Senki sem gondol szívesen a kullancsokra strandolás, kirándulás közben, hiszen a kinézetük a legtöbb emberben undort kelt, ráadásul betegségeket is terjesztenek. Nos, pont ez utóbbi miatt kell odafigyelni rájuk. Ezek a nemkívánatos élőlények megtalálhatók a kertekben, parkokban, erdőkben, füves-fás területeken, ezért nagyon fontos a megelőzésről és a kezelésről néhány szót ejteni.

Kullancsveszély – MEGELŐZÉS ÉS KEZELÉS

A kullancsok nem rovarok

Meglepődött? Pedig igaz. Ez az egyik leggyakoribb tévhit. A kullancsok rendszertani szempontból a pókszabású ízeltlábúak, ezen belül az atkafélék táborába tartoznak. A kullancs valójában a legnagyobb méretű atka. Magyarországon az embert és társállatot veszélyeztető leggyakoribb fajok a közönséges kullancs és a kutyakullancs. Szívós állatok, akár több évig is képesek életben maradni. A közönséges kullancsok lombos erdőkben, bozótosokban élnek, a bokrok, fák leveleinek fonákján kapaszkodnak tapadókorongos lábaikkal és várják a kedvező alkalmat: kb. 1-1,5 méterről, „fentről” vetik magukat az áldozatukra. A kutyakullancsok főként a fűszálak árnyékos fonákján megkapaszkodva élnek, és „alulról” kapaszkodnak fel az emberre, állatra. Különösen az áprilistól júliusig tartó időszak veszélyes, de a kullancsok egész évben aktívak, nem pusztítja el őket a hideg.

Súlyos betegségek

A kullancs a váladékában – több más kórokozó mellett – két olyat is hordoz, amelyek az ember számára veszélyesek. Az egyik a Borrelia burgdorferi baktérium, amely a vérbe kerülve, majd a különböző szerveken megtelepedve gyulladásos kórképet, Lyme-kórt okoz. A másik, kullancs által hordozott kórokozó egy vírus, amely főleg a gyermekekre veszélyes: (kora tavaszi) agyvelő- és agyhártyagyulladást okoz. Ez ellen nehéz a védekezés, mert vírus ellen nincsen célzott gyógyszer, csak oltás, amely azonban maga sem veszélytelen.

Lyme-kór

A világon az állatról emberre terjedő betegségek közül a leggyakoribb. Nem minden kullancs csípése okoz fertőzést, ám Magyarországon akár 40-50 százalék feletti is lehet egy-egy területen a fertőzött kullancsok aránya, és a fertőző kullancsok 80-90 százaléka hordozza a Lyme-kórt okozó baktériumokat. Mivel a Lyme-kór védőoltással nem megelőzhető bakteriális fertőzés, nagyon fontos a mielőbbi felismerése. A Lyme-kór számos tünete könnyen összetéveszthető más betegséggel. A kórokozók hihetetlenül változékonyak, és bármikor képesek más-más szervet károsítani, ezzel újabb és újabb tüneteket okozni. Antibiotikum-kúrával a Lyme-kór meggyógyítható – még az idült, több éve vagy évtizede fertőződött betegeknél is jelentős javulás, rendszerint gyógyulás érhető el. A Lyme-kór az egész szervezet betegsége, tehát a kokárda alakú Lyme-folt csak felszínesen jelzi a kórképet: eltűnése nem jelenti minden esetben a szervezet gyógyulását, ahogy megszűnése sem jelenti a beteg gyógyulását. A kezeletlen Lyme-kór idült, hosszadalmas betegség, ezért gyakran társulhat más betegségekhez. A Lyme-kór ellen nincs védőoltás, tehát a fertőzést jobb megelőzni.

Kora tavaszi agyvelő- és agyhártya gyulladás

A kullancsok néhány százaléka terjeszti az ún. kullancsencephalitist (kora tavaszi agyvelő- és agyhártyagyulladás). Míg a Lyme-kór tekintetében jelenleg nem áll rendelkezésre megelőzési lehetőség, addig a kullancs terjesztette agyvelő- és agyhártyagyulladás védőoltással elkerülhető. A védőoltás csak akkor hatékony, ha megfelelő ellenanyagszint alakul ki az oltottak szervezetében. Nagyon fontos tehát az időben történő védekezés, az év elején (a fő kullancsszezon előtt) szükséges a vakcinázás. A rendelkezésre álló oltóanyagok a hivatalos oltási sémák betartása mellett biztosítanak védettséget.

Kullancs eltávolítása

Ha a kullancs még alig kapaszkodott meg, speciális csipesz segítségével tudja eltávolítani, illetve kullancseltávolító műanyag kanállal. Ezekkel az eszközökkel összepréselés nélkül távolítható el a kullancs, megakadályozva, hogy a váladéka a vérbe kerülve fertőzést okozzon. Eltávolítás után a csípés helyét fertőtlenítse, a kullancsot pedig nyomja össze. Ha a kullancs már nem ragadható meg kullancseltávolító eszközökkel, haladéktalanul forduljon orvoshoz.

Ezek is érdekelhetnek

Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.
Mutatjuk, hogy szépít meg a kávé! Most figyelj!
Összegyűjtöttük, mire használhatja szépségápolási rutinjában a kávét, illetve a kávézaccot.
Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.

Ajánlataink