Aki rendszeresen jár az oldalunkon, az már tudhatja, hogy különösen szeretünk kísérletezni a brownie-val. Ajánlottunk már krémsajtos brownie-t, édesburgonyás brownie-t, készítettünk brownie golyót, most pedig a szezon egyik kedvenc gyümölcsével, a málnával párosítjuk a népszerű csokis/kakaós süteményt. A málnás brownie receptjében az édes ízt ezúttal az igen közkedvelt xilit, vagyis nyírfacukor biztosítja. A nyírfacukor előnyös tulajdonságai közé tartozik, hogy az energiatartalma 40 százalékkal, a szénhidráttartalma pedig 75 százalékkal alacsonyabb a cukorénál, a glikémáis indexe pedig mindössze 7. Az állaga szinte ugyanolyan, mint a cukoré, kiválóan lehet vele sütni, főzni (azt vegyük figyelembe, hogy nem annyira édes, mint a cukor). Viszont egy valamire rendkívül fontos ügyelni: a xilit fogyasztása az arra érzékenyeknél hasi gondokat okozhat!
Málnás brownie
Hozzávalók (16-20 szelethez):
100 g + 2 ek megolvasztott kókuszzsír
250 g nyírfacukor
70 g + 2 ek holland kakaópor
¼ tk só
1 tk vaníliakivonat
2 nagyobb tojás
50 g mandulaliszt vagy 75 g teljes kiőrlésű liszt
150 g málna
Elkészítése:
1. Melegítsük elő a sütőt 160 fokra. Egy kisebb (20×20 centis) tálat béleljünk kis sütőpapírral.
2. Egy nagyobb lábasban keverjük el a kókuszzsírt, a nyírfacukrot, a 70 g kakaóport, a sót, majd közepes lángon, időnként megkeverve melegítsük fel, míg az hozzávalók elolvadnak. Keverjük el alaposan, majd vegyük le a tűzhelyről.
3. A megolvasztott összetevőkhöz adjuk hozzá a vaníliát, a tojásokat, végül folyamatos kevergetés mellett a lisztet is. Végül forgassuk bele a málna fele mennyiségét.
4. Öntsük a simára kevert masszát a tepsibe, majd süssük 22-25 percig. Ellenőrizzük egy villával: akkor van kész, ha a teteje megszilárdult, de belül még kicsit folyékony, nedves. Tálaláskor szitáljuk rá a maradék kakaóport, és díszítsük a félretett málnaszemekkel.
Elkészítési idő: 35 perc
DF-tipp:
A brownie-hoz magas kakaótartalmú étcsokoládét és egy kevés kókuszzsírt összeolvasztva csokiöntetet is készíthet!