Oldal kiválasztása
Szivacstól a mosható bugyiig számos dolgot használhatunk már menstruáció alatt. Lássuk, az előnyöket és a hátrányokat!

Okosbugyitól a szivacsig – Élet a tamponon, és a betéten túl

Egy egy évvel ezelőtti cikkben, a brit Metro napilap számolt be arról, hogy csökkent a tampon és az egészségügyi eladások száma Európában. Ez pedig feltehetően két okra vezethető vissza. Az egyik, hogy egyre többen választanak olyan felhelyezhető, hosszú távon biztonságot nyújtó fogamzásgátlókat, amiktől szinte teljes mértékben megszűnik a menstruáció. A másik pedig a különböző, alternatív eszközök térhódítása, amelyek ráadásul környezet barátak is. Mit érdemes tudni ezekről?

Intimkehely

Kelyheket aktívan az USA-ban kezdték el a 80-as évektől használni, viszont akkor még nem orvosi szilikonból volt, hanem lebomló gumiból. Ma már orvosi szilikonból készült darabokat javasolnak, melyek összetétele a csomagoláson is látszik. A kehelyt a hüvelybe kell felhelyezni, itt összegyűjti a menstruáció során a méhből származó vért. Vérzéstől függően, a tölcsért 8-12 óránként el kell távolítani, majd alapos elmosást követően újra használhatóak. Vásárlás előtt, jó észben tartani, hogy különböző magasságú intimtölcséreket lehet kapni, hiszen minden nőnél más magasságban helyezkedik el a méhszáj, meg kell találnunk a számunkra legideálisabb megoldást. Figyelem! Számos hamisított darab van a piacon. Ezek puhábbak és ételszilikonból, valamint egyéb, nem ellenőrzött szilikonból készülnek, amelyekből aztán a szervezetünkbe kerülhetnek különböző kémiai anyagok.

Intimkehely

Intimkehely
Fotó: Shutterstock

Menstruációs lemez

Kicsit bizarr a magyar elnevezése, ez tény. Eldobható, de 12 órát bíró eszköz, ami laposabb, és beszámolók szerint kényelmesebb a tölcsérnél. Persze ezt nem lehet újrahasználni, de amíg 12 óra alatt legalább 5x kell tampont cserélni, ebből elég egy. BPA mentes, és cseppmentesen felfogja a menstruáció során távozó vért. A rugalmas kis lemez nem okoz Toxikus Sokk Szindrómát, és bátran lehet a „segítségével” szeretkezni.

Menstruációs lemez

Menstruációs lemez
Fotó: https://www.amazon.com

Szivacs

Már a drogériákban is lehet kapni, különböző menstruációs szivacsokat. Ezeknek többnyire a kényelem a legnagyobb előnyük, de a netes beszámolókból kiderül, hogy remek az eszköz például úszásnál, vagy edzés közben is. A felhelyezés egyszerű, az eltávolításához (minden ezeknél a termékeknél nincs madzag) egy kis gyakorlás nem árt. Eldobható termékről beszélünk, tehát kevésbé környezettudatos.

Menstruációs szivacs

Menstruációs szivacs
Fotó: https://www.amazon.com

Nedvességet felszívó bugyi

A legkevésbé sem úgy kell elképzelni ezeket a darabokat, mint a pelenkát! A gyártók szerint a bugyi magába szívja a menstruáció során távozó vért, nem szivárog, de ha megtelik, akkor csak bedobja az ember a mosógépbe, kimossa, és használhatja is újra. Azonban egyes felhasználók arról írtak a neten, hogy erősebb napokon, nem árt, más eszközt is használni. Hipstertől, a shortig számos fajta rendelhető, egy darab ára pedig átszámolva 7-13 ezer forint. Egy bugyi maximum 6-8 órát bír, és a gyártók azt kérik, hogy a mosáskor semmilyen vegyszert ne használjunk. Hátránya a lassú száradási idő, így minimum három darabbal kell számolni!

Nedvességet felszívó bugyi

Nedvességet felszívó bugyi
Fotó: https://www.shethinx.com

Mosható, menstruációs párnácskák

Tulajdonképpen, nagyanyáink módszere, a modern, mai korra fejlesztve. Egy kis párnácskáról van szó, amelynek a felső része és a belseje 100%-ban pamut, az alsó része pedig olyan anyagból készül, mint a búvárruhák, és egy apró, nikkelmentes kapoccsal lehet összekapcsolni a fehérnemű alatt. Így maximálisan szellőzik, mégis beissza a vért, és nem ázik át. Átlagosan nyolc órát bírnak, utána berakhatjuk a mosógépbe és 30-40 fokon ki lehet őket mosni.

Mosható betét

Mosható betét
Fotó: https://www.amazon.com

Ha keveset mozgunk felerősödik a PMS, vagyis a premenstruációs szindróma

8 ok a rendszertelen menstruációs ciklus hátterében

 

Hozzászólások

Anyukák a dietetikusnál
A táplálással kapcsolatos problémák, aggodalmak különösen megviselik az anyukákat. Kezdetben a szoptatás okozhat lelki vívódást, majd a hozzátáplálás bevezetése és kivitelezése. Mire ezen túlesünk, máris ott vagyunk a dackorszaknál, amikor „csak azért sem” alapon próbálgatja a határokat és az erejét a csemete, aki ráadásul válogatós is.
6 szokás, ami segít az életmódváltásban
Minden az alapoknál kezdődik, így az életmódváltás is. Nem azt javasoljuk, hogy hatalmas tempóban vágj bele egy új életbe. Napi 6 szokást vezess be az életedbe, amelyek tökéletes alapokat biztosítanak. 
A dietetikus válaszol: minden, amit a purin diétáról tudni kell!
Kiknek javasolt a purin diéta? Mit kockáztatunk vele, ha olyan ételeket eszünk, amelyek kifejezetten tiltottak? A dietetikus válaszol!
A legjobb téli reggelik - receptek
Hétvégén, ha több időnk van, szívesen ülünk közösen az asztalhoz párunkkal, családunkkal, hogy elköltsünk egy kiadós, kellemes reggelit. Mivel hideg időben jobban igényli a szervezet a tápláló ételeket, az intenzívebb ízeket, esetleg a meleg ételeket, érdemes lenne a hétköznapokban is egy kicsit korábban kelni és időt hagyni egy vitaminban és tápanyagban gazdag, egészséges, ízletes téli reggelire.
240 kilóról fogyott le látványosan a sorozatszínész
240 kiló volt Ethan Suplee, amikor eldöntötte, hogy változtat az életén. Alig lehet felismerni!
Hozd formába magad! Kar-, és vállformáló gyakorlatsor - lépésről lépésre
Hozd magad formába! Formáld, erősítsd a karod és a vállad a következő gyakorlatsorral, amit edzőnk állított össze!
Hangulatjavító tippek téli reggelekre
Mindenki átélte már a vigasztalanul sötét, téli reggelek hangulatát. De nem igaz, hogy minden életkedvünket vesztve, nyomott hangulatban kell indítanunk ezeket a napokat.
Miért fáj a derekunk, ha köhögünk?
A köhögés néhány embernél felerősíti az egyébként is jelen lévő derékfájdalmat, másoknál csupán köhögéskor jelentkezik a kínzó érzés. De van e összefüggés a köhögés és a derékfájdalom között? A szakorvos válaszol! 
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.