Az elmúlt években egyre többen intenek búcsút a fehér lisztnek és keresnek más, egészségesebb alternatívát. Íme, a lisztkisokos mindenkinek.

Viszlát, fehér liszt! Mutatjuk, mit használj, ha diétázol

Kölesliszt

Könnyen emészthető, sok fehérjét, vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Szépíti a bőrt, vérszegénység ellen is jól használható. Erősíti az immunrendszert.

Zabliszt

A zab jelentős fehérjeforrás, nagy mennyiségben tartalmaz B-vitaminokat, E-vitamint, kalciumot, vasat. Rostokban gazdag. Tartalmazza mind a nyolc életfontosságú esszenciális aminosavat. Zsiradéktartalma magas: 20 százalékban tartalmaz telített és magas arányban telítetlen zsírsavakat. Csökkenti a káros koleszterin szintjét, és segít egyensúlyban tartani a vércukorszintet.

Rizsliszt

Hagyományos módon fényezett fehér vagy barna rizsből őrlik. Állaga selymes, púderszerű. Nem tartalmaz glutént, így sütésre kevésbé alkalmas, de porhanyós, omlós tésztákhoz jól használható. Magas keményítőtartalmának köszönhetően viszont kiváló sűrítőanyag. Kókuszliszt A kókusz húsából készül, sajtolással: kisajtolják belőle az olajat, és utána lisztté őrlik. Gazdag vitamin-, ásványianyag-forrás, sok rost és fehérje található benne. Kalória-, zsír- és szénhidráttartalma alacsony.

Gesztenyeliszt

Az egészben szárított, pörkölt gesztenyét őrlik meg. Illatos, zsíros állagú por lesz a végeredmény, amely nem emlékeztet a klasszikus gabonalisztekre. Alacsony zsír-, kalória- és szénhidráttartalma miatt jól beilleszthető fogyókúrába, diétába. Rostban gazdag. Nem ajánlott azoknak, akik allergiásak a diófélékre.

gesztenye

Fotó: Shutterstock

Mandulaliszt

Sajtolásos eljárással készül. Alacsony a szénhidrát- és kalóriatartalma, és hevítés hatására csökken a gyulladásos folyamatokat és allergiát okozó ómega 6 zsírtartalma is. Nagy mennyiségben tartalmaz fehérjét, vitaminokat, ásványi anyagokat és rostot. Nagy a folyadék- és zsiradékfelvevő képessége, így sűrítéshez is kiváló.

Lenmagliszt

A lenmagból hidegen kipréselik az olajat, majd finomlisztté őrlik. Az így nyert liszt nagy mennyiségben tartalmaz ómega 3 zsírsavakat, amelyek segítik a szív és az érrendszer egészségének megőrzését, gátolják a vérrögök kialakulását, csökkentik a vér koleszterinszintjét. Gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban – különösen káliumban, foszforban, magnéziumban, kalciumban.

Tökmagliszt

A tökmag sajtolása után fennmaradó szárazanyagot finomra őrlik. Íze és illata igen jellegzetes, színe zöld. Magas E-vitamin-tartalma révén védi a szívet és az érrendszert, vas- és magnéziumtartalma pedig jótékonyan hat az idegrendszeri folyamatokra. Magas a rost- és fehérje-, viszont zsír- és szénhidráttartalma alacsony.

Konjakliszt

A konjak növény gyökérgumójából készül, íztelen, szagtalan lisztféleség, amely gyakorlatilag szénhidrátmentes. Jól megköti a vizet, így főleg sűrítéshez használható. Szezámmagliszt A szezámmagból hidegen kisajtolják az olajat, majd a visszamaradt terméket finomra őrlik. Gazdag ásványi anyagokban – különösen magas a kalciumtartalma. Szezámliszt hozzá- adásával növelheti az ételek vitamin-, ásványi anyag-, rost- és fehérje-, csökkentheti a kalória- és szénhidráttartalmát. Íze finom, karakteres.

EZ IS ÉRDEKELHET:

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?

Ajánlataink