Naponta háromszor vagy ötször-hatszor étkezzünk? Mi a helyes? Melyik az egészséges? Ebben a kérdésben a szakemberek között sincs teljes egyetértés. Dr. Farkas Kitti véleményét olvashatod el a témáról.

Napi háromszori étkezés vagy sokszor keveset? Talán nem az a jobb, amire először gondolsz!

Sokszor, keveset: állandóan munkában a szervezet

– A napi háromszori étkezés alapvető jellemzője, hogy ez igazodik leginkább az anyagcserénk természetes működéséhez. Ilyen a testünk, így működik élettanilag. Ha háromszor eszünk, akkor optimálisan működik a szervezetünk, és jól tud dolgozni a bevitt táplálékkal. Ezzel szemben a napi ötszöri vagy még több étkezést ajánló „sokszor keveset” elv hívei pont ebbe a természetes működésbe avatkoznak bele, hitük szerint jó értelemben, a mi álláspontunk szerint pedig pont, hogy nem – mondja Dr. Farkas Kitti, az Alakorvoslás program megalkotója. – Abból indulnak ki, ha többször eszünk, akkor állandóan dolgoztatjuk a szervezetünket, és nem leszünk éhesek. Az állandó dolgoztatással viszont az a baj, hogy így kimerítjük a hasnyálmirigyünket, és közben a sejtjeink egyre nehezebben képesek hasznosítani a táplálékokat. Ez az út vezet az inzulinrezisztenciához. Leegyszerűsítve folyamatosan kihívjuk az inzulint táplálékot feldolgozni, ebben elfárad, és már nem olyan intenzíven fogja feldolgozni, inkább tartalékolja, mégpedig zsír formájában.

A másik érv az ötszöri étkezésre, hogy akkor „nem leszünk éhesek”. Ez azonban csupán tüneti kezelés, tekintsük úgy, hogy a probléma elfedése, szőnyeg alá söprése, ahol pedig még nagyobb lesz a gond.

– Ugyan ideig-óráig nem leszünk éhesek, hiszen állandóan eszünk, de aztán már akkor is éhesek leszünk, amikor nem eszünk, azaz három óráról három órára élünk, és már alig várjuk a következő étkezést, mert olyan éhesek vagyunk. Ez nem jó.

 

Az inzulin és a táplálkozás

Étkezésünk a hasnyálmirigy által termelt hormon, az inzulin szintjére hat, amely az anyagcserénk működését alapvetően meghatározza. Az inzulin ugyanis a szervezet szénhidrát-, zsír- és fehérje-anyagcseréjének legfőbb szabályozó hormonja, amely a zsír raktárban tartásáért is felelős. Termelődésének van egy természetes napszaki ciklusa: reggel magas, dél felé leesik, este ismét emelkedik. Napi háromszori étkezéssel ehhez érdemes igazodnunk.

 

A napi háromszori étkezés előnyei

– Ha napi háromszor eszünk megfelelően összeállított étrend alapján, akkor kiegyensúlyozott lesz az inzulin- és vércukorszintünk, ennek pedig két eredménye is lesz – folytatja a doktornő. – Az egyik, hogy nem lesznek éhségrohamaink, hanem akkor, amikor kell, normális, egészséges éhségérzettel ülünk asztalhoz. A másik pedig, hogy két étkezés között hagyjuk a testünket zsírt égetni, hiszen ez történik akkor, amikor a testünk inzulinszintje alacsony. Ez pedig fontos a testsúlyunk szempontjából, ha fogyni akarunk, jobb testösszetételt elérni, vagy csak a súlyunkat optimálisan és egészségesen tartani.

Megfelelő táplálkozás mellett nem kell attól félni, hogy a napi háromszori étkezés miatt kevesebb energiánk lesz, sőt: jobban fogjuk érezni magunkat!

 

Tartsuk be a napi háromszori étkezés szabályait!

Ennek a két fő szabály betartása nagyon fontos: együnk három alkalommal egy nap, és minimum négy, maximum hat óra teljen el két étkezés között.

– Ez egyszerű, hiszen a három hagyományos főétkezést kell tartani: a reggelit, az ebédet és a vacsorát. Úgy kell ennünk, hogy az étkezések az inzulinszint természetes napi ciklusának fordított görbéjét rajzolják meg. Felejtsük el a szénhidrátban dús reggelit, például a péksüteményeket, a lekvárt, a cukrozott fogásokat. Fehérjedús reggelit fogyasszunk: tojást, tejtermékeket, illetve zabkását. Ebédre együnk egy rendes ebédet, sok fehérjével, több szénhidráttal, ilyenkor a legideálisabb egy desszertet vagy gyümölcsöt is falatozni. Vacsorára pedig megint kevesebbet együnk, több fehérje, kevés szénhidráttal, például húst, halat, salátát, zöldségeket. Így lesz kiegyensúlyozott inzulinszintünk – mondja a doktornő.

 

Természetes egyensúly

Közismert, hogy az elhízás egyre nagyobb gond a világon és Magyarországon egyaránt, miközben évtizedek óta virágzik a fogyókúrás ipar, melynek jelentős részét a sokétkezéses módszerek adják. A helytelen diéták szó szerint tönkreteszik a szervezetünk működését, még akkor is, ha esetleg átmeneti eredményeket elérhetünk velük. A szakmailag megalapozott, orvostudomány által igazolt módszerek ezekkel szemben abból indulnak ki, hogy a normál, nem elhízott állapot eléréséhez és megtartásához vissza kell állítani a szervezet természetes anyagcseréjének egyensúlyát. Ezt szolgálja a kevésbé gyakori étkezés is.

 

EZ IS ÉRDEKELHET:

 

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Wall Pilates kezdőknek és haladóknak – 15 perc a teljes tested átmozgatásához
A fal stabil támaszt nyújt, így a gyakorlatok biztonságosabbak és könnyebben kivitelezhetők, kezdőknek és haladóknak egyaránt.
PCOS és gyermekvállalás: Van remény? Van remény!
A PCOS vagy más néven policisztás ovárium szindróma egy különösen gyakori nőgyógyászati betegség, amely nagyon sok nőt érint világszerte, mégis rengetegen tabuként kezelik. Különösen azok, akik gyermekvállalási nehézségektől küzdenek.
Az új gasztrotrend: adj egy kovászt, kapsz egy barátot!
Október 16-án ünnepli a világ az Élelmezési Világnapot, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet az egészséges táplálkozás, az élelmezésbiztonság és a fenntartható élelmiszerrendszerek fontosságára.
A brownie, amit nyugodt szívvel ehetsz – cukor nélkül is csábítóan finom
A brownie az a desszert, aminek egyszerűen nehéz ellenállni – most pedig elkészítheted a diétás, cukormentes változatát is. Puhán szaftos, csokisan gazdag, mégis könnyed és bűntudatmentes – pont olyan, amilyenre mindig is vágytál.
Ha imádod Dua Lipa zenéjét és izzasztó otthoni kardióra vágysz, ezeket ki kell próbálnod!
Összegyűjtöttünk három szuper cardió edzést, különböző hosszúságban – így attól függően választhatsz, mennyi időd van, és mennyire szeretnéd izzasztani magad:
Unod a salátát? Ezzel a zöldséggel turbózd a fogyást!
A cékla nemcsak színével varázsolja el az embert, hanem az egyik legtáplálóbb és legdiétásabb zöldség is. Mindössze 40 kalória van 100 grammban, miközben tele van rosttal, antioxidánsokkal, vassal, folsavval és gyulladáscsökkentő hatású fitonutriensekkel.
Mire kell figyelni a pajzsmirigy diétánál?
Akár alulműködésről, túlműködésről vagy autoimmun eredetű problémáról van szó, az étrend nagyban hozzájárulhat a tünetek enyhítéséhez és a pajzsmirigy kezelés sikeréhez.
3 zseniális karfiolrecept, ha diétázol
Elképesztő lehetőségeket rejt a karfiol! Ez az egyszerű zöldség hihetetlenül sokféleképpen elkészíthető! Rosttartalma magas, szénhidrát viszont szinte nincs benne, így az egyik legjobb választás fogyókúrához!