Évente több millió tonna étel kerül a szemétbe, aminek nagy része ehető lenne. Számtalan okból érdemes lenne megtanulni, hogyan hasznosítsuk a maradék ételeket! Melissa Hemsley könyvében remek ötleteket találunk.

Ne dobd ki, talán még ehető! Pénztárcabarát konyhai újrahasznosítás

 

konyhai újrahasznosítás, smoothie

A konyhai újrahasznosítás egyik alaptippje: a kissé már fonnyadt gyümölcsből, zöldségből készíts smoothie-t!
Fotó: Shutterstock

Sárgarépa

Néha kedvenc zöldségünkből is sokat veszünk, és bár jó néhány hétig eláll a hűtőszekrényben, egy idő után érdemes felhasználni. A konyhai újrahasznosítás jegyében reszeld a zabkására, szórd meg fahéjjal – ízletes és vitamindús reggeli lesz a végeredmény. A kissé már fonnyadt sárgarépát is hasznosíthatod: teheted smoothie-ba vagy keverheted hummuszba.

 

Kenyér

Szinte lehetetlen eltalálni az ideális mennyiséget: kenyérből vagy kevés, vagy túl sok kerül a bevásárlókocsiba egy hosszú hétvége előtt. Hogy mit tehet a maradékkal? Szórd meg vízzel, sütőben gőzöld roppanósra, és tálald fokhagymás falatkaként. De készíthetsz belőle krutont és persze zsemlemorzsát is.

A kenyérszeleteket le is fagyaszthatod későbbi felhasználásra.

 

Karfiol

A megmaradt karfiolból a konyhai újrahasznosítás során készíts mártogatóst: pépesítsd csicseriborsóval és olívaolajjal együtt, így máris kész a finom krémes snack.

A karfiol leveléből salátát készíthetsz, megsütve pedig nagyon finom és egészséges rágcsát kapsz.

 

Karfiol, a fogyni vágyók kedvence: 3 alakkímélő recept

 

Paprika

Paprikából nem létezik „maradék”, hiszen akár önmagában is fogyasztható. Teheted salátába, paradicsomos szószokba, pörkölthöz, jól illik curryhez, ketchuphoz és csiliszószhoz ízfokozóként. Fokhagymás, zöld fűszeres mártogatóssal is nagyon finom.

 

Uborka

Uborkából soha nem baj, ha marad, hiszen a szépségápolásban is felhasználhatjuk. Aki nem akarja „magára pazarolni”, az készíthet belőle limonádét, salátát, levest, turmixot, smoothie-t, koktélt. A rágcsálnivalók mindig népszerűek, nemcsak bulikban, hanem unalmas estéken, hétvégéken is: reszeld le az uborkát, keverd natúr görög joghurtba, ízesítsd sóval, fokhagymával, és máris kész az ízletes mártogatós.

 

Cukkini

A nyers cukkinit salátába keverheted. Ha nagyobb mennyiség maradt, serpenyőben megsütheted vagy grillezheted is. Fantasztikus köretet készíthetsz, ha tahinit, fokhagymát, citromot és babot adsz hozzá. Ha paradicsomot is találsz a maradék ételek között, cukkinis-paradicsomos frittatát varázsolhatsz a családnak reggelire.

 

5 fogyókúrás vacsora, amivel nem kell sokat bíbelődni

 

Sajt

Sajtból gyakran marad kisebb mennyiség. Reszeld le és ízesíts vele leveseket, tésztához készített szószokat. Sajttól függően a legkisebb darabot is sütheted, grillezheted – mindig lesz, aki eltünteti a falatkákat. Ha nagyobb mennyiség maradt, fondüt is készíthetsz.

 

Tej

A tejet teheted teába, készíthetsz tejlevest, tejes gyümölcsös lepényt.

Kevesen tudják, de a tej lefagyasztható, így semmiképpen sem kell kidobni a felesleget!

 

Hagyma

Karamellizáld a megmaradt hagymát és fagyaszd le. Jó alap lesz egy következő főzésnél. De hozzáadhatod salátákhoz, frittatához vagy bármilyen bab-, lencse- és tésztaételhez.

 

Ki mondta, hogy az alakkímélő ételek unalmasak? Főzzünk kreatívan!

 

Retek

Akár még az enyhén fonnyadt maradék retket is felhasználhatod saláták alapjaként: hámozd meg, aprítsd finomra és öntsd le fokhagymával, mentával, sóval elkevert joghurttal. Édesköménnyel, kapros ecettel leöntve is nagyon finom. A retek zöldjét is felhasználhatod salátákhoz, adhatod pesztóhoz, vagy fokhagymás vajban finomra párolva is fogyaszthatod.

 

Így használd fel a maradék krumplipürét! 6 szenzációs tipp

 

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Fogyás cukrászként: Benjamin fogyás története!
Nagy Benjámint édesanyja életmódváltása és fogyása ösztönözte arra, hogy ő is belevágjon a nagy kihívásba. Azóta kölcsönösen inspirálják egymást, sőt, edzésre is közösen járnak…
Diétás napok, isteni ízekkel– levestől könnyebb az élet
A levest nemcsak a tested melegítésére fogyasztod, hanem egyúttal folyadékpótlásra és energiabevitelre is kiváló megoldás.
Hizlaló zöldségek, ezektől óvakodj, ha diétázol
Jobb, ha körültekintő vagy, mert ha ezeket választod a diétádhoz, súlyod nemhogy csökkenni nem fog, de több kilót fel is szedhetsz magadra. Érdemes mindig utánajárni, mitől kell óvakodni!
Esküvő előtti diéta
Minden menyasszony arra vágyik, hogy amikor oltár elé áll, tökéletesen mutasson rajta a ruha, és ragyogjon. Ez a diéta minden álmot valóra vált!
Színek és anyagok, melyek vékonyítanak
A megfelelő ruházati anyagok és minták megválasztása elősegítheti az áramvonalasabb sziluette kialakítását.
3 édesség, amit fogyni vágyóként is nyugodtan ehetsz húsvétkor
Húsvétkor sem kell lemondanod az édességekről, ha figyelsz az alakodra! Mutatok három egyszerű és finom desszertet, amit bűntudat nélkül élvezhetsz az ünnepi asztalon.
Nem tudsz fogyni? 5 dolog, amitől piszokul lelassul az anyagcseréd
Hiába edzel és eszel tudatosan, a fogyás mégsem indul be? Lehet, hogy az anyagcseréd lassult be – mutatjuk az 5 leggyakoribb hibát, amit érdemes mielőbb elkerülnöd!
Gyaloglással fogynál 50 felett? Íme egy heti edzésterv!
Nézd meg, hogyan építheted be ezt a mozgásformát a mindennapjaidb

Ajánlataink