A ragyogó napsütés jókedvűvé és lendületessé tesz, mindenkit arra csábít, hogy minél több időt töltsön a szabadban. A napsugárzás azonban – számos jótékony hatásán túl – veszélyes is. Ráadásul bőrgyógyászok szerint még mindig kevés azoknak a száma, akik napi rendszerességgel használnak fényvédőt, bár nyaralás alatt a legtöbben már gondolnak a bőrük védelmére. Napfényre szükség van, a lényeg az, hogy ne vigye túlzásba a napozást és tartson be néhány alapszabályt.

Napozás okosan

Hogyan válasszon fényvédőt?

Mindig a bőrtípusának megfelelő faktorszámú naptejet vásároljon. A leghatékonyabb védelmet azok a termékek biztosítják, amelyek az UVA- és az UVB-sugárzás ellen is védenek. (Az UVB-sugarak felelősek a leégésért, míg az UVA-sugarak öregítik a bőrt, fokozzák a rosszindulatú elváltozások kialakulásának kockázatát.)

Fizikai és kémiai fényvédők

Mechanizmusuk alapján kétféle fényvédő létezik: fizikai és kémiai. A fizikai fényvédők előnye, hogy a bőrön megtapadva visszaverik a sugarakat, bőrbe beszívódó kémiai anyagot nem tartalmaznak. Hátrányuk, hogy kozmetikailag nem kellemes a használatuk. A kémiai fényvédők a felszívódás után elnyelik a sugarakat, és bár kozmetikailag kellemesebb a használatuk, nem színezik a bőrt, gyakrabban okoznak allergiás reakciót.

Milyen faktorszámú napkrém ajánlott?

A sokat emlegetett SPF, azaz Sun Protection Factor a fényvédő hatékonyságát jellemzi. Az érték megmutatja, hogy a fényvédő használatával hányszor hosszabb időt tölthet a napon anélkül, hogy leégne. A faktorszám csak az UVB-sugárzással szembeni védőhatásról ad információt, a szintén káros UVA-sugárzással szembeni védelemről nem.

A napozás szabályai

  1. 11 és 15 óra között kerülje a közvetlen napfényt!
  2. Használjon a bőrtípusának megfelelő, az UVB- és UVA-sugárzás ellen is védelmet nyújtó napkrémet. 2-3 óránként kenje be újra a testét!
  3. A krémek mellett gondoskodjon fizikai fényvédelemről is, azaz legyen önnél
  4. könnyű, az arcot is védő sapka, hosszú ujjú, vékony, szellős ing és napszemüveg.
  5. Ne feledje, hogy leégni egész évben lehet. Használjon a hétköznapokon is fényvédőt!
  6. A víz visszaveri a káros UV-sugarak jelentős részét, ezért vízparton, vízi túrákon viseljen kalapot, pólót. Úszás után krémezze be magát újra.
  7. Kismamák fokozottan ügyeljenek a fényvédelemre, mert a hormonváltozás következtében az anyajegyek változásnak indulhatnak, illetve nagyobb az esély maradandó pigmentfoltok megjelenésére.
  8. A szoláriummal és barnítókrémmel elért barnaság nem véd a káros UV-sugarak ellen.
  9. Napozás után használjon hidratáló testápolót.

Teendők leégés esetén

Gondos védelem mellett is előfordulhat leégés. A leégés tünete enyhébb esetben a bőrpír, ami a napozás után kb. 1 órával kezdődik, és 24 órán át erősödik. Súlyos esetben hólyagok képződnek a bőrön, fejfájás, láz, hidegrázás, hányinger kíséretében. Az égett bőrfelület pár nap múlva lehámlik.

Ha a bőre piros és húzódik, azonnal menjen árnyékba és kezdje meg a bőr nyugtatását. Hűsítő zuhany után használjon gyulladáscsökkentő anyagokat tartalmazó készítményeket, amelyek elősegítik a sejtek regenerálódását. Jótékonyan hatnak a bőrre a kamillát, aloe verát, levendulát, körömvirág-kivonatot, panthenolt, allantoint tartalmazó krémek, sprayk. A bőr dörzsölése, a hólyagok kiszúrása tilos!

Égésnél fontos a szervezet hidratálása, hiszen a bőr sok vizet veszített, így nagy a kiszáradás veszélye. Emiatt néhány napig fokozottan figyeljen a folyadékpótlásra, igyon több vizet, gyümölcsleveket, sportitalt. A kiszáradás jelei lehetnek a szájszárazság, szomjasság, kevés vizelet, szédülés, álmatlanság.

Gyógyszerrel is segítheti a gyulladás és a fájdalom csökkenését. Használjon ibuprofentartalmú készítményeket, ezek megakadályozzák a duzzanat és pirosság kialakulását, enyhítik a tünetek súlyosságát.

A legtöbb napégés jól kezelhető házilag, de ha a hólyagos égés a test felszínének 20 százalékánál nagyobb felületű, forduljon orvoshoz. Akkor is keresse fel orvosát, ha lázas, hidegrázás gyötri.

Ezek is érdekelhetnek

Isteni húsvéti piskótatekercs, glutén- és cukormentesen
Húsvétkor sem kell feltétlenül feladnunk a diétánkat, hiszen számtalan finomság készülhet cukor nélkül, gluténmentesen.
Szuper karcsúsító receptek karfiolból! Így élmény fogyni
A karfiol az egyik legnépszerűbb zöldségünk, nem véletlenül. Sokoldalúan felhasználható, számos elkészítési módját ismerjük, ráadásul magas vitamin- és ásványianyag-tartalmának köszönhetően segít az egészség megőrzésében.
Ez a húsvét diétás kedvence: avokádóval töltött tojás
Az avokádó és a tojás egészségre gyakorolt kiváló hatásain túl az is mellette szól – főleg, ha a testsúly csökkentése a cél –, hogy zsírtartalma miatt hamar teltségérzetet okoz.
Cukormentes kókuszkeksz, ebből bármennyit ehetsz
Reggelire és kávé mellé is remek. Glutén,- és laktózmentes. Elkészítése gyors és könnyű. Bárhová magaddal viheted, Így mindig lesz nálad egy kis diétás nasi.
Minden, amit egy diéta előtt nagyon fontos tudnod!
Jó, ha tudja, hogy ha belevág egy diétába, nem csak a kilók fogyatkozására számíthat, sok egyéb kísérő jelenséggel is találkozik majd. A nehézségek jó esetben csak átmenetiek, a pozitívumokat pedig ügyesen használja ki és élvezze!
Ébresztő! - Tavaszi méregtelenítés a legjobb zöldségekkel
Várd könnyedén, energiával telve a tavaszt! Ehhez szükség lesz egy komolyabb méregtelenítő programra, amelynek segítségével megtisztíthatod a szervezeted, megszabadulhatsz a lerakódott méreg- és salakanyagoktól. Legalább 3 napon át tarts zöldség- és gyümölcskúrát. Az alábbi 15 zöldség- és gyümölcsféléből válogass, így biztos lehetsz a sikerben.
Itt a nők új kedvence a spenótos sajtfasírt
Ez az előétel egészséges, eszméletlen finom, és nem hizlal: alig van benne szénhidrát!
Végre kiderült mi a sikeres diéta titka
Márciusban már csak emlék a legtöbb újévi fogadalom – köztük a fogyókúrára vonatkozó, önmagunknak tett ígéret is. Vagy mégsem? Íme, hét tipp, hogy sikeres legyen az életmódváltás, akár év közben is.

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.