spenótot, a felszelt almát, a diót és az áfonyát. A maradék dresszinget ráöntve tálaljuk.
Elkészítési idő: 15 perc + hűtés
Egyszerű zöldségleves
Hozzávalók (4 személyre):
3 db közepes sárgarépa
db 2 közepes fehérrépa
2 maroknyi fagyasztott borsó
½ fej karfiol, rózsákra szedve
1 db paprika
1 db paradicsom
1 fej vöröshagyma
2 szál újhagyma zöldje
300 ml húslevesalaplé
¼ tk kakukkfű
1 csokor petrezselyemzöld
2 gerezd fokhagyma
só
bors
1 ek repceolaj
Elkészítése:
1. A répákat tisztítsuk meg, vágjuk egyforma nagyságú darabokra. A vöröshagymát vágjuk fel apróra, és pároljuk meg az olajon. Adjuk hozzá a répákat, a felkockázott paprikát, paradicsomot, az apróra vágott fokhagymát. Öntsük fel körülbelül 2 liter vízzel, majd adjuk hozzá a húslevesalaplevet. Fűszerezze sóval, borssal.
2. Forraljuk fel a levest, majd lassú tűzön főzzük puhára körülbelül 20 perc alatt a zöldségeket. Az utolsó 5 percben adjuk hozzá a karfiolt, a borsót, az újhagymát és a kakukkfüvet. Végül szórjuk meg aprított petrezselyemmel. Forrón tálaljuk.
Elkészítési idő: kb. 40 perc
MÉG TÖBB KÖNNYŰ FOGÁS:
- Alakkímélő és pénztárcabarát ételek minden napra
- Sárgarépás céklakrémleves
- Vörös lencsés-sütőtökös curry
- Zabkásával töltött sült alma