Évente több millió tonna étel kerül a szemétbe, aminek nagy része ehető lenne. Számtalan okból érdemes lenne megtanulni, hogyan hasznosítsuk a maradék ételeket! Melissa Hemsley könyvében remek ötleteket találunk.

Ne dobd ki, talán még ehető! Pénztárcabarát konyhai újrahasznosítás

 

konyhai újrahasznosítás, smoothie

A konyhai újrahasznosítás egyik alaptippje: a kissé már fonnyadt gyümölcsből, zöldségből készíts smoothie-t!
Fotó: Shutterstock

Sárgarépa

Néha kedvenc zöldségünkből is sokat veszünk, és bár jó néhány hétig eláll a hűtőszekrényben, egy idő után érdemes felhasználni. A konyhai újrahasznosítás jegyében reszeld a zabkására, szórd meg fahéjjal – ízletes és vitamindús reggeli lesz a végeredmény. A kissé már fonnyadt sárgarépát is hasznosíthatod: teheted smoothie-ba vagy keverheted hummuszba.

 

Kenyér

Szinte lehetetlen eltalálni az ideális mennyiséget: kenyérből vagy kevés, vagy túl sok kerül a bevásárlókocsiba egy hosszú hétvége előtt. Hogy mit tehet a maradékkal? Szórd meg vízzel, sütőben gőzöld roppanósra, és tálald fokhagymás falatkaként. De készíthetsz belőle krutont és persze zsemlemorzsát is.

A kenyérszeleteket le is fagyaszthatod későbbi felhasználásra.

 

Karfiol

A megmaradt karfiolból a konyhai újrahasznosítás során készíts mártogatóst: pépesítsd csicseriborsóval és olívaolajjal együtt, így máris kész a finom krémes snack.

A karfiol leveléből salátát készíthetsz, megsütve pedig nagyon finom és egészséges rágcsát kapsz.

 

Karfiol, a fogyni vágyók kedvence: 3 alakkímélő recept

 

Paprika

Paprikából nem létezik „maradék”, hiszen akár önmagában is fogyasztható. Teheted salátába, paradicsomos szószokba, pörkölthöz, jól illik curryhez, ketchuphoz és csiliszószhoz ízfokozóként. Fokhagymás, zöld fűszeres mártogatóssal is nagyon finom.

 

Uborka

Uborkából soha nem baj, ha marad, hiszen a szépségápolásban is felhasználhatjuk. Aki nem akarja „magára pazarolni”, az készíthet belőle limonádét, salátát, levest, turmixot, smoothie-t, koktélt. A rágcsálnivalók mindig népszerűek, nemcsak bulikban, hanem unalmas estéken, hétvégéken is: reszeld le az uborkát, keverd natúr görög joghurtba, ízesítsd sóval, fokhagymával, és máris kész az ízletes mártogatós.

 

Cukkini

A nyers cukkinit salátába keverheted. Ha nagyobb mennyiség maradt, serpenyőben megsütheted vagy grillezheted is. Fantasztikus köretet készíthetsz, ha tahinit, fokhagymát, citromot és babot adsz hozzá. Ha paradicsomot is találsz a maradék ételek között, cukkinis-paradicsomos frittatát varázsolhatsz a családnak reggelire.

 

5 fogyókúrás vacsora, amivel nem kell sokat bíbelődni

 

Sajt

Sajtból gyakran marad kisebb mennyiség. Reszeld le és ízesíts vele leveseket, tésztához készített szószokat. Sajttól függően a legkisebb darabot is sütheted, grillezheted – mindig lesz, aki eltünteti a falatkákat. Ha nagyobb mennyiség maradt, fondüt is készíthetsz.

 

Tej

A tejet teheted teába, készíthetsz tejlevest, tejes gyümölcsös lepényt.

Kevesen tudják, de a tej lefagyasztható, így semmiképpen sem kell kidobni a felesleget!

 

Hagyma

Karamellizáld a megmaradt hagymát és fagyaszd le. Jó alap lesz egy következő főzésnél. De hozzáadhatod salátákhoz, frittatához vagy bármilyen bab-, lencse- és tésztaételhez.

 

Ki mondta, hogy az alakkímélő ételek unalmasak? Főzzünk kreatívan!

 

Retek

Akár még az enyhén fonnyadt maradék retket is felhasználhatod saláták alapjaként: hámozd meg, aprítsd finomra és öntsd le fokhagymával, mentával, sóval elkevert joghurttal. Édesköménnyel, kapros ecettel leöntve is nagyon finom. A retek zöldjét is felhasználhatod salátákhoz, adhatod pesztóhoz, vagy fokhagymás vajban finomra párolva is fogyaszthatod.

 

Így használd fel a maradék krumplipürét! 6 szenzációs tipp

 

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Isteni húsvéti piskótatekercs, glutén- és cukormentesen
Húsvétkor sem kell feltétlenül feladnunk a diétánkat, hiszen számtalan finomság készülhet cukor nélkül, gluténmentesen.
Szuper karcsúsító receptek karfiolból! Így élmény fogyni
A karfiol az egyik legnépszerűbb zöldségünk, nem véletlenül. Sokoldalúan felhasználható, számos elkészítési módját ismerjük, ráadásul magas vitamin- és ásványianyag-tartalmának köszönhetően segít az egészség megőrzésében.
Ez a húsvét diétás kedvence: avokádóval töltött tojás
Az avokádó és a tojás egészségre gyakorolt kiváló hatásain túl az is mellette szól – főleg, ha a testsúly csökkentése a cél –, hogy zsírtartalma miatt hamar teltségérzetet okoz.
Cukormentes kókuszkeksz, ebből bármennyit ehetsz
Reggelire és kávé mellé is remek. Glutén,- és laktózmentes. Elkészítése gyors és könnyű. Bárhová magaddal viheted, Így mindig lesz nálad egy kis diétás nasi.
Minden, amit egy diéta előtt nagyon fontos tudnod!
Jó, ha tudja, hogy ha belevág egy diétába, nem csak a kilók fogyatkozására számíthat, sok egyéb kísérő jelenséggel is találkozik majd. A nehézségek jó esetben csak átmenetiek, a pozitívumokat pedig ügyesen használja ki és élvezze!
Ébresztő! - Tavaszi méregtelenítés a legjobb zöldségekkel
Várd könnyedén, energiával telve a tavaszt! Ehhez szükség lesz egy komolyabb méregtelenítő programra, amelynek segítségével megtisztíthatod a szervezeted, megszabadulhatsz a lerakódott méreg- és salakanyagoktól. Legalább 3 napon át tarts zöldség- és gyümölcskúrát. Az alábbi 15 zöldség- és gyümölcsféléből válogass, így biztos lehetsz a sikerben.
Itt a nők új kedvence a spenótos sajtfasírt
Ez az előétel egészséges, eszméletlen finom, és nem hizlal: alig van benne szénhidrát!
Végre kiderült mi a sikeres diéta titka
Márciusban már csak emlék a legtöbb újévi fogadalom – köztük a fogyókúrára vonatkozó, önmagunknak tett ígéret is. Vagy mégsem? Íme, hét tipp, hogy sikeres legyen az életmódváltás, akár év közben is.

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.