Gyermekre vágyik, vagy épp ellenkezőleg, szeretné elkerülni a nem kívánt terhességet? Az interneten sok egymásnak ellentmondó és furcsa tanáccsal találkozhat, aki megpróbál utánajárni a barátoktól, ismerősöktől hallott információknak. Mítoszok és valóság a termékenységről.

Mítoszok a termékenységről

Ha ismeri a ciklusát, nem kell védekezni

Ez a mítosz abból ered, hogy a nők többsége nem ismeri a menstruációs ciklus pontos jelentését. Az a bizonyos 28 nap egy átlagos becslés, a női ciklusok hossza változó. A menstruációs ciklusban több hormon játszik fontos szerepet, amelyek harmonikus együttműködése szabályozza a peteérést. Míg az esetek többségében a ciklus viszonylag rendszeres, könnyen előfordulhat, hogy a hormonműködés felborul. A hormonműködés zavarát okozhatja a stressz, különféle gyógyszerek, de akár az életkor is. Ezért nehéz meghatározni azokat a napokat, amelyek „biztonságosak”.

Fontos a szex közbeni és az aktus utáni testhelyzet

Sok gyermekre vágyakozó nő a misszionárius pózra esküszik, illetve az aktus után felemeli a lábát vagy megemeli a csípőjét, így irányítva a spermiumokat a méh felé. Talán a gravitáció miatt tartja magát ez a tévhit: úgy tűnhet, hogy könnyebb a fogantatás, ha az ondósejteknek nem „felfelé” kell haladni. Valójában azonban sem a pozíciónak, sem az aktus utáni testhelyzetnek nincs köze a fogantatáshoz. Tudományos vizsgálatok ugyanis nem igazolták, hogy a felfelé úszó spermiumok nehezebben jutnának el a petesejthez. Így bármilyen csábító is az elképzelés, hogy lehet befolyásolni a végeredményt, tulajdonképpen teljesen mindegy a pozíció, a baba bármikor megfoganhat.

A lombikbébiprogram biztos siker

Az orvosok sem képesek csodákra. Az IVF-eljárások sikeressége mindössze 30 százalék körüli, de ezzel az orvoshoz forduló párok többsége nincs tisztában. A program előtt érdemes megfogadni a szakemberek tanácsait és felkészíteni a testet a leendő terhességre. Vitamindús táplálkozással, rendszeres mozgással, a stressz csökkentésével, az ideális testsúly megőrzésével nagyobb az esély a sikerre.

A koffeinfogyasztás csökkenti a teherbeesés esélyét

Ebben a kérdésben ellentmondó kutatási eredmények születtek. Egy korábbi tanulmány szerint kis mennyiségű koffein fogyasztása is negatív hatással van a termékenységre: akár már a napi 1-2 csésze kávét fogyasztó nők is 10 százalékkal csökkentik fogamzási esélyeiket. Ehhez képest napvilágot látott olyan hír is, hogy azok a nők, akik 400–700 mg koffeint fogyasztanak, nagyobb eséllyel esnek teherbe, mint a koffeint nem fogyasztók – igaz, a teherbeeséshez több időre van szükségük. Az orvosok szerint, mint az élet más területén, itt is érdemes az arany középúthoz ragaszkodni. A többség ugyanis úgy véli, a koffein nincs hatással a fogamzásra, ha a fogyasztás kevesebb, mint 200 mg naponta.

A súly nem befolyásolja a termékenységet

A jelentős túlsúly a teherbeesést leginkább fenyegető problémák egyike. A zsírszövet mennyisége az ösztrogéntermelésben játszik jelentős szerepet. túlsúlyos hölgyeknél a hormonrendszer működése felborul, a szervek hormonérzékenysége megváltozik. De nemcsak a túlsúly, hanem a kóros soványság is terméketlenséget okozhat, pont az ösztrogén aktív hormonná való átalakulásának helyéül szolgáló zsírszövet hiánya miatt. Érdekes, hogy a férfiaknál a testtömeg nem befolyásolja olyan mértékben a termékenységet, mint a nőknél, bár a túl sovány, illetve a jelentős túlsúllyal küzdő férfiaknál gyengülhet az ondó minősége, és merevedési problémák is kialakulhatnak.

A gyermektelenség oka általában a nő

Ez egy nagyon régi téveszme, ami valószínűleg abból ered, hogy korábban a férfiak társadalomban betöltött szerepe miatt fel sem merült, az erősebb nem képviselőinél kell keresni a meddőség okát. A statisztikák szerint ma száz párból mintegy 25 meddő. Az esetek 40 százalékában a férfinél, 40 százalékában a nőnél vannak problémák, 10 százalékban pedig közös az érintettség. A maradék 10 százaléknál soha nem derül ki, mi okozza a meddőséget.

Ezek is érdekelhetnek

Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.

Ajánlataink