A petrezselyemzöld a „kicsi, de erős” klasszikus megtestesítője: e szerény kis növény nem véletlenül lett a gasztronómiánk fontos része, hiszen remek fűszernövény és sokoldalú orvosság is egyben. Gyógyhatásait felismerték már az ókorban előszeretettel használták a görögök és a rómaiak is, de igazán széles körben a középkorban terjedt el, amikor Nagy Károly parancsba adta, hogy más gyógynövényekkel egyetemben termesszék. Ma már a legtöbb konyhakertben megtalálható, de terem vadon is. Gyűjtés közben azonban legyünk óvatosak, ugyanis a növény eléggé hasonlít a mérgező foltos bürökhöz.
Univerzális csodaszer: a petrezselyemzöld
A petrezselyemzöld egész évben hozzáférhető, mivel fagyasztva és szárítva is eltehetjük. De legjobb, ha frissen, tavasszal fogyasztjuk. Szükségünk is van rá, a hosszú, vitaminhiányos tél után kifejezetten hasznos, ha immunerősítő petrezselymet fogyasztunk minél gyakrabban. Gyulladáscsökkentő hatása szintén ismert, ugyanis telis-tele van antioxidánsokkal, A-, C- és E-vitaminnal, fontos ásványi anyagokkal, vassal, foszforral, mangánnak, szulfáttal. Jótékony hatással bír a krónikus betegségek ellen is. Kutatások szerint csökkenti a rák kialakulásának esélyét a benne található apigeninnek köszönhetően. Mindemellett K-vitaminban is gazdag, ami hozzájárul a csontok erősítéséhez, egészségéhez, így, aki gyakran eszik petrezselyemzöldet, a csontritkulást is nagyobb eséllyel kerüli el. Óvja a szívet és a szemet, utóbbira a benne található nagy mennyiségű A-vitamin miatt számíthatunk.
Ez a zöldfűszer remek vértisztító, erős vízhajtó. K-vitamin-tartalma által tisztítja a vesét, serkenti a működését, valamint segít a vesekő és -homok elleni küzdelemben. A máj működésére is jótékonyan hat, segíti a szervezet tisztítását. Csökkentheti a menstruációs fájdalmat, segíthet „beállítani” a ciklust és megszüntetni a túl erős hüvelyfolyást.
A bőr barátja
Ha örök fiatalságot nem is ad, de a ráncok elleni harcban hatékony társunk lehet a petrezselyemzöld. A benne található nagy mennyiségű C-vitamin kollagént termel, így járul hozzá a bőr feszességének megőrzéséhez, a szarkalábak „feltöltéséhez”.
Felhasználása
Fogyasszuk nyersen, szórjuk meg vele a salátákat, leveseket, bármelyik készételt. Rágcsálhatjuk magában is, hiszen friss leheletet biztosít.
Receptajánló
Petrezselymes pesztó
Hozzávalók:
50 g (kb. 1 csokor) petrezselyemzöld, felaprítva
50 g dióbél
50 g reszelt parmezán
3 gerezd fokhagyma
½ teáskanál só
5-6 evőkanál olívaolaj
Elkészítése:
A diót és a fokhagymát aprítsuk durvára. Tegyük aprítóba az összes hozzávalót, kivéve az olívaolajat, majd az egészet dolgozzuk 10-20 másodpercig. Ekkor adjuk hozzá az olívaolajat, és keverjük további 20-30 másodpercig. A pesztót tehetjük tésztára, kenhetjük pirítósra, friss zöldségekkel pedig remek mártogatós. Frissen a legfinomabb, de hűtőben eláll 2-3 napig.
Petrezselymes spagetti
Hozzávalók (3-4 személyre):
240 g spagetti
1 marék finomra aprított petrezselyemzöld
5 gerezd fokhagyma
25-30 g reszelt parmezán + a tálaláshoz
olívaolaj
só
bors
csilipehely (a tálaláshoz)
Elkészítése:
Főzzük meg a tésztát. Közben egy közepes méretű serpenyőben olívaolajon 2-3 perc alatt süssük üvegesre a felaprított fokhagymát, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk meg. A főtt tésztát egy kis lével együtt öntsük a fokhagymára, adjuk hozzá a petrezselyemzöldet, és keverjük el alaposan. Ezután jöhet a reszelt sajt, amivel szintén keverjük el a tésztát. Tálaláskor ízlés szerint megszórhatjuk még sajttal.
100 g petrezselyem tápanyagtartalma
Energia: 32 kcal; zsír: 0,3 g; fehérje: 1,5 g; szénhidrát: 7,1 g; rost: 3,3 g
EZ IS ÉRDEKELHETI:
- Immunerősítő ételek – energia a természetből
- 3 kennivaló finomság: cseréljük a boltit házira!
- A sószegény diéta alapja
- Zöldfűszeres joghurtkrém