Naponta háromszor vagy ötször-hatszor étkezzünk? Mi a helyes? Melyik az egészséges? Ebben a kérdésben a szakemberek között sincs teljes egyetértés. Dr. Farkas Kitti véleményét olvashatod el a témáról.

Napi háromszori étkezés vagy sokszor keveset? Talán nem az a jobb, amire először gondolsz!

Sokszor, keveset: állandóan munkában a szervezet

– A napi háromszori étkezés alapvető jellemzője, hogy ez igazodik leginkább az anyagcserénk természetes működéséhez. Ilyen a testünk, így működik élettanilag. Ha háromszor eszünk, akkor optimálisan működik a szervezetünk, és jól tud dolgozni a bevitt táplálékkal. Ezzel szemben a napi ötszöri vagy még több étkezést ajánló „sokszor keveset” elv hívei pont ebbe a természetes működésbe avatkoznak bele, hitük szerint jó értelemben, a mi álláspontunk szerint pedig pont, hogy nem – mondja Dr. Farkas Kitti, az Alakorvoslás program megalkotója. – Abból indulnak ki, ha többször eszünk, akkor állandóan dolgoztatjuk a szervezetünket, és nem leszünk éhesek. Az állandó dolgoztatással viszont az a baj, hogy így kimerítjük a hasnyálmirigyünket, és közben a sejtjeink egyre nehezebben képesek hasznosítani a táplálékokat. Ez az út vezet az inzulinrezisztenciához. Leegyszerűsítve folyamatosan kihívjuk az inzulint táplálékot feldolgozni, ebben elfárad, és már nem olyan intenzíven fogja feldolgozni, inkább tartalékolja, mégpedig zsír formájában.

A másik érv az ötszöri étkezésre, hogy akkor „nem leszünk éhesek”. Ez azonban csupán tüneti kezelés, tekintsük úgy, hogy a probléma elfedése, szőnyeg alá söprése, ahol pedig még nagyobb lesz a gond.

– Ugyan ideig-óráig nem leszünk éhesek, hiszen állandóan eszünk, de aztán már akkor is éhesek leszünk, amikor nem eszünk, azaz három óráról három órára élünk, és már alig várjuk a következő étkezést, mert olyan éhesek vagyunk. Ez nem jó.

 

Az inzulin és a táplálkozás

Étkezésünk a hasnyálmirigy által termelt hormon, az inzulin szintjére hat, amely az anyagcserénk működését alapvetően meghatározza. Az inzulin ugyanis a szervezet szénhidrát-, zsír- és fehérje-anyagcseréjének legfőbb szabályozó hormonja, amely a zsír raktárban tartásáért is felelős. Termelődésének van egy természetes napszaki ciklusa: reggel magas, dél felé leesik, este ismét emelkedik. Napi háromszori étkezéssel ehhez érdemes igazodnunk.

 

A napi háromszori étkezés előnyei

– Ha napi háromszor eszünk megfelelően összeállított étrend alapján, akkor kiegyensúlyozott lesz az inzulin- és vércukorszintünk, ennek pedig két eredménye is lesz – folytatja a doktornő. – Az egyik, hogy nem lesznek éhségrohamaink, hanem akkor, amikor kell, normális, egészséges éhségérzettel ülünk asztalhoz. A másik pedig, hogy két étkezés között hagyjuk a testünket zsírt égetni, hiszen ez történik akkor, amikor a testünk inzulinszintje alacsony. Ez pedig fontos a testsúlyunk szempontjából, ha fogyni akarunk, jobb testösszetételt elérni, vagy csak a súlyunkat optimálisan és egészségesen tartani.

Megfelelő táplálkozás mellett nem kell attól félni, hogy a napi háromszori étkezés miatt kevesebb energiánk lesz, sőt: jobban fogjuk érezni magunkat!

 

Tartsuk be a napi háromszori étkezés szabályait!

Ennek a két fő szabály betartása nagyon fontos: együnk három alkalommal egy nap, és minimum négy, maximum hat óra teljen el két étkezés között.

– Ez egyszerű, hiszen a három hagyományos főétkezést kell tartani: a reggelit, az ebédet és a vacsorát. Úgy kell ennünk, hogy az étkezések az inzulinszint természetes napi ciklusának fordított görbéjét rajzolják meg. Felejtsük el a szénhidrátban dús reggelit, például a péksüteményeket, a lekvárt, a cukrozott fogásokat. Fehérjedús reggelit fogyasszunk: tojást, tejtermékeket, illetve zabkását. Ebédre együnk egy rendes ebédet, sok fehérjével, több szénhidráttal, ilyenkor a legideálisabb egy desszertet vagy gyümölcsöt is falatozni. Vacsorára pedig megint kevesebbet együnk, több fehérje, kevés szénhidráttal, például húst, halat, salátát, zöldségeket. Így lesz kiegyensúlyozott inzulinszintünk – mondja a doktornő.

 

Természetes egyensúly

Közismert, hogy az elhízás egyre nagyobb gond a világon és Magyarországon egyaránt, miközben évtizedek óta virágzik a fogyókúrás ipar, melynek jelentős részét a sokétkezéses módszerek adják. A helytelen diéták szó szerint tönkreteszik a szervezetünk működését, még akkor is, ha esetleg átmeneti eredményeket elérhetünk velük. A szakmailag megalapozott, orvostudomány által igazolt módszerek ezekkel szemben abból indulnak ki, hogy a normál, nem elhízott állapot eléréséhez és megtartásához vissza kell állítani a szervezet természetes anyagcseréjének egyensúlyát. Ezt szolgálja a kevésbé gyakori étkezés is.

 

EZ IS ÉRDEKELHET:

 

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.

Ajánlataink