Évente több millió tonna étel kerül a szemétbe, aminek nagy része ehető lenne. Számtalan okból érdemes lenne megtanulni, hogyan hasznosítsuk a maradék ételeket! Melissa Hemsley könyvében remek ötleteket találunk.

Ne dobd ki, talán még ehető! Pénztárcabarát konyhai újrahasznosítás

 

konyhai újrahasznosítás, smoothie

A konyhai újrahasznosítás egyik alaptippje: a kissé már fonnyadt gyümölcsből, zöldségből készíts smoothie-t!
Fotó: Shutterstock

Sárgarépa

Néha kedvenc zöldségünkből is sokat veszünk, és bár jó néhány hétig eláll a hűtőszekrényben, egy idő után érdemes felhasználni. A konyhai újrahasznosítás jegyében reszeld a zabkására, szórd meg fahéjjal – ízletes és vitamindús reggeli lesz a végeredmény. A kissé már fonnyadt sárgarépát is hasznosíthatod: teheted smoothie-ba vagy keverheted hummuszba.

 

Kenyér

Szinte lehetetlen eltalálni az ideális mennyiséget: kenyérből vagy kevés, vagy túl sok kerül a bevásárlókocsiba egy hosszú hétvége előtt. Hogy mit tehet a maradékkal? Szórd meg vízzel, sütőben gőzöld roppanósra, és tálald fokhagymás falatkaként. De készíthetsz belőle krutont és persze zsemlemorzsát is.

A kenyérszeleteket le is fagyaszthatod későbbi felhasználásra.

 

Karfiol

A megmaradt karfiolból a konyhai újrahasznosítás során készíts mártogatóst: pépesítsd csicseriborsóval és olívaolajjal együtt, így máris kész a finom krémes snack.

A karfiol leveléből salátát készíthetsz, megsütve pedig nagyon finom és egészséges rágcsát kapsz.

 

Karfiol, a fogyni vágyók kedvence: 3 alakkímélő recept

 

Paprika

Paprikából nem létezik „maradék”, hiszen akár önmagában is fogyasztható. Teheted salátába, paradicsomos szószokba, pörkölthöz, jól illik curryhez, ketchuphoz és csiliszószhoz ízfokozóként. Fokhagymás, zöld fűszeres mártogatóssal is nagyon finom.

 

Uborka

Uborkából soha nem baj, ha marad, hiszen a szépségápolásban is felhasználhatjuk. Aki nem akarja „magára pazarolni”, az készíthet belőle limonádét, salátát, levest, turmixot, smoothie-t, koktélt. A rágcsálnivalók mindig népszerűek, nemcsak bulikban, hanem unalmas estéken, hétvégéken is: reszeld le az uborkát, keverd natúr görög joghurtba, ízesítsd sóval, fokhagymával, és máris kész az ízletes mártogatós.

 

Cukkini

A nyers cukkinit salátába keverheted. Ha nagyobb mennyiség maradt, serpenyőben megsütheted vagy grillezheted is. Fantasztikus köretet készíthetsz, ha tahinit, fokhagymát, citromot és babot adsz hozzá. Ha paradicsomot is találsz a maradék ételek között, cukkinis-paradicsomos frittatát varázsolhatsz a családnak reggelire.

 

5 fogyókúrás vacsora, amivel nem kell sokat bíbelődni

 

Sajt

Sajtból gyakran marad kisebb mennyiség. Reszeld le és ízesíts vele leveseket, tésztához készített szószokat. Sajttól függően a legkisebb darabot is sütheted, grillezheted – mindig lesz, aki eltünteti a falatkákat. Ha nagyobb mennyiség maradt, fondüt is készíthetsz.

 

Tej

A tejet teheted teába, készíthetsz tejlevest, tejes gyümölcsös lepényt.

Kevesen tudják, de a tej lefagyasztható, így semmiképpen sem kell kidobni a felesleget!

 

Hagyma

Karamellizáld a megmaradt hagymát és fagyaszd le. Jó alap lesz egy következő főzésnél. De hozzáadhatod salátákhoz, frittatához vagy bármilyen bab-, lencse- és tésztaételhez.

 

Ki mondta, hogy az alakkímélő ételek unalmasak? Főzzünk kreatívan!

 

Retek

Akár még az enyhén fonnyadt maradék retket is felhasználhatod saláták alapjaként: hámozd meg, aprítsd finomra és öntsd le fokhagymával, mentával, sóval elkevert joghurttal. Édesköménnyel, kapros ecettel leöntve is nagyon finom. A retek zöldjét is felhasználhatod salátákhoz, adhatod pesztóhoz, vagy fokhagymás vajban finomra párolva is fogyaszthatod.

 

Így használd fel a maradék krumplipürét! 6 szenzációs tipp

 

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

3 gyors diétás süti air fryerben – egészséges édesség percek alatt
Az air fryer nemcsak ropogós krumplihoz vagy csirkéhez ideális – pár perc alatt diétás sütiket is varázsolhatsz vele! Mutatunk három gyors, egészséges receptet, amivel bűntudat nélkül élvezheted az édességet.
Egy korty, és pörög az anyagcsere – így készíts gyömbérshotot otthon
A gyömbér nemcsak fűszer, hanem igazi szuperélelmiszer: serkenti az anyagcserét, erősíti az immunrendszert, és egy frissítő házi shot formájában a diéta és a fitnesz program tökéletes kiegészítője lehet.
Ez az almás süti még diéta mellett is belefér – és mennyei finom!
Az alma és a zab találkozásából született ez a puha, omlós finomság, ami még az alakodra is vigyáz.
Diétás ropogtatnivaló: házi répachips
Egészséges snackre vágysz, ami belefér a diétába is? A házi répachips pár perc alatt elkészül, és garantáltan bűntudat nélkül ropogtathatod.
A változókor titkos tünete: ezért szökik fel a vérnyomásod
A változókor számos kellemetlen tünettel járhat, mint a hangulatingadozás, hőhullám vagy álmatlanság. De vajon tudtad, hogy mindez a vérnyomásodra is hatással lehet?
Őszi ízorgia: saláták, amikbe beleszeretsz
Az ősz a színek, ízek és vitaminok időszaka. Ha szeretnél változatos, tápláló és könnyen elkészíthető salátákat az asztalodra, ezek a receptek tökéletesek: lédús sült paradicsom, fűszeres édesburgonya, ropogós céklacsipsz, grillezett ananász – mindez egy tálban, hogy a hűvösebb napokon is tele legyél energiával és vitaminnal.
5 magyar étel, amit soha ne egyél vacsorára, ha diétázol
Ha fogyni szeretnél, nem mindegy, mi kerül a tányérodra este. Vannak magyar ételek, amelyek bármilyen finomak is, vacsorára igazi kalóriacsapdát jelentenek. Mutatom az 5 legrosszabbat, amit jobb, ha elkerülsz, ha tényleg látni szeretnéd az eredményt a diétádban.
Érzékeny bőr nyáron: így ápold biztonságosan
A nyár a szabadságról, a napsütésről és a könnyedségről szól – de a bőrünk számára ez az időszak gyakran komoly kihívást jelent.