A nők többségének semmiféle gondot nem okoz a havi vérzése, ám akadnak szép számmal, akiknél a menstruációt rengeteg kellemetlenség, fájdalom kíséri. Íme, a leggyakoribb problémák és megoldások!

A 3 leggyakoribb probléma menstruáció alatt

A PANASZ: Fájdalmas görcsök

A menstruáció alatt a fájdalom nagyon gyakori probléma, minden negyedik nőt érinti. A legtöbben enyhe, néhány óráig tartó fájdalomról számolnak be, másoknál közepes erősségű görcsök jelentkeznek, és sajnos vannak olyanok, akik több napig is szenvednek az erős fájdalomtól. Az enyhe fájdalom oka ártalmatlan és természetes jelenség: a méh falában lévő erek összehúzódása és a méh izmos falának összehúzódásai a menstruációs folyamat elindításához szükségesek. Ezeknek a mozgásoknak az a célja, hogy lelökjék a méhnyálkahártyát (endometriumot), hogy a következő ciklusban fiatal, a megtermékenyített petesejt befogadására alkalmas nyálkahártya képződhessen.

Az ösztrogén hormonok hatására a méhnyálkahártyában keletkező prosztaglandinok tehetnek arról, hogy hosszan tartó és erős méhizom-összehúzódások jönnek létre. A fájdalmas menstruáció, orvosi szakszóval dysmenorrhoe lehet primer, amikor – bár a fájdalom olyan mértékű, hogy a normál életvitel is lehetetlenné válik, de – kóros elváltozás nem mutatható ki. Másodlagos (szekunder) dysmenorrhoe-ről beszélünk, ha a fájdalmat anatómiai okok, különböző betegségek okozzák. A fájdalmas menstruáció oka leggyakrabban endometriózis, kismedencei gyulladás, esetleg valamilyen méhűri idegen test, például fogamzásgátló eszköz, netán daganat.

MIT TEHET?

Mindenképpen keresse fel nőgyógyászát, hogy kizárják a kóros elváltozásokat. A menstruációs fájdalom legegyszerűbben és leghatékonyabban ibuprofennel csillapítható – próbálja meghatározni a legkisebb dózist, amely használ önnek. A meleg borogatás és a medence táját lazító tornagyakorlatok is jól enyhítik a görcsöket.

A PANASZ: Erős vérzés

Az erős, nagy mennyiségű vérveszteséggel járó vérzés csökkenti a komfortérzetet, megnehezíti a mindennapokat, ráadásul komoly egészségügyi problémát is jelezhet. Elsősorban vashiányos vérszegénységhez vezethet, de a háttérben álló okok is lehetnek súlyosak, nem beszélve arról a veszélyről, amelyet az elhúzódó, erős vérzésekhez gyakran társuló gyulladás jelent. A panaszokat okozhatja anatómiai elváltozás, a méhnyálkahártya túlzott megvastagodása, hormonális zavar, méhen belüli fogamzásgátló eszköz, endometriózis és még számos probléma.

MIT TEHET?

Mindenképpen keresse fel nőgyógyászát, ha a normális, megszokott menynyiségnél erősebb vérzés jelentkezik. Az esetek egy részében alapos vizsgálatok után sem derül fény az erős vérzés okára. Ilyenkor megoldást jelenthet a fogamzásgátló tabletta, nemszteroid gyulladásgátlók és progesztogének szedése is. A vérszegénység megelőzése érdekében hasznosak lehetnek a vaspótló készítmények, és érdemes vasban gazdag ételeket (babot, borsót, spenótot, bogyós gyümölcsöket, diót, mandulát, vörös húsokat) fogyasztani.

A PANASZ: Fejfájás, érzékeny mell, hangulatingadozások

Ezek a tünetek a premenstruációs szindróma (PMS) jelei. Számos nő tapasztalja ezeket a tüneteket a menstruációt megelőző napokban. Néhányuknak igen erősek a tünetei, a munkában, a családi életben is komoly nehézségeket okoz. Pontos okát nem tudják, de az ismert, hogy az ösztrogén és a progeszteron szintje esik a menstruáció előtti héten. Sok orvos véli úgy, hogy a hormonszint csökkenése okozza a PMS tüneteit. Az agyi vegyületekben vagy a vitaminokban, ásványi anyagokban bekövetkezett változások szintén szerepet játszhatnak.

MIT TEHET?

A kalcium pótlása segíthet, bár hogy pontosan miért enyhíti a PMS tüneteit, nem igazán világos. Fogyasszon sok B-vitaminban gazdag ételt és egyen összetett szénhidrátokat, melyek sok rostot tartalmaznak. Ez segít megelőzni a vércukorszint ingadozásait, csökkentve a hangulati ingadozásokat. Hatékony lehet a rendszeres testmozgás: ajánlott legalább napi 30 perces közepes tempójú mozgás.

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Íme a legdurvább okok, amiért nem tudsz lefogyni
Salátát eszel salátával, megvonod magadtól a finom falatokat, még némi sportra is ráveszed magad, a mérleg mégsem mozdul. Vagy ha igen, akkor is csak felfelé. Mit csinálhatsz rosszul? El sem hiszed, milyen apróságokon múlhat a fogyókúra sikere.
Bazsalikom, a fűszerek királya
A bazsalikom egyike a legkedveltebb és legnagyobb becsben tartott fűszernövényeknek, ami nem is csoda, mert aromája egyedülálló és nagyon különleges növény. Sokszor emlegetik együtt a rozmaringgal: „a bazsalikom a fűszerek királya”, a „rozmaring a fűszerek királynője”.
3 egyszerű diétás vacsora, ami hús nélkül is remek
Régóta bizonyított tény, hogy azoknál, akik kerülik a húsfogyasztást, vagy legalább csökkentik annak mennyiségét, azoknál bizonyos betegségek ritkábban fordulnak elő.
Puffad a hasad? Segítünk kideríteni az okát!
Mindenki lapos hasra vágyik. És sokan igencsak kitartóak, ha áramvonalas testről van szó. Mégis, vannak helyzetek, amikor minden igyekezet dacára a has puffadt, feszes, még behúzni is képtelenség. Mi lehet az oka?
Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.
Mutatjuk, hogy szépít meg a kávé! Most figyelj!
Összegyűjtöttük, mire használhatja szépségápolási rutinjában a kávét, illetve a kávézaccot.
Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!

Ajánlataink