A képlet egyszerűnek tűnik: minél magasabb az életszínvonalunk, annál többet költünk élelmiszerre, gyakrabban járunk étterembe, társaságba, és a magyar ember a társaságban bizony eszik. Ne hagyja, hogy a külvilág, a környezet tönkretegye egészséges életmódját! Ajánlunk ehhez néhány hasznos trükköt.

Mi az a szociális hízás, és mit tehetünk ellene?

1. Figyelje a zsírtartalmat!

Cseréljen le minden zsíros kedvencet alacsony zsírtartalmúra – a hűtőben, a kamrában, az irodai fiókjában, vagyis mindenhol, ahol ételt tárol. Tehát: hamburgerbe, grillezős húspogácsába, fasírtba a szokásos vegyes-darálék helyett kerüljön színtiszta, sovány marhahús, vagy még inkább pulykamell. Az omlettet készítse tojásfehérjéből és alacsony zsírtartalmú sajtból. A serpenyőket ahelyett, hogy meglocsolná olajjal, csak sprézze.

Trükk: csökken a zsír- és kalóriatartalom, de a családja észre sem fogja venni

2. Elő az egészséges rágcsákkal!

Takarítsa ki a nappalit: tüntesse el a tortilla csipszeket, a sültkrumplikat, a pattogatott kukoricákat. Tegyen ki KICSI tálkákba vékonyra szelt sült gyümölcsöket (almacsipszet, körtecsipszet), dióféléket (például pisztáciát). Az egészséges választékkal vitaminokhoz és fontos ásványi anyagokhoz is hozzájuthat.

Trükk: a gyerekeknek mindig tetszik az újdonság, végig fogják kóstolni.

Elhízás, túlsúly – mit tehetünk ellene?

3. „Világítós” kóla

Light: ami rávilágíthat a kalóriákra. A szénsavas üdítőkből egy doboz kb. 155 kcalt tartalmaz, amiből kb. 40 gr szénhidrát. Ez majdnem annyi, mint egy szelet fehér kenyér! Viszont a diétás italok nem tartalmaznak szénhidrátokat, és nagyon kevés kalória van bennük.

Trükk: ha a barátnője elvi okokból képtelen cserélni, sutyiban cserélje ki a poharát, és figyelje, észreveszi-e a változást

4. Ne egyen annyit, mint a párja.

Soha ne vegyen ki ugyanannyit a tányérjára, mint amennyit a férje vagy a fia szed. Az ő szervezetük lehet, hogy feldolgozza a kaját, míg az öné inkább raktározni fog belőle.

Trükk: étteremben, ha egyformát rendelnek, ön kérjen gyerek- vagy zóna adagot.

5. Támogató nyilatkozat

Hogy távoltartsa a traktálós nagynéniket és szomszédokat, ’pletykálja’ el nekik, hogy éppen belevágott egy nagyszerű diétába. Nyugodtan túlozzon, hogy felkeltse az érdeklődésüket – biztos lehet abban, hogy ezentúl nem sütikkel fogják kínálgatni, hanem fogyis tanácsokkal.

Trükk: a pletyka könnyen visszajuthat az édesanyja vagy a férje fülébe, akik így talán felhagynak a házi sütésű almás rétes kínálásával és az esténkénti pizza-rendeléssel.

6. Váltson teljes kiőrlésűre!

Vásároljon teljes kiőrlésű lisztből készült pékárukat. Ezek ugyanolyan finomak, és kevésbé hizlalnak, mint a fehér lisztből készültek.

Trükk: édes teljes kiőrlésű péksütemény maradékát apróra vágva, esetleg ledarálva belekeverheti natúr joghurtba, túróba, vagy rászórhatja alacsony zsírtartalmú joghurt-fagyira

rozskenyer

7. Felejtse el a kaját!

Ne ez legyen a központi kérdés. Próbáljon meg végre úgy együtt lenni a szeretteivel, hogy az nem valami közös nagy zabálásról szól! Ahelyett, hogy körbeülnének egy tortát, menjenek el kirándulni, sétálni. Az anyósával is találjanak más témát, ne adj isten, valami közös hobbit.

Trükk: a baráti összejöveteleket, családi ünnepeket két étkezés közti időpontra szervezze: ebéd utánra, hétvégi délelőttre…

8. Merjen rendelni

Az, hogy étteremben étkezik, önmagában még nem merénylet a fogyókúrája vagy egészséges étkezési törekvései ellen. Először is: sose rendeljen meg mindent egyszerre (főleg ne a desszertet még a leves előtt, lehet, hogy már nem is fér a pocakjába). Hogy biztosan ne ugyanazt a zsíros falatot kérje, amit a partnere (és még véletlenül se nyúlkáljon át az ő tányérjába): ön legyen az, aki elsőként kimondja, mit kér. Az első fogás legyen leves vagy saláta, majd várjon pár percet a második kikérésével. Főfogásnak jöhet a grillezett, párolt vagy roston sült baromfi, esetleg hal nagy adag zöldséggel, salátával körítve.

Trükk: Ha elsőként rendel, nem változtatja meg a döntését a többiek hatására, amíg a pincér körbe jár. És lehet, hogy másnak is megtetszik a választása.

9. Egy harapással nem lehet egy szeletet megenni

Ha úgy érzi, szüksége van egy kis édességre, nyugodtan harapjon bele abba a tortába. De ne falja fel az egészet. Hogy ’elfoglalja’ magát, amíg a többiek sütiznek, kávézzon vagy teázzon. A szürcsölgetés majd eltereli a figyelmét.

Trükk: A folyadék gyorsan leér a gyomorba, és eltelíti – így éhség miatt véletlenül sem fog desszertet rendelni.

Így segít a mozgás a magas vércukorszinten

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.

Ajánlataink