Sokféle írás kering a világhálón az almaecetről, és bizony nem mindegyik igazságtartalmára mernénk megesküdni. Az azonban biztos, hogy nagyon sok kedvező hatása van ennek a készítménynek, ártani meg végképp nem árthatunk vele. Az alma távol tartja az orvost, ezt már az angol leckékből is tudjuk, de mi a helyzet az almaecettel?

Mindentudó almaecet

Régóta ismert szer

Az almaecetet állítólag már az ókori kultúrákban is ismerték, azt tudták róla, hogy segíti a vérkeringést. A népi gyógyászatban is elfogadott sokoldalú gyógyír, ez értékes tápanyagtartalmának köszönhető. A tapasztalatok szerint enyhíti a gyomor- és emésztési gondokat, csökkenti a szervezet koleszterinszintjét, antioxidáns-tartalmának köszönhető- en pedig a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos betegségek megelőzésében is fontos szerepe lehet. Ezek mellett jótékony hatása van az ízületi gyulladásra, enyhíti a migrént, gomba- és baktériumölő. Szépíti és fiatalítja a bőrt, a hajat, a körmöket. Mindezt ma már kutatások is igazolják, nem csak önjelölt gyógyítók. Öszszeszedtük a leghasznosabb tippeket, hogy mi mindenre érdemes bevetni az almából erjesztett italt.

Miért hasznos a fogyókúrában?

Az almaecet segíti a máj működését, a zsírok lebontását, így nagyon hasznos kiegészítője a fogyókúrának is. Emellett elnyomja az étvágyat, serkenti az anyagcserét, és csökkenti a vízvisszatartást. Egyes tanulmányok szerint enyhe, 2-es típusú diabétesz esetén is hatékony, ugyanis azoknál a kísérleti alanyoknál, akik két evőkanál almaecetet fogyasztottak lefekvés előtt, reggelre a vér glükózszintje csökkent – írja az amerikai Readers Digest. Az almaecet sok magnéziumot, kalciumot, káliumot, nátriumot, foszfort, szilíciumot, vasat tartalmaz. Ezen felül értékes aminosavak, enzimek, pektin, A- és C-vitamin, bétakarotin találhatók benne és nagyon magas a rosttartalma. Általános használat esetén reggel, ébredés után, éhgyomorra kell meginni egy pohár vizet, amibe 1 evő- kanál almaecetet keverünk. Ha a fogyást szeretnénk serkenteni, akkor ezt tegyük meg ebéd előtt is, majd este, lefekvéskor is.

Almaecet a szépségápolásban

Az almaecetet érdemes a mindennapi szépségápolásba is beilleszteni. Igen sokoldalúan használható, javítja a vérkeringést, ápolja és védi a bőrt, frissítő, élénkítő hatású. Ahogy belsőlegesen, úgy kívülről is csodákra képes. Antibakteriális tulajdonságai miatt ápolja, fertőtleníti és hámlasztja a gyulladt bőrt, elhalványítja a vörös foltokat, és egyensúlyban tartja a bőr pH-értékét.

Fáradtság ellen

A testmozgás és néha az extrém stressz miatt túl sok tejsav halmozódik fel a szervezetben, amitől elnehezültnek és fáradtnak érezzük magunkat. Ebben is segíthet az almaecet, mert a benne található kálium, aminosavak és egyes enzimek enyhítik ezeket az érzeteket. Sőt, az éjszakai lábgörcsökre is kedvező hatással van. 2 evőkanál almaecetet és egy teáskanál mézet keverjünk össze egy pohár meleg vízzel, s igyuk meg.

Mi mindenre jó még az almaecet?

  • Enyhíti a csuklást, tisztítja a légutakat.
  • Elűzi a rossz leheletet, fehéríti a fogakat, helyre- állítja a száj pH-értékét. Öblítsünk rendszeresen hígított almaecettel.
  • Elhalványítja a zúzódások nyomait, ha beborogatjuk a sérült felületet.
  • Torokfájás esetén óránként gargalizáljunk 2 evőkanál almaecet és 2 evőkanál meleg víz keverékével. A legtöbb baktérium nem éli túl a savas közeget, a gyulladás gyorsan javulni kezd.
  • Gyomorfertőzésre, hasmenésre is kedvező hatással van.
  • Csökkenti a koleszterinszintet.
  • A fejbőr korpásodását is kezelhetjük almaecetkúrával. A népszerű amerikai tévé-orvos, dr. Oz azt mondja, hogy az almaecet savassága megváltoztatja a fejbőr pH-ját, ezzel gátolja az élesztőgombák növekedését.
     

Ezek is érdekelhetnek

Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?
Epres álom sütés nélkül, és nincs benne cukor!
Ez a csodálatos epres süti nem csak az ízlelőbimbóidra lesz kedvező hatással, de az alakodat sem kell féltened, ráadásul percek alatt elkészíthető!
A barátai sem ismerték meg Gábort, annyit fogyott! Mi a titka?
Egész nap nem evett, este viszont már alig látott az éhségtől. Nem mozgott, állandóan az autóban ült, így szép lassan rakódtak egymásra a fölösleges kilók... Egy magánéleti válság kellett hozzá, hogy Miklay Gábor drasztikusan változtasson az életmódján.
Tavaszi gyümölcsdiéta, így érdemes belevágni!
Finomak, lédúsak és egészségesek... Használd fel az évszak ajándékait, és fogyj egészségesen!
Felejtsd el a tésztát, így lesz tavasszal könnyebb a diéta!
Így még biztosan nem ettél káposztát! Töltsd meg mindenféle vitaminos finomsággal és tekerd fel úgy, mint egy burritot!

Ajánlataink