Ez az aranygaluska recept különlegessége, hogy hagyományos cukor és fehérliszt nélkül készül, helyette természetes édességet adó sültalmakrémmel.

Különleges cukor- és lisztmentes aranygaluska

Az aranygaluska egy igazi klasszikus desszert, amelyet most egy egészségesebb, mégis ízletes változatban készítünk el. Fehérliszt és cukor helyett sültalmakrém és dió gazdagítja a tésztát, amely így puha és aromás lesz. A könnyed édességet a selymes vaníliasodó teszi teljessé, amely tökéletesen kiegészíti az almás-diós ízvilágot. Egy finomság, amely bűntudat nélkül élvezhető!

Hozzávalók

Sültalmakrémhez:

  • 3 közepes alma

Tésztához:

  • 6 db tojás
  • 8 dkg vaj
  • 0,5 rúd vanília
  • 2 ek nyírfacukor
  • 1 csipet só
  • 1 kiskanál szódabikarbóna
  • 1 db narancs reszelt héja
  • 1 kiskanál őrölt fahéj
  • 3 ek sültalmakrém
  • 25 dkg darált dió
  • 5 dkg zabpehelyliszt
aranygaluska

Fotó: freepic

Vaníliasodóhoz:

  • 6 db tojássárgája
  • 2 dl tej
  • 1 tk vaj
  • 2 tk nyírfacukor
  • 0,5 tk vaníliaőrlemény
  • 2 ek sültalmakrém

Elkészítés:

Sültalmakrém elkészítése

Az almákat félbevágjuk, eltávolítjuk a szárukat és csészeleveleiket, majd sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, héjukkal lefelé. 210°C-ra előmelegített sütőben körülbelül 30 perc alatt puhára sütjük. A kihűlt almákat turmixgépbe tesszük, és simára pürésítjük.

A tészta elkészítése

A tojások sárgáját habosra keverjük a vajjal, majd hozzáadjuk a vaníliarúd kikapart belsejét, a nyírfacukrot, a sót, a szódabikarbónát, a reszelt narancshéjat, a fahéjat és a sültalmakrémet. Amikor a massza egységes állagú, beleforgatjuk a darált diót, végül pedig a zabpehelylisztet is. A tojásfehérjéket egy csipet sóval kemény habbá verjük, majd két részletben óvatosan a diós masszába forgatjuk. Az elkészült tésztát sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, és 180°C-ra előmelegített sütőben 35-40 perc alatt aranybarnára sütjük.

Vaníliasodó elkészítése

Egy fémtálban a tojássárgákat simára keverjük a tejjel, majd vízgőz fölött folyamatos keverés mellett besűrítjük. Amikor kezd sűrűsödni, hozzáadjuk a vajat, a nyírfacukrot és a vaníliaőrleményt. Ha elkészült, levesszük a gőzről, végül belekeverjük a sültalmakrémet is.

Tálalás

A megsült tésztából evőkanállal galuskákat szaggatunk, tányérra halmozzuk, majd ízlés szerint meglocsoljuk a vaníliasodóval.

Jó étvágyat!

EZ IS ÉRDEKELHET:

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A reggeli citromos víz mítosza – tényleg fogyaszt?
A reggeli citromos víztől tényleg leolvadnak a kilók? Most kiderül, mi igaz a népszerű diétás trükkből, és mi csak jól hangzó mítosz.
Munka és életmód: így őrizheted meg az egyensúlyt Nyíregyházán
Szeretnél munkát váltani Nyíregyházán anélkül, hogy feladnád az egészséges életmódot? A Jooble segít olyan állást találni, amely figyel az egyensúlyodra is.
Nemcsak fogyni segít az eper! Érdemes többet enni belőle
Amellett, hogy finom, a diétát is támogatja, úgyhogy a szezonban megéri sokat fogyasztani belőle, mégpedig a következőképpen.
Répa vagy szalonna? - A kismama étrendje és ízérzékelés a pocakban
A kismama étrendje nemcsak egészséget, de ízlést is formál. Tudj meg többet a magzati ízérzékelésről és annak hatásairól!
Szőrös kutyatej: a természetes fájdalomcsillapító növény!
Fedezd fel a szőrös kutyatej gyógyhatásait! Gyulladáscsökkentő, immunerősítő, fájdalomcsillapító és vírusölő szerként is hatásos.
Most nyílik a bodza, tedd el télire cukor nélkül
Te is imádod a bodza szörpöt, de megrémiszt, mennyi egészségtelen fehér cukor kell bele? Mutatjuk, hogy készítsd el a diétás változatot.
Fogyás cukrászként: Benjamin fogyás története!
Nagy Benjámint édesanyja életmódváltása és fogyása ösztönözte arra, hogy ő is belevágjon a nagy kihívásba. Azóta kölcsönösen inspirálják egymást, sőt, edzésre is közösen járnak…
Diétás napok, isteni ízekkel– levestől könnyebb az élet
A levest nemcsak a tested melegítésére fogyasztod, hanem egyúttal folyadékpótlásra és energiabevitelre is kiváló megoldás.

Ajánlataink