Nem minden egészséges édesség fér bele a fogyókúrába, de ez nem jelenti azt, hogy a fogyni vágyónak soha többé nem szabad desszertet ennie. A kiegyensúlyozott, mértéktartó táplálkozásba is belefér néha a sütemény, csak oda kell figyelni az adag nagyságára. Az alábbi málnás sajttorta hagyományos cukrot nem tartalmaz, a krém viszont picit zsíros, így ezt a finomságot fogyni vágyóként inkább csak jutalomként, mondjuk egy hosszú állóképességi edzést követ könnyű főétkezés utáni desszertként fogyaszd néhány hetente. Ha nem fogyókúrázol, akkor persze gyakrabban is beleférhet, hiszen csupa egészséges alapanyagból áll, de ebben az esetben is tarts mértéket. Eritrit helyett készítheted bármilyen energiamentes cukorhelyettesítővel, ha a kalóriatartalom szempontjából belefér, és a gyomrod is bírja, akkor nyírfacukorral is.
Málnás sajttorta mandulás alappal
Hozzávalók (12-16 szelethez):
A málnaszószhoz:
2 csésze málna (lehet mirelit is)
1 ek méz
Az alaphoz:
2 csészényi őrölt mandula vagy mandulaliszt
1/3 csésze eritrit
2 ek kókuszzsír
csipetnyi só
A krémréteghez:
550 g light krémsajt (szobahőmérsékletű)
1 csésze eritrit
¾ csésze zsírszegény habtejszín
1 tk vaníliaaroma
4 nagyobb tojás
Elkészítése:
1. Melegítsük elő a sütőt 160 fokra. Egy kisebb lábosban, közepes lángon, sűrűn keverve főzzük össze a málnát a mézzel és 2-3 ek vízzel, körülbelül 10 percig, míg a gyümölcs pépes állagúvá nem válik, majd tegyük -féle.
2. Egy közepes méretű (kb. 26 centis) tortaformát béleljünk ki sütőpapírral.
3. A málnás sajttorta alapjához konyhai robotgép vagy botmixer segítségével aprítsuk fel a mandulát (ha mandulalisztet használunk, ez a lépés kimarad), majd keverjük el az eritrittel, az olvasztott kókuszzsírral és egy csipet sóval. Addig keverjük a robotgéppel, míg sűrű masszát nem kapunk. Ha kész, a masszát kanalazzuk a tortaformába, és óvatosan nyomkodjuk bele. Süssük elő körülbelül 10 perc alatt.
4. Míg sül a mandulás alap, robotgéppel keverjük el a krémsajtot, a habtejszínt, az eritritet, a tojásokat és a vaníliát. Öntsük a tortaalapra, majd óvatosan, egy kanál segítségével „csíkozzuk” bele a málnaszószt. Egy, a tortaformánál nagyobb tepsibe öntsünk forró vizet, tegyük bele a formát (nem kell sok vizet melegíteni, körülbelül 2-3 centi magas legyen). Tegyük így a sütőbe a tortát, és süssük körülbelül 50-60 percig.
5. Ha kész, szobahőmérsékleten hagyjuk kihűlni a vizet, majd vegyük ki belőle a sajttortát, és tegyük a hűtőbe legalább 4 órára.
Elkészítési idő: kb. 70 perc + hűtés
DF-tipp:
Ez a sajttorta málnával készül, de bármilyen bogyós gyümölccsel tökéletes. Ha nem kapsz frisset, vagy csak igen drágán, akkor nyugodtan válaszd hozzá a mirelit verziót, azzal is tökéletes lesz.
EZ IS ÉRDEKELHETI:
- Joghurtos süti őszibarackkal
- Gyümölcsös pite tej-, tojás- és lisztmentesen
- Édesség a fogyókúrában: 3 túrós desszert
- Epres-zabpelyhes sütemény