Kiesett tömés, korona, fájdalomcsillapítás... Mi a teendő, ha a járványügyi korlátozások miatt nem tud fogadni a fogorvos? Dr. Molnár Bálint, a Semmelweis Egyetem Parodontológiai Klinikájának docense, a Dentpoint Implantológiai és Parodontológiai Centrum vezetője válaszol.

Mit tehetünk otthon, ha nem sürgősségi, de kellemetlen fogászati panaszunk van?

Jellemző, hogy fogászati panaszaink mindig pont a legrosszabbkor fordulnak elő, amikor a legkevésbé várjuk. Így vannak ezzel azok a páciensek is, akiknek a COVID-19 járvány miatt hozott kijárási korlátozás alatt kiesett a tömésük, vagy lejött a koronájuk, ideiglenes, netán végleges hídpótlásuk, esetleg letört egy darabka a fogukból. Ezek az esetek sajnos a törvényi szabályozás szerint nem az azonnali, sürgősségi ellátást igénylő beavatkozások közé tartoznak mindaddig, amíg nem fáj az érintett fog. Ha azonban a kiesett tömés vagy korona alatt a fog élesen fáj ráharapásra, hidegre-melegre elhúzódó fájdalmat érzünk, fel kell keresnünk az ügyeleti fogorvosi rendelést.

 

Mégis mit tehetünk, ha ezek a balszerencsés fogászati esetek otthon megtörténnek velünk, és nincs fájdalmunk?

Ha kiesett egy fogból a tömés, de a fog nem érzékeny hidegre, melegre, ráharapásra, annyi teendőnk van, amíg a megfelelő fogorvosi ellátás lehetővé válik, hogy jobban odafigyelünk az adott fogra, illetve összességében fogainkra és, ha van, a fogpótlásainkra is. Ez azt jelenti, hogy gyakrabban, alaposabban tisztítjuk minden étkezés után. Nagyon fontos szem előtt tartani, hogy a hagyományos kézi vagy gépi fogkefék feje valószínűleg nem képes megfelelően tisztítani azokat az apró réseket, amik egy tömés kiesése után keletkezhetnek, ezért speciális kiegészítőkre van szükség, mint az egycsomós fogkefe, fogköztisztító kefe, illetve a fogselyem. Ezek segítségével olyan helyekre is be tudunk férkőzni, a fogközökbe, üregek sarkába, amelyek a hagyományos fogkefék számára nem hozzáférhetők.

Ha egy félbemaradt kezelés miatt ideiglenes tömés van a fogban, természetes jelenség, hogy a rágás hatására a teteje egyre inkább lemorzsolódik, lekopik. Ha teljesen kiesik az ideiglenes tömés és a fog panaszmentes, akkor szintén a fokozott tisztítás, lepedék és ételmaradék eltávolítása a feladat. Amennyiben egy folyamatban lévő gyökérkezelés miatt ideiglenesen lezárt fogból esik ki a tömés és a fog nem fáj, érdemes lehet egy kis méretű, szorosra gyúrt új vattagombócot tenni a fogüreg nyílásába minden étkezés előtt, hogy megakadályozzuk a gyökércsatornákhoz vezető üreg étellel történő eltömődését. Ez utóbbi ugyanis akár gennyes gyulladáshoz is vezethet.

 

Ha egy fogról leesik a korona, az elsődleges kérdés szintén az, hogy az alatta lévő fogcsonk fáj vagy panaszmentes!

Ha éles, lüktető fájdalmat érzünk, akkor ügyeleti ellátást kell felkeresnünk. Ha nem panaszos a fog, akkor meg kell vizsgálnunk, hogy épen maradt vagy esetleg letört belőle egy darab. Ha a csiszolt fogcsonk sértetlen, megpróbálhatjuk visszahelyezni a koronát, viszont ha letört a fogból egy darab és emiatt nem tud pontosan a helyére menni, esetleg lötyög, ne tegyük vissza a fogcsonkra, mert véletlenül lenyelhetjük. Ha leesett egy híd vagy korona, és ideiglenesen, az esztétika vagy a hangképzés miatt mégis vissza kell helyeznünk a fogcsonkra, akkor a korona belső felszínének megtisztítása, kiszárítása után műfogsorrögzítővel tudjuk segíteni a pótlás fennmaradását. Semmiképpen nem javasolt pillanatragasztót, illetve egyéb, nem szövetbarát háztartási ragasztókat használni a koronák visszaragasztására, mert káros az egészségre!

Általánosságban elmondható, hogy ha most több időnk van odafigyelni magunkra, akkor itt a remek lehetőség az alapos, teljes körű fogápolásra, a fogselyem és a fogköztisztítók rendszeres használatára.

 

EZ IS ÉRDEKELHETI:

Egészséges fogak, egészséges test

Hozzászólások

Top 5 őszi szépségtipp, hogy ne csak nyáron ragyogj
A hűvösebb, hidegebb időben már nehezebb megőrizni a nyáron „megszerzett” tündöklő külsőt – ha csak nem követünk néhány alapvető bőrápolási tanácsot.
Gyógyító kedvenceink – Így segít az állatasszisztált terápia
A jelenlétük, a látványuk már önmagában kedvező hatással van a kedélyállapotunkra, és a segítségükkel könnyebben átvészelhetjük életünk válságos időszakait. A szakértő elmondja, miként működik az állatasszisztált terápia.
Te is összevissza eszel, ha zsúfolt és nehéz napod van? Szakértőnk tippjei segíthetnek
A pörgős, terhelt, rohanós napokon bizony nehéz odafigyelni a kiegyensúlyozott táplálkozásra – ez pedig pluszkilókat eredményezhet. Ennek elkerüléséhez adunk néhány tanácsot.
Keresztirányú gyakorlatok Béres Alexandrával (videó)
A keresztirányú mozgásmintákat már korán elsajátítjuk a kúszással és a mászással. Ezek a mozdulatok segítik a jobb és a bal agyfélteke összehangolt működését, az idegrendszer megfelelő munkáját!
Megjelent a Diéta és Fitnesz legújabb lapszáma!
Hogyan készülj fel a hidegebb őszi időszakra? Valóban csodaszer a kollagén? Többek között erről is olvashatsz a legfrissebb Diéta és Fitnesz magazinban.
„Borzasztó érzés” – Csalók élnek vissza Makány Márta nevével és fogyásával
A divattervező fantasztikus fogyásának történetét az egész ország megismerhette, de Márta öröme mostanában nem felhőtlen: csalók áldozatává vált.
Laktató főétel fogyni vágyóknak: kölessel rakott kelkáposzta (videó)
Hosszú ideig eltelít, egészséges, nagyon finom, belefér a testsúlycsökkentő étrendbe is, és alig több mint 440 kalóriát tartalmaz. Érdemes kipróbálni!
Hogy működik? Energiafelhasználás sport közben
Honnan nyerjük az energiát a testmozgás során, és mire van szüksége a szervezetünknek a különböző típusú edzések alatt? Szakértőnk válaszol.
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.