A konyakliszt (vagy konjakliszt) kevésbé ismert sűrítőanyag. A japán konyha egyik tradicionális alapanyaga gluténmentes, íztelen, nem hizlal – alacsony a kalóriatartalma és szinte teljesen szénhidrát- és zsírmentes. A gyomorban megköti a vizet, megduzzad, és így jóllakottságérzetet okoz. Éppen ezért jól beilleszthető különböző diétákba, fogyókúrákba.

Konyakliszt – Az egészséges sűrítőanyag

A konyaklisztet ételek sűrítésére használják, úgy, mint a kukorica- vagy a burgonyakeményítőt. Természetes, oldható rostokban gazdag – megakadályozza a vércukorszint ingadozását –, nem tartalmaz keményítőt és cukrot. Szaftok, szószok, mártások, mázak, levesek, pörköltek sűrítéséhez kiváló, de pudingok és sütemények készítéséhez is ideális. Sűrítőereje mintegy tízszerese a kukoricakeményítőnek. a konyakliszttel sűrített ételek fényesebbek, mint a sima liszttel dúsítottak. Konyakliszttel főzni könnyű, csak néhány egyszerű szabályt kell betartani. Az alábbi alapszabályok betartása mindig jó eredményt hoz:

1. KEVERÉS

A konyaklisztet mindig fokozatosan adjuk hozzá a hideg folyadékhoz mindaddig, míg teljesen sima nem lesz. A teljes főzési idő alatt óvatosan kevergessük. Ha főzés közben adunk hozzá valamilyen összetevőt, előtte mindig húzzuk le a tűzről. A bekeverés gyors, de kíméletes legyen. A túl erős keverés szétesést és elvékonyodást okoz.

2. HŐMÉRSÉKLET

Ajánlatos alacsony-közepes vagy közepes lángon főzni. Túl nagy hő hatására a keverék csomós lesz, ha pedig tojást is tartalmaz, az kicsapódik.

3. IDŐ

Állandó keverés mellett forraljuk az ételt, és legalább 1 teljes percig hagyjuk forrni. Ennek hatására a konyakliszt teljesen megduzzad, és a keverék besűrűsödik. A már besűrűsödött keveréket (pl. pudingok, torták és süteménytöltelékek) nem szabad túlfőzni, különben lehűlés közben elfolyósodik.

Így befolyásolja az étkezés a fejfájást

Mi az a szociális hízás, és mit tehetünk ellene?

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Három zseniális vacsora csirkéből, ha diétázol
Nem tudjuk megunni a csirkehúst: egyik kedvenc egészséges alapanyagunk, sokféleképpen elkészíthető, csak egy kis kreativitás kell ahhoz, hogy finom, tápláló és diétába is könnyen illeszthető vacsorákat készítsünk belőle – mindössze 10-20 perc alatt.
A tél fiatalító fűszerei, mutatjuk, mit szerezz be!
A titok a téli fűszerekben rejlik, melyek még képesek akár meg is fiatalítani a testet.
Mindent a fogamzásgátlásról: melyik való neked?
A fogamzásgátlás minden párt érint, akik nem szeretnének gyereket a közeljövőben. Keressük a legjobb megoldást, ami biztonságos, és igazán illik hozzád.
Sütés nélkül készül ez a mennyei joghurt torta
Ha nincs kedved órákig a konyhában bíbelődni, próbáld ki ezt a receptet.
Ezt az új diétás kókuszgolyót imádni fogod, pillanatok alatt kész
Ez az egyszerű zöldség az indiánok kedvelt eledele volt. Jótékony élettani hatását hosszan sorolhatjuk: megfázásos betegségek hatékony ellenszere, erősíti az immunrendszert. Sósan és édesen is isteni.
Ez november legjobb diétája, karácsonyra bomba alakod lesz
A szervezet feltöltődik vitaminokkal, tápanyagokkal, méghozzá úgy, hogy közben fogyhatunk is.
Ez az ősz legjobb diétás fegyvere, így vesd be a savanyú káposztát
A savanyú káposzta és az abból készült ételek elképesztően jó hatással vannak a szervezetünkre, ezért jó lenne, ha nemcsak az ünnepi asztalon találkoznánk vele, hanem az év többi napján is.
Alma és mogyoróvaj: az egyik legjobb nasi, ha diétázol
A nassolás mindig veszélyes terep. Szerencsére léteznek olyan nasik, amelyek szinte azonnal elejét veszik az egészségtelen vágyakozásnak. Íme egy remek ötlet, amit a táplálkozástudomány szakértői ajánlanak!

Ajánlataink