Szivacstól a mosható bugyiig számos dolgot használhatunk már menstruáció alatt. Lássuk, az előnyöket és a hátrányokat!

Okosbugyitól a szivacsig – Élet a tamponon, és a betéten túl

Egy egy évvel ezelőtti cikkben, a brit Metro napilap számolt be arról, hogy csökkent a tampon és az egészségügyi eladások száma Európában. Ez pedig feltehetően két okra vezethető vissza. Az egyik, hogy egyre többen választanak olyan felhelyezhető, hosszú távon biztonságot nyújtó fogamzásgátlókat, amiktől szinte teljes mértékben megszűnik a menstruáció. A másik pedig a különböző, alternatív eszközök térhódítása, amelyek ráadásul környezet barátak is. Mit érdemes tudni ezekről?

Intimkehely

Kelyheket aktívan az USA-ban kezdték el a 80-as évektől használni, viszont akkor még nem orvosi szilikonból volt, hanem lebomló gumiból. Ma már orvosi szilikonból készült darabokat javasolnak, melyek összetétele a csomagoláson is látszik. A kehelyt a hüvelybe kell felhelyezni, itt összegyűjti a menstruáció során a méhből származó vért. Vérzéstől függően, a tölcsért 8-12 óránként el kell távolítani, majd alapos elmosást követően újra használhatóak. Vásárlás előtt, jó észben tartani, hogy különböző magasságú intimtölcséreket lehet kapni, hiszen minden nőnél más magasságban helyezkedik el a méhszáj, meg kell találnunk a számunkra legideálisabb megoldást. Figyelem! Számos hamisított darab van a piacon. Ezek puhábbak és ételszilikonból, valamint egyéb, nem ellenőrzött szilikonból készülnek, amelyekből aztán a szervezetünkbe kerülhetnek különböző kémiai anyagok.

Intimkehely

Intimkehely
Fotó: Shutterstock

Menstruációs lemez

Kicsit bizarr a magyar elnevezése, ez tény. Eldobható, de 12 órát bíró eszköz, ami laposabb, és beszámolók szerint kényelmesebb a tölcsérnél. Persze ezt nem lehet újrahasználni, de amíg 12 óra alatt legalább 5x kell tampont cserélni, ebből elég egy. BPA mentes, és cseppmentesen felfogja a menstruáció során távozó vért. A rugalmas kis lemez nem okoz Toxikus Sokk Szindrómát, és bátran lehet a „segítségével” szeretkezni.

Menstruációs lemez

Menstruációs lemez
Fotó: https://www.amazon.com

Szivacs

Már a drogériákban is lehet kapni, különböző menstruációs szivacsokat. Ezeknek többnyire a kényelem a legnagyobb előnyük, de a netes beszámolókból kiderül, hogy remek az eszköz például úszásnál, vagy edzés közben is. A felhelyezés egyszerű, az eltávolításához (minden ezeknél a termékeknél nincs madzag) egy kis gyakorlás nem árt. Eldobható termékről beszélünk, tehát kevésbé környezettudatos.

Menstruációs szivacs

Menstruációs szivacs
Fotó: https://www.amazon.com

Nedvességet felszívó bugyi

A legkevésbé sem úgy kell elképzelni ezeket a darabokat, mint a pelenkát! A gyártók szerint a bugyi magába szívja a menstruáció során távozó vért, nem szivárog, de ha megtelik, akkor csak bedobja az ember a mosógépbe, kimossa, és használhatja is újra. Azonban egyes felhasználók arról írtak a neten, hogy erősebb napokon, nem árt, más eszközt is használni. Hipstertől, a shortig számos fajta rendelhető, egy darab ára pedig átszámolva 7-13 ezer forint. Egy bugyi maximum 6-8 órát bír, és a gyártók azt kérik, hogy a mosáskor semmilyen vegyszert ne használjunk. Hátránya a lassú száradási idő, így minimum három darabbal kell számolni!

Nedvességet felszívó bugyi

Nedvességet felszívó bugyi
Fotó: https://www.shethinx.com

Mosható, menstruációs párnácskák

Tulajdonképpen, nagyanyáink módszere, a modern, mai korra fejlesztve. Egy kis párnácskáról van szó, amelynek a felső része és a belseje 100%-ban pamut, az alsó része pedig olyan anyagból készül, mint a búvárruhák, és egy apró, nikkelmentes kapoccsal lehet összekapcsolni a fehérnemű alatt. Így maximálisan szellőzik, mégis beissza a vért, és nem ázik át. Átlagosan nyolc órát bírnak, utána berakhatjuk a mosógépbe és 30-40 fokon ki lehet őket mosni.

Mosható betét

Mosható betét
Fotó: https://www.amazon.com

Ha keveset mozgunk felerősödik a PMS, vagyis a premenstruációs szindróma

8 ok a rendszertelen menstruációs ciklus hátterében

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Isteni húsvéti piskótatekercs, glutén- és cukormentesen
Húsvétkor sem kell feltétlenül feladnunk a diétánkat, hiszen számtalan finomság készülhet cukor nélkül, gluténmentesen.
Szuper karcsúsító receptek karfiolból! Így élmény fogyni
A karfiol az egyik legnépszerűbb zöldségünk, nem véletlenül. Sokoldalúan felhasználható, számos elkészítési módját ismerjük, ráadásul magas vitamin- és ásványianyag-tartalmának köszönhetően segít az egészség megőrzésében.
Ez a húsvét diétás kedvence: avokádóval töltött tojás
Az avokádó és a tojás egészségre gyakorolt kiváló hatásain túl az is mellette szól – főleg, ha a testsúly csökkentése a cél –, hogy zsírtartalma miatt hamar teltségérzetet okoz.
Cukormentes kókuszkeksz, ebből bármennyit ehetsz
Reggelire és kávé mellé is remek. Glutén,- és laktózmentes. Elkészítése gyors és könnyű. Bárhová magaddal viheted, Így mindig lesz nálad egy kis diétás nasi.
Minden, amit egy diéta előtt nagyon fontos tudnod!
Jó, ha tudja, hogy ha belevág egy diétába, nem csak a kilók fogyatkozására számíthat, sok egyéb kísérő jelenséggel is találkozik majd. A nehézségek jó esetben csak átmenetiek, a pozitívumokat pedig ügyesen használja ki és élvezze!
Ébresztő! - Tavaszi méregtelenítés a legjobb zöldségekkel
Várd könnyedén, energiával telve a tavaszt! Ehhez szükség lesz egy komolyabb méregtelenítő programra, amelynek segítségével megtisztíthatod a szervezeted, megszabadulhatsz a lerakódott méreg- és salakanyagoktól. Legalább 3 napon át tarts zöldség- és gyümölcskúrát. Az alábbi 15 zöldség- és gyümölcsféléből válogass, így biztos lehetsz a sikerben.
Itt a nők új kedvence a spenótos sajtfasírt
Ez az előétel egészséges, eszméletlen finom, és nem hizlal: alig van benne szénhidrát!
Végre kiderült mi a sikeres diéta titka
Márciusban már csak emlék a legtöbb újévi fogadalom – köztük a fogyókúrára vonatkozó, önmagunknak tett ígéret is. Vagy mégsem? Íme, hét tipp, hogy sikeres legyen az életmódváltás, akár év közben is.

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.