Sárgarépa
Néha kedvenc zöldségünkből is sokat veszünk, és bár jó néhány hétig eláll a hűtőszekrényben, egy idő után érdemes felhasználni. A konyhai újrahasznosítás jegyében reszeld a zabkására, szórd meg fahéjjal – ízletes és vitamindús reggeli lesz a végeredmény. A kissé már fonnyadt sárgarépát is hasznosíthatod: teheted smoothie-ba vagy keverheted hummuszba.
Kenyér
Szinte lehetetlen eltalálni az ideális mennyiséget: kenyérből vagy kevés, vagy túl sok kerül a bevásárlókocsiba egy hosszú hétvége előtt. Hogy mit tehet a maradékkal? Szórd meg vízzel, sütőben gőzöld roppanósra, és tálald fokhagymás falatkaként. De készíthetsz belőle krutont és persze zsemlemorzsát is.
Karfiol
A megmaradt karfiolból a konyhai újrahasznosítás során készíts mártogatóst: pépesítsd csicseriborsóval és olívaolajjal együtt, így máris kész a finom krémes snack.
Karfiol, a fogyni vágyók kedvence: 3 alakkímélő recept
Paprika
Paprikából nem létezik „maradék”, hiszen akár önmagában is fogyasztható. Teheted salátába, paradicsomos szószokba, pörkölthöz, jól illik curryhez, ketchuphoz és csiliszószhoz ízfokozóként. Fokhagymás, zöld fűszeres mártogatóssal is nagyon finom.
Uborka
Uborkából soha nem baj, ha marad, hiszen a szépségápolásban is felhasználhatjuk. Aki nem akarja „magára pazarolni”, az készíthet belőle limonádét, salátát, levest, turmixot, smoothie-t, koktélt. A rágcsálnivalók mindig népszerűek, nemcsak bulikban, hanem unalmas estéken, hétvégéken is: reszeld le az uborkát, keverd natúr görög joghurtba, ízesítsd sóval, fokhagymával, és máris kész az ízletes mártogatós.
Cukkini
A nyers cukkinit salátába keverheted. Ha nagyobb mennyiség maradt, serpenyőben megsütheted vagy grillezheted is. Fantasztikus köretet készíthetsz, ha tahinit, fokhagymát, citromot és babot adsz hozzá. Ha paradicsomot is találsz a maradék ételek között, cukkinis-paradicsomos frittatát varázsolhatsz a családnak reggelire.
5 fogyókúrás vacsora, amivel nem kell sokat bíbelődni
Sajt
Sajtból gyakran marad kisebb mennyiség. Reszeld le és ízesíts vele leveseket, tésztához készített szószokat. Sajttól függően a legkisebb darabot is sütheted, grillezheted – mindig lesz, aki eltünteti a falatkákat. Ha nagyobb mennyiség maradt, fondüt is készíthetsz.
Tej
A tejet teheted teába, készíthetsz tejlevest, tejes gyümölcsös lepényt.
Hagyma
Karamellizáld a megmaradt hagymát és fagyaszd le. Jó alap lesz egy következő főzésnél. De hozzáadhatod salátákhoz, frittatához vagy bármilyen bab-, lencse- és tésztaételhez.
Ki mondta, hogy az alakkímélő ételek unalmasak? Főzzünk kreatívan!
Retek
Akár még az enyhén fonnyadt maradék retket is felhasználhatod saláták alapjaként: hámozd meg, aprítsd finomra és öntsd le fokhagymával, mentával, sóval elkevert joghurttal. Édesköménnyel, kapros ecettel leöntve is nagyon finom. A retek zöldjét is felhasználhatod salátákhoz, adhatod pesztóhoz, vagy fokhagymás vajban finomra párolva is fogyaszthatod.
Így használd fel a maradék krumplipürét! 6 szenzációs tipp