A testi kondíció mellett a szellemi kondíció megőrzése is fontos feladatunk. Az időskori feledékenység és szellemi hanyatlás egyelőre fehér folt a tudomány térképén. Ezért fontos a megelőzés, az, hogy ismerjük és használjuk azokat a hatóanyagokat, amelyek nagymértékben megóvhatják értelmi képességeinket. Ugyanis az öregedésnek nem szükségszerű velejárója a szellemi leépülés.

Menjen az agyára!

Kevés tragikusabb állapot van, mint emlékeink elvesztése. Az Alzheimer-kór hátterében működő folyamatokat még nem tudta felderíteni a tudomány. A betegség egyértelműen az agyat érinti, károsítja és megöli az agy idegsejtjeit. Az Alzheimer-típusú elbutulás sajnos nagyon gyakori betegség – világszerte mintegy 18 millió embert érint. A 65 éves lakosság körében 1 százalékos az előfordulása, e kor felett ötévente kétszereződik az érintettek száma.

A statisztikák szerint a nők gyakrabban betegszenek meg Alzheimerkórban. Koponyasérülések, pajzsmirigybetegségek, hosszú évekig tartó depresszió és a vérkeringés rendellenességei (érelmeszesedés, magas vérnyomás) fokozhatják a kockázatot. Nagyon komoly kutatások folynak, hogy mielőbb megtalálják azokat a hatóanyagokat, amelyek kombinációja megállítja, gyógyítja ezt a betegséget. Hiszen rengeteg embert érint ez az állapot, hatalmas kiadást jelent az egyes országok társadalombiztosításának.

Összegyűjtöttük azokat a növényeket, vitaminokat, hatóanyagokat, melyekről egyértelműen kiderült, hogy jótékony hatással vannak agyunk működésére, szellemi kondíciónk megőrzésére. A megelőzést időben kell elkezdeni.

Ginzeng

Régóta ismert tény, hogy a ginzeng erősíti a memóriát és jó hatással van az értelmi képességekre, csökkenti az agyi plakkok lerakódását és az agyi sejtek halálát. Megszünteti a stressz által okozott tüneteket, növeli a szellemi, fizikai teljesítőképességet. A ginzeng alkalmazható a koncentrálóképesség, a munkateljesítmény növelésére, betegség utáni lábadozásban, fáradtság, kimerültség esetén is.

Ómega 3 zsírsavak

Azok, akik rendszeresen fogyasztanak ómega 3 eszszenciális zsírsavat tartalmazó halolajat, megvédik magukat egyebek között a depressziótól, a szellemi hanyatlástól és a feledékenységtől. Ha túl kevés jut ebből a szervezetbe, az növeli az Alzheimer-kór kockázatát.

D-vitamin

A D-vitamin legismertebb szerepe a csontok egészségének fenntartása, de az elmúlt évtizedben kiderült, más fontos hatása is van ennek a vitaminnak, többek között az agyra. A konkrét ok-okozati összefüggés még homályos, de egyértelmű, hogy a D-vitamin számos különböző eszközökkel védi az agysejteket.

Ginkgo biloba

A páfrányfenyő csökkenti az agysejtek halálát, javítja az értelmi funkciókat. Előnyösen hat a vérkeringésre és a központi idegrendszerre is. Fokozza a verőerek rugalmasságát, ily módon javítva az agy és a végtagok vérellátását. Az aszpirinhez hasonló hatása gátolja a vérrögképződés veszélyét. A ginkgo biloba antioxidáns tulajdonságokkal is rendelkezik, azaz védi a sejteket a szabad gyökök rongálásától.

Kávé

Számos tanulmány azt mutatja, hogy a mérsékelt kávéfogyasztás (3-4 csésze koffeines kávé/nap) csökkentette az Alzheimer-kór kockázatát. Azok között az emberek között, akik rendszeresen elfogyasztották ezt a mennyiséget, 65 százalékkal csökkent az Alzheimerkór kockázata.

Magnézium

A magnézium olyan ásványi anyag, amely elengedhetetlen számos emberi biológiai funkcióhoz. Különösen fontos az agy tekintetében, mert ha megfelelő mennyiségben van a szervezetben, az megalapozza a tanulási képességeket és a memóriát. Jelentős mennyiségű magnéziumot tartalmaznak az olajos magvak, főleg a földimogyoró, a tök-, a napraforgó-, a lenmag, a dió, valamint a teljes őrlésű liszt, a korpa, a sötétzöld levélzöldségek és a fokhagyma is.

Zöld tea

A zöld tea igen gazdag a különböző antioxidánsokban, kiváló hatással van az agy egészségének megőrzésére.

Ezek is érdekelhetnek

Honnan tudod, hogy nem eszel elég szénhidrátot? Ezek az egyértelmű jelek!
A szénhidrátok nem ellenségek, de nem mindegy, milyeneket fogyasztunk! Az alacsony szénhidrátbevitel rövid távon fogyáshoz vezethet, de hosszú távon egészségügyi problémákat, például fáradtságot, emésztési gondokat és rosszkedvet okozhat. Az egyensúly és a megfelelő források megválasztása a kulcs!
Mire kell nagyon vigyáznod, ha refluxos vagy?
Az időben meghozott változtatásokkal sokat tehetsz az egészségedért! Ezekre figyelj, ha reflux gyötör.
Ez lesz az idei tél legjobb diétás desszertje: alma és dió került bele
Szeretnél egészségesebb süteményt készíteni a téli hónapokban, amely finom, mégis támogatja az életmódváltásodat? Ez az almás-zabpelyhes süti tökéletes választás.
Gyors karácsonyi menü 160 grammos diétához
Karácsony környékén a finom ételek és a bőséges lakomák elmaradhatatlan részei az ünnepi hangulatnak. De mi van akkor, ha diétázol? Ne aggódj, a karácsonyi menü akkor is lehet ízletes és ünnepi!
5 hatékony hasizom gyakorlat, ha gyors eredményre vágysz
Íme 5 hatékony hasizomgyakorlat, amelyek a teljes core-izomzatot célozzák:
4 ital, ami finom és gyorsan segít eltüntetni a hashájat
Fogyókúra alatt különösen fontos, hogy ne veszíts vizet a szervezetedből. De a megfelelő mennyiségű folyadék bevitele azért is hasznos, mert kellemesen eltelít, kevésbé leszel állandóan éhes, mutatjuk, milyen finomságokat érdemes inni.
Mit szabad és mit tilos enni, ha keto diétázol?
Manapság az egyik legnépszerűbb, legtöbbek által követett fogyókúrás irányzat, de vajon te tudod pontosan mit szabad és mit tilos ilyenkor megenned?
Három zseniális vacsora csirkéből, ha diétázol
Nem tudjuk megunni a csirkehúst: egyik kedvenc egészséges alapanyagunk, sokféleképpen elkészíthető, csak egy kis kreativitás kell ahhoz, hogy finom, tápláló és diétába is könnyen illeszthető vacsorákat készítsünk belőle – mindössze 10-20 perc alatt.

Ajánlataink