Fejfájásunk oka lehet szervi és lelki eredetű.

Így befolyásolja az étkezés a fejfájást

Szervi okok

Első feladatunk, hogy felderítsük, mi a fejfájás oka, mivel súlyos betegségek is meghúzódhatnak a hátterében: agydaganat, agyvérzés, agyhártyagyulladás, epilepszia, vagy halántéki artériagyulladás. De a fejfájás oka lehet még: arcüreggyulladás, a melléküregek megbetegedése, szemmegerőltetés, orrsövényferdülés, magas vérnyomás, alacsony vércukorszint, a nyaki gerinc rendszerint meszesedéssel járó elváltozásai, sérülés, agyrázkódás, valamint feji, arci, tarkótáji idegbántalmak, illetve ideggyulladás, érbeidegzési zavar, hormonzavar, menstruációs zavar, klimax, krónikus székrekedés, fejsérülés, agyrázkódás, az állkapocs izmainak fogcsikorgatásból adódó feszültsége, bizonyos gyógyszerek mellékhatása, zaj, csillogó fény, az örökké csengő telefon, közlekedési dugók és sorban állások … és öröklődő hajlam is.

A jóindulatú (funkcionális eredetű) fejfájásnak két fajtája van:

  • az izom-összehúzódás
  • a vérkeringési rendszer rendellenes működése

Sokszor a két típus keveredik.

A migrén leggyakrabban a vérkeringési rendszer rendellenes működése következtében jön létre. Előjelei: látási, érzékelési és felfogási zavarok, rossz közérzet, fokozott ingerlékenység. Ezek a tünetek rendszerint 10-30 percig, néha egy óráig tartanak, majd enyhülésük után kezdetét veszi a fejfájás. A rendszerint féloldali fejfájás kínzó, lüktető, és rohamokban lép fel.

A migrénre hajlamos nők 60 százalékánál a rohamok a menstruációval kapcsolatosak, a hormonális instabilitással vannak összefüggésben.

Gyakori az alacsony vérnyomás, hideg kéz, alacsony vércukorszint, és általában érzékeny idegrendszer. A klasszikus migrénes fejfájósak sokszor maximalisták, példásan rendszeretők és ápoltak, továbbá, hadarva beszélnek.

Lelki okok

A fejfájás, a migrén lelki okaiként a közvetlen élethelyzetekben rejlő feszültségek, megoldatlan érzelmi stressz-helyzetek negatív érzések, munkahelyi-, anyagi gondok, házassági konfliktusok nevezhetők meg.

A stresszt az jelenti, ahogyan a helyzetekre reagálunk. A migrén áldozatai többségükben jellemzően „túlreagálják” az eseményeket, mindent azonnal fenyegetésnek és támadásnak tekintenek, míg a fejfájásra hajlamosak szoronganak, és aggódnak az elkövetkező eseményekkel kapcsolatban.

Könnyen megérthetjük a fejfájás kezdetét, ha tudatosítjuk, hogy minden érzést (emóciót) gondolatok előznek meg. Amennyiben kellemes gondolataink vannak – mint a szerelem, szeretet, öröm, remény, megértés, megelégedettség vagy hála –, az érzéseink is kellemesek lesznek. De fordítva is igaz. Legyenek negatív, borús gondolataink, máris rosszra fordul a kedvünk, úrrá lesz rajtunk a félelem, elesettség, düh, rosszindulat, frusztráció, gyűlölködés vagy szorongás.

Táplálkozás

Fejfájás- és migrénkiváltó ételek:

  • kávé, egyéb koffeintartalmú italok: kakaó, Coca-Cola, tea stb.
  • érlelt sajtok
  • valamennyi élelmiszeriparilag feldolgozott vagy kezelt élelmiszer:
  • fagylalt, finomliszt, finomított cukor, konzervek, tartósított élelmiszerek, szirupok, cukrászati termékek, sütemények
  • füstölt, fermentált, marinált, sózott, adalékokkal kezelt hús- hal vagy zöldségféle (beleértve a sonkát, füstölt szalonnát és minden felvágottat, virslit
  • citrusfélék (a vegyszerrel kezelés miatt)
  • nátrium-glutamát (mindenféle ízfokozó, tartósítószer)
  • mindenféle alkohol, különösen a vörösbor (a színezőanyag miatt)
  • marha-, sertéshús és máj, tojás, tengeri halak, rákok és kagylók
  • mindenféle zsiradékban sült étel és zsír

Ajánlatos a só használatát is minimálisra szorítani, mivel közvetetten ingerületet kelt a gyomorban.

Javasolhatók:

Friss gyümölcsök, zöldségek, gumós termények, olajos magvak, bogyók és egyéb gabonafélék, dinnyefélék, barna rizs, rizsliszt, puffasztott rizs, valamennyi cukor nélküli sült vagy szárított, teljes értékű gabonaféléből készült élelmiszer, frissen készített gyümölcslé, főtt gyümölcs, főtt, teljes értékű gabona, nyers magvak, korpasütemények, tapióka, házi zöldséglevek, házi zöldségleves.

saláta

Fotó: Shutterstock

Biztonsággal ehető valamennyi párolt vagy főtt zöldség, főleg a burgonya, spárga, répafélék, padlizsán, tökfélék, spenót, brokkoli, karfiol, kelbimbó, és paradicsom. Valamennyi fenséges eledel gőzölve vagy tésztában sütve, levesként, vagy párolva. A sütőben való sütés, párolás vagy forralás a legelőnyösebb főzési műveletek.

Reggelire főként teljes értékű gabonamagvakat együnk.

Az alacsony vércukorszint (hipoglikémia) az egyik leggyakoribb és legmakacsabb migrénkiváltó. Szerencsére, a migrénre nem hajlamosaknál az „éhség-fejfájás” egy nagy pohár grapefruit- vagy narancslé hatására pillanatok alatt elmúlik. De ha a migrén már kialakult, a nagy pohár gyümölcslé sem segít.

Fontos!

Minden nap azonos időben keljünk fel, és bőségesen, nyugodtan reggelizzünk. Ha hétvégén tovább akarunk pihenni, pár falat után nyugodtan feküdjünk vissza. Étkezéseinket egyenletesen osszuk el a nap folyamán, és igyekezzünk minden nap azonos időben enni. Kerüljük bármelyik étkezés elhagyását.

Komplex szénhidrátokban bővelkedő (magas rosttartalmú), de alacsony zsírtartalmú ételeket együnk. Hagyjuk el a finomított szénhidrátokat, és erőteljesen csökkentsük a felhasznált zsír és olaj mennyiségét. Együnk minél több nyers gyümölcsöt és zöldséget, teljes értékű gabonát, magvakat és hüvelyeseket. A sovány joghurt és sajt kiváló fehérje- és ásványianyag-forrás!

A reggeli fejfájásról

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!

Ajánlataink