Az egészségügyben dolgozók a munkájuk során és a magánéletben is rengeteg kérdést kapnak a COVID-19 témájában. Interjúalanyunk összegyűjtötte a leggyakoribbakat, és válaszol is rájuk.

Koronavírus: Ezek a kérdések újra és újra felmerülnek a betegséggel kapcsolatban!

Sz. Anett közel 20 éve dolgozik az egészségügyben nővérként. Soha nem volt elégedetlen a sorsával, mindig is a betegek szeretete, a gyógyultak öröme vitte előre. Néhány hete azonban az ő élete is alaposan megváltozott… Közben a barátai, ismerősei, szomszédai is rengeteget kérdeznek tőle a koronavírus tüneteivel, kezelésével kapcsolatban, többnyire ugyanazokat. Összegyűjtötte és meg is válaszolja a leggyakrabban feltett kérdéseket.

 

Azt mondják, a koronavírus enyhe tüneteivel nem kell orvoshoz menni. De miért?”

A tapasztalat azt mutatja, hogy a fertőzöttek nagy részénél a tünetek csak enyhék, és nem igényelnek orvosi beavatkozást. A láz csillapítása, a hidratálás, a pihenés a legtöbb esetben elegendő. Mást a kórházban sem tudunk tenni, és az ágyakra, a kollégáim szakértelmére azoknak van szüksége, akiknél a vírus komoly gondokat okoz.

 

Hogyan enyhíthetem a panaszaimat otthon?”

Szükség lehet lázcsillapítókra, cink- és C-vitamin-pótlásra. Fontos, hogy elegendő folyadékot fogyasszon a beteg. Felesleges extra adag vitaminokat, mindenféle csodaszereket magukba tömni, a friss zöldségek, gyümölcsök leve ezeknél sokkal többet használ.

 

Mikor nem elegendő már az otthoni kezelés a koronavírus esetében?”

A csillapíthatatlan láz, a légszomj, a nehézlégzés mindenképpen a koronavírus azon tünetei, amelyek miatt azonnal segítséget kell kérni!

 

Annyi fantasztikus tippet hallottam ismerősöktől… Valamelyik használható?”

Két „kedvencem” van: a vízivás és a légzés. Nos, inni és lélegezni mindenképpen kell. Előfordul, hogy bizonyos légzőgyakorlatok segítenek, de ha pusztán a vízivás és a légzés elég lenne a gyógyuláshoz, nem halnának meg naponta több ezren a világon a koronavírus miatt.

 

Hogyan kerülhetem el a fertőzést?”

A legfontosabb teendő továbbra is korlátozni a másokkal való fizikai kontaktust, betartani a járványügyi korlátozás szabályait. Ez még azoknak is nehéz, akik a járvány előtt is otthon dolgoztak, hiszen attól még a társadalmi életük nem a lakásukban zajlott: jártak társaságba, moziba, részt vettek munkaebédeken, megbeszéléseken és így tovább. A másik fontos dolog, amiről sajnos hajlamosak az emberek elfeledkezni, hogy a gyermekeket sem szabad összeengedni. Egyre több helyen látom, hogy az udvaron, utcán együtt bandáznak a gyerekek.

 

Mit tehetek idős hozzátartozóimért, szomszédaimért?”

Úgy gondolom, rájuk továbbra is nagyon fontos vigyázni. De azért, mert nem látogathatják őket, telefonálni lehet. Segíteni kell a bevásárlásban, a gyógyszerek kiváltásában. A távolságtartás nem egyenlő a társadalmi elszigeteltséggel. Sok idős ember szívesen használja a technikát a magány enyhítésére: interneten néznek múzeumi tárlatokat, találnak olyan csoportokat, amelyekhez csatlakozhatnak. Ha kell, ebben is segítsenek nekik.

 

EZ IS ÉRDEKELHETI:

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.

Ajánlataink