A konyakliszt (vagy konjakliszt) kevésbé ismert sűrítőanyag. A japán konyha egyik tradicionális alapanyaga gluténmentes, íztelen, nem hizlal – alacsony a kalóriatartalma és szinte teljesen szénhidrát- és zsírmentes. A gyomorban megköti a vizet, megduzzad, és így jóllakottságérzetet okoz. Éppen ezért jól beilleszthető különböző diétákba, fogyókúrákba.

Konyakliszt – Az egészséges sűrítőanyag

A konyaklisztet ételek sűrítésére használják, úgy, mint a kukorica- vagy a burgonyakeményítőt. Természetes, oldható rostokban gazdag – megakadályozza a vércukorszint ingadozását –, nem tartalmaz keményítőt és cukrot. Szaftok, szószok, mártások, mázak, levesek, pörköltek sűrítéséhez kiváló, de pudingok és sütemények készítéséhez is ideális. Sűrítőereje mintegy tízszerese a kukoricakeményítőnek. a konyakliszttel sűrített ételek fényesebbek, mint a sima liszttel dúsítottak. Konyakliszttel főzni könnyű, csak néhány egyszerű szabályt kell betartani. Az alábbi alapszabályok betartása mindig jó eredményt hoz:

1. KEVERÉS

A konyaklisztet mindig fokozatosan adjuk hozzá a hideg folyadékhoz mindaddig, míg teljesen sima nem lesz. A teljes főzési idő alatt óvatosan kevergessük. Ha főzés közben adunk hozzá valamilyen összetevőt, előtte mindig húzzuk le a tűzről. A bekeverés gyors, de kíméletes legyen. A túl erős keverés szétesést és elvékonyodást okoz.

2. HŐMÉRSÉKLET

Ajánlatos alacsony-közepes vagy közepes lángon főzni. Túl nagy hő hatására a keverék csomós lesz, ha pedig tojást is tartalmaz, az kicsapódik.

3. IDŐ

Állandó keverés mellett forraljuk az ételt, és legalább 1 teljes percig hagyjuk forrni. Ennek hatására a konyakliszt teljesen megduzzad, és a keverék besűrűsödik. A már besűrűsödött keveréket (pl. pudingok, torták és süteménytöltelékek) nem szabad túlfőzni, különben lehűlés közben elfolyósodik.

Így befolyásolja az étkezés a fejfájást

Mi az a szociális hízás, és mit tehetünk ellene?

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

3 isteni paradicsomsaláta, ha diétázol – egyszerű, friss és laktató
Diétázol, de nem akarsz lemondani a finom ízekről? Fedezd fel azt a három egyszerű, friss paradicsomsalátát, amelyek gyorsan elkészíthetők, laktatnak, és tökéletesek a könnyed étrendedhez.
5 perces jeges nyári nasi, ha diétázol
Fagylalt helyett is szuper megoldás, ha nyáron is figyelsz a vonalaidra, ráadásul pillanatok alatt elkészül. Egy baj van csak vele, nem tudsz eleget készíteni belőle.
4 gyümölcs, ami segít a koleszterinszinted csökkentésében – természetes módon
Tudd kordában tartani a koleszterinszintedet természetes módon! Négy finom gyümölcs segíthet csökkenteni a „rossz” LDL-szintet és támogatni a szív egészségét – egyszerűen beillesztve a mindennapi étrendedbe.
South Beach diéta: modern fogyókúra éhezés nélkül
Fogyás éhezés nélkül? Fedezd fel a South Beach diéta titkait és kezd el az életmódváltást még a nyáron! Mutatjuk, hogyan csináld!
9 tanács, hogy könnyebb legyen elhagyni a cukrot
Íme, 9 tipp, amivel kizárhatja a cukrot az életéből.
Netről rendelsz fürdőruhát, vigyázz mert beteg lehetsz!
Egyre több üzlet kínál online vásárlási lehetőséget, így már fürdőruhát és fehérneműt is könnyedén rendelhetsz. De vajon rejt mindez egészségügyi kockázatokat? Ennek járunk most utána.
Egészséges diéta akkor is, ha nincs pénzed szuperfoodokra
Sokan azt hiszik, hogy az egészséges étkezés csak drága alapanyagokkal, különleges porokkal és egzotikus magvakkal működik. De ez tévhit. Ha tudatos vagy, akkor szuperfoodok nélkül is tudsz jól enni, sőt, akár sokkal táplálóbban és olcsóbban is. Az egészséges diéta nem pénz kérdése – hanem szemléletmódé.
Ezért ne tépd ki a kertedből: a kék virág, ami beindítja a fogyást
A kert szélén is ott virít, mégis alig ismerjük: a mezei katáng nemcsak gyönyörű, de természetes méregtelenítő, anyagcsere-serkentő és fogyást támogató növény. Ismerd meg közelebbről ezt az „álcázott” szuperélelmiszert!