Gyakran bújtatja ki halk sóhajok kíséretében fáradt, meggyötört lábát a cipőjéből? Ha a válasza igen, megnyugtatjuk, nincs egyedül a problémájával. Az emberek nagy százaléka szenved rendszeres lábfájdalomtól, de a többség nem foglalkozik komolyan a figyelmeztető jelekkel. Íme, a lábfájdalom leggyakoribb okai. 

Meggyötört lábak

Plantar fasciitis

A talpi bőnye (plantar fascia) egy erős, vastag kötőszövet, amely a saroktól a lábfej elejéig húzódik. Megadja és támasztja a talp ívét, és „lengéscsillapítóként” is funkcionál. A talpi fájdalmak jelentős részét ennek a kötőszövetnek a gyulladása okozza. Plantar fasciitis akkor alakul ki, amikor az ínszalag felduzzad, jellemzően az ismétlődő mozgásból eredő túlterhelés miatt, esetleg nem megfelelő lábbeli viselése, túlsúly, merev lábszár, a lábfej túlzott befelé dőlése miatt. Tünete a talpfájdalom, elsősorban a saroknál, a talp belső oldalán, amely pihentetés után, főleg reggel, felkelés után kellemetlen. Ha ilyen jellegű fájdalmat érez, pihentesse a lábát és húzzon a lábát több ponton támogató, szélesebb cipőt. Ha a fájdalom nem enyhül, forduljon orvoshoz.

Morton neuroma

A Morton neuroma a talpon végigfutó talpi ideg jóindulatú daganata. Nőknél gyakoribb, mint férfiaknál – valószínűleg a szűk, magas sarkú cipők viselése következtében alakul ki, amelyek nagy nyomást gyakorolnak az idegekre. De okozhatja az elváltozást veleszületett rendellenesség, például lúdtalp, túlzottan magas talpboltozat vagy az ujjak közti „úszóhártya” is. Az ideg megvastagszik, begyullad, majd az érintett területen kifejlődik a daganat. Bármilyen, nyomást gyakorló tényező égő fájdalmat okoz, ami az enyhétől a hevesig terjedhet. Lapos sarkú, puha talpú cipő viselése enyhítheti a panaszokat, de ha a fájdalom nem szűnik vagy rosszabbodik, forduljon orvoshoz.

Bütyök

A láb leggyakoribb deformitásai közé tartozik. A bütyök tulajdonképpen a nagylábujj ízülete mellett kialakuló duzzanat, egy folyadékkal teli kis tömlő az eltorzult nagylábujj mellett. Ez a betegség általában nőknél alakul ki, legtöbbször szintén szűk és magas sarkú cipő viselése miatt, de már meglévő terpeszláb és örökletes tényező is okozhatja ezt az ízületi elváltozást. A bütyök néha vörös, fájdalmas, és megnehezíti a járást. Ha ilyenkor nem kezelik, a bőr egy idő után megkeményedik. A bütyköt kezelni és a fájdalmat mérsékelni fájdalomcsillapító tablettával, lábtornával, járást könnyítő cipőbetéttel, egyedi cipővel vagy sebészeti beavatkozással lehet.

Köszvény

A köszvény az ízületi gyulladás (arthritis) azon formája, amelyet rohamokban jelentkező fájdalom, duzzanat, kipirosodás, ízületi nyomásérzékenység jellemez, és amelyet a szervezet magas húgysavszintje okoz. A köszvény leggyakrabban a nagylábujj nagy ízületét érinti, de kialakulhat az alsó és a felső végtagok más ízületeiben is. Az érintett ízület vagy ízületek megduzzadnak, pirossá és nyomásérzékennyé válnak. A fájdalom jellemzően 5-10 napon keresztül tart, közben intenzitása fokozatosan csökken, majd magától is elmúlik.

Kalapácsujj

A kalapácsujj (digitus malleus) lényege, hogy a lábujj alappercét hajlító és feszítő izmok egyensúlya megbomlik, az alapperc kiemelkedik, a középperc pedig lesüllyed, felvéve így a kalapács alakot. A kalapácsujj esetén tehát az ujj felfelé hajlik a középízületből. Az elváltozás leggyakrabban a második és harmadik ujjon alakul ki, akár mindkét lábon egyszerre. Nőknél lényegesen gyakoribb, mint férfiaknál. Kialakulása leggyakrabban a rosszul illeszkedő cipőre vezethető vissza, amely kényszerhelyzetben tartja a lábujjakat – ilyenek a nagyon magas sarkú és a keskeny orrú cipők. Tünete a fájdalom és irritáció az adott ujjon cipőviselés közben és utána is. A folyamatos dörzsölődés miatt bőrkeményedés, tyúkszem, gyulladás is kialakulhat az adott területen. Súlyos esetben nyílt sebek is képződhetnek az ujjon. Gyógytornával, megfelelő cipő viselésével enyhíthetők a panaszok, de súlyos esetben műtétre is szükség lehet.

Ezek is érdekelhetnek

Puffad a hasad? Segítünk kideríteni az okát!
Mindenki lapos hasra vágyik. És sokan igencsak kitartóak, ha áramvonalas testről van szó. Mégis, vannak helyzetek, amikor minden igyekezet dacára a has puffadt, feszes, még behúzni is képtelenség. Mi lehet az oka?
Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.
Mutatjuk, hogy szépít meg a kávé! Most figyelj!
Összegyűjtöttük, mire használhatja szépségápolási rutinjában a kávét, illetve a kávézaccot.
Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.

Ajánlataink