Az aranygaluska egy igazi klasszikus desszert, amelyet most egy egészségesebb, mégis ízletes változatban készítünk el. Fehérliszt és cukor helyett sültalmakrém és dió gazdagítja a tésztát, amely így puha és aromás lesz. A könnyed édességet a selymes vaníliasodó teszi teljessé, amely tökéletesen kiegészíti az almás-diós ízvilágot. Egy finomság, amely bűntudat nélkül élvezhető!
Hozzávalók
Sültalmakrémhez:
- 3 közepes alma
Tésztához:
- 6 db tojás
- 8 dkg vaj
- 0,5 rúd vanília
- 2 ek nyírfacukor
- 1 csipet só
- 1 kiskanál szódabikarbóna
- 1 db narancs reszelt héja
- 1 kiskanál őrölt fahéj
- 3 ek sültalmakrém
- 25 dkg darált dió
- 5 dkg zabpehelyliszt
Fotó: freepic
Vaníliasodóhoz:
- 6 db tojássárgája
- 2 dl tej
- 1 tk vaj
- 2 tk nyírfacukor
- 0,5 tk vaníliaőrlemény
- 2 ek sültalmakrém
Elkészítés:
Sültalmakrém elkészítése
Az almákat félbevágjuk, eltávolítjuk a szárukat és csészeleveleiket, majd sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, héjukkal lefelé. 210°C-ra előmelegített sütőben körülbelül 30 perc alatt puhára sütjük. A kihűlt almákat turmixgépbe tesszük, és simára pürésítjük.
A tészta elkészítése
A tojások sárgáját habosra keverjük a vajjal, majd hozzáadjuk a vaníliarúd kikapart belsejét, a nyírfacukrot, a sót, a szódabikarbónát, a reszelt narancshéjat, a fahéjat és a sültalmakrémet. Amikor a massza egységes állagú, beleforgatjuk a darált diót, végül pedig a zabpehelylisztet is. A tojásfehérjéket egy csipet sóval kemény habbá verjük, majd két részletben óvatosan a diós masszába forgatjuk. Az elkészült tésztát sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, és 180°C-ra előmelegített sütőben 35-40 perc alatt aranybarnára sütjük.
Vaníliasodó elkészítése
Egy fémtálban a tojássárgákat simára keverjük a tejjel, majd vízgőz fölött folyamatos keverés mellett besűrítjük. Amikor kezd sűrűsödni, hozzáadjuk a vajat, a nyírfacukrot és a vaníliaőrleményt. Ha elkészült, levesszük a gőzről, végül belekeverjük a sültalmakrémet is.
Tálalás
A megsült tésztából evőkanállal galuskákat szaggatunk, tányérra halmozzuk, majd ízlés szerint meglocsoljuk a vaníliasodóval.
Jó étvágyat!
EZ IS ÉRDEKELHET:
- 8 szuper tipp a húsvéti sonkafőzéshez
- 3 édesség, amit fogyni vágyóként is nyugodtan ehetünk
- Könnyű és finom alakkímélő menü húsvétra