A nátha, vagy hétköznapi nevén a megfázás a leggyakrabban előforduló betegségek közé tartozik a téli időszakban. Egy átlagos egészségi állapotban lévő felnőtt évente 2-3 alkalommal esik át náthás megbetegedésen. A betegség általában 5-7 nap alatt magától gyógyul, komolyabb problémát többnyire csak a krónikus betegségben szenvedőknél okoz. Biztos módszer a nátha elkerülésére nincs, az azonban tény, hogy sok olyan helyzet adódik, amikor mi magunk könnyítjük meg a vírusok terjedését.

Mit csinálunk rosszul?

Nem alszunk téli álmot

A náthát okozó vírusok szaporodásának kedvez a szűk tér, így veszélyben vagyunk például a tömegközlekedési eszközökön, az óvodákban, az iskolákban, a munkahelyeken és az edzőtermekben is. A vírusok terjedhetnek cseppfertőzéssel, a levegő közvetítésével, így zárt térben még nagyobb az esélye annak, hogy megfertőződünk. Tudjuk, a hidegben jobb választásnak tűnik egy mozi, mint a séta a közeli parkban, de higgyék el, sokat tettek a megelőzésért, ha az utóbbi programot választják.

Nem öltözünk megfelelően

Sokszor mondjuk azt, hogy azért fáztunk meg, mert nem védekeztünk megfelelően a hideg ellen. Mivel a náthát is vírus okozza, ez annyiban igaz, hogy a valamilyen okból, például az áthűlés következtében legyengült immunrendszerű szervezetet könnyebben betegítik meg a vírusok. Ezért nagyon fontos az évszaknak megfelelő, réteges öltözködés. Ez azt jelenti, hogy a kabát alatt viseljünk több réteg ruhadarabot, hiszen így védekezni tudunk a hideg ellen, de szükség esetén le is vehetünk egy réteget.

A legalsó réteg feladata, hogy szárazon tartsa a testet, ezért szerencsés, ha jó nedvszívó anyagból készül a fehérnemű, amely elpárologtatja a nedvességet. A középső réteg segít megőrizni a meleget, erre a célra leginkább egy könnyű, polár darab a megfelelő. Felső rétegként olyan darabot válasszunk, amely nem engedi át a nyirkos hideget, de kiengedi a hőt.

„Rosszul” köhögünk

Lássuk be: a köhögés és a tüsszentés teljesen normális dolog. de az nem mindegy, hogyan köhögünk, tüsszögünk. a vírusok ugyanis cseppfertőzéssel terjednek, egy szabadjára engedett tüsszentéssel vírusok tömkelege kerül a levegőbe, és így a többi emberre. a puszta kezes védekezés sem megoldás, hiszen a vírusok kézfogás útján is terjednek, valamint a fertőzött által megérintett tárgyakon keresztül is.

A legjobb, ha papír zsebkendőt használunk, amelyet aztán rögtön a szemetesbe dobunk. Ajánlott minden orrfújás, köhögés, tüsszentés után szappanos vízzel kezet mosni. Ha náthás beteg van a környezetében, lehetőleg semmihez se érjünk hozzá, amit a beteg használ.

Kevés C-vitamint fogyasztunk

Az aszkorbinsav fokozza az immunrendszer működését: növeli a fehérvérsejtek számát, melyek védenek a kórokozóktól. A téli időszakban, de különösen járvány idején szedjen nagyobb dózis – 500-1000 mg – C-vitamint.

Betegen nem maradunk otthon

A nátha, megfázás általában nem okoz komoly tüneteket, ezért aztán kevesen is maradnak otthon – megfertőzve így nemcsak a szűkebb, de tágabb környezetüket is. Nagyon fontos betartani az alapvető higiénés szabályokat: ha betegek vagyunk, ne osszuk meg senkivel az evőeszközünket, poharunkat, törülközőnket; rendszeresen mossunk kezet, és szellőztessünk abban a helyiségben, amelyikben tartózkodunk.

Nem pótoljuk a D-vitamint

Az alacsony D-vitamin-szint bizonyítottan negatívan befolyásolja az immunrendszerünket és fogékonyabbá tesz a megfázásra. Egyes tanulmányok szerint a D-vitaminnak vírusölő hatása is van, ám nátha esetén egy D-vitamin-kúra hatékonyságáról még nem állnak rendelkezésre elegendő adatok.

Ezek is érdekelhetnek

Nemcsak fogyni segít az eper! Érdemes többet enni belőle
Amellett, hogy finom, a diétát is támogatja, úgyhogy a szezonban megéri sokat fogyasztani belőle, mégpedig a következőképpen.
A legjobb tippek, hogy nyárra tökéletes formában légy
Kedvetlennek és állandóan kimerültnek érzed magad? Lehet, hogy te sem tudod leküzdeni a hosszú téli hónapok után jelentkező tavaszi fáradtságot.
Íme a legdurvább okok, amiért nem tudsz lefogyni
Salátát eszel salátával, megvonod magadtól a finom falatokat, még némi sportra is ráveszed magad, a mérleg mégsem mozdul. Vagy ha igen, akkor is csak felfelé. Mit csinálhatsz rosszul? El sem hiszed, milyen apróságokon múlhat a fogyókúra sikere.
Bazsalikom, a fűszerek királya
A bazsalikom egyike a legkedveltebb és legnagyobb becsben tartott fűszernövényeknek, ami nem is csoda, mert aromája egyedülálló és nagyon különleges növény. Sokszor emlegetik együtt a rozmaringgal: „a bazsalikom a fűszerek királya”, a „rozmaring a fűszerek királynője”.
3 egyszerű diétás vacsora, ami hús nélkül is remek
Régóta bizonyított tény, hogy azoknál, akik kerülik a húsfogyasztást, vagy legalább csökkentik annak mennyiségét, azoknál bizonyos betegségek ritkábban fordulnak elő.
Puffad a hasad? Segítünk kideríteni az okát!
Mindenki lapos hasra vágyik. És sokan igencsak kitartóak, ha áramvonalas testről van szó. Mégis, vannak helyzetek, amikor minden igyekezet dacára a has puffadt, feszes, még behúzni is képtelenség. Mi lehet az oka?
Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.
Mutatjuk, hogy szépít meg a kávé! Most figyelj!
Összegyűjtöttük, mire használhatja szépségápolási rutinjában a kávét, illetve a kávézaccot.

Ajánlataink