A menstruációs ciklus kifejezés azt sugallja, hogy a nőknél a havi vérzés óraműpontossággal jelentkezik. A szabályos ciklus 28 napos, de a szakemberek a 24–31 napos ciklusokat is normálisnak tekintik. Előfordulhat, hogy az addig szabályos ciklus valamilyen tényező hatására megváltozik, a vérzés rendszertelenné válik, esetleg el is marad. Érdemes utánajárni, mi állhat a háttérben.

8 ok a rendszertelen menstruációs ciklus hátterében

1. Fokozott fizikai aktivitás

A túlzott fizikai megterhelés a szervezet számára nagy stressz, aminek hatására a szervezet ideiglenesen leállíthatja a nemi hormonok termelését. A probléma nemcsak az élsportolókat érinti: kutatások szerint azoknak a nőknek, akik kemény edzéstervet követnek és nem hagyják a szervezetüket regenerálódni, több mint a fele tapasztal enyhe menstruációs szabálytalanságokat. Ha a vérzése egymás után 3 hónapig kimarad, mindenképpen forduljon orvoshoz!

2. Túlsúly

A felgyülemlő nagyobb mennyiségű zsírszövet endokrin szervként funkcionálhat, és ez kihatással lehet a női nemi hormonok működésére. A zsírszövetek hozzájárulnak az ösztrogéntermeléshez, amelynek szintje túlsúlyosoknál túl magas lehet, így az ovuláció ritkává válhat, esetleg el is maradhat. Ilyen esetben a testsúly optimalizálása, az anyagcsere, főként a szénhidrát- és zsírháztartás megfelelő szabályozása a megoldás.

3. Kóros soványság

A kóros soványság, ugyanúgy, mint az elhízás, felboríthatja a hormonháztartás egyensúlyát. Valójában ebben az esetben is a testzsírszázalék a döntő fontosságú: alacsony testtömegindexű nők esetében, zsírszövet hiányában az ösztrogéntermelés csökken, esetleg meg is szűnik, aminek hiányában pedig a menstruáció ritkává, rendszertelenné válhat. Az étrendnek fontos szerepe van, hiszen az egészséges táplálkozás biztosítja, hogy a szervezet élettani folyamatai helyesen működjenek.

4. Gyógyszerek

Minden olyan gyógyszer, amely a hormonműködést befolyásolja – például a pajzsmirigygyógyszerek, a szteroidok vagy az antidepresszánsok – hatással lehet a menstruációs ciklusra is. Ha ilyen készítményeket ír fel önnek az orvos, nem árt, ha tudja, hogy ezek a gyógyszerek az egész hormonháztartásra hatnak. ne essen pánikba, ha a gyógyszer szedését követő első hónapban késik a menstruációja, de mindenképpen beszéljen orvosával, ha ez a későbbiekben rendszeressé válik.

5. Növényvédő szerek

Egyes vegyi anyagok blokkolják a nemi hormonok termelődését a szervezetben. Tanulmányok kimutatták, hogy azokban a gazdaságokban, ahol növényvédő szereket használnak, a nők ciklusa hosszabb, mint azokban, amelyek növényvédőszer-mentes gazdaságok.

6. Stressz

Stresszhelyzetben a normál biológiai folyamatoknak köszönhetően úgynevezett stresszhormonok szabadulnak fel, amelyeknek hatására a hormonális szabályozás sérül. Tartós stressz, de akár hirtelen bekövetkező lelki trauma esetén a menstruáció késhet, sőt ki is maradhat. Tanuljon meg és alkalmazzon különböző stresszkezelési módszereket.

7. Fogamzásgátló tabletták

Fogamzásgátló tablettát sokszor azért ír fel az orvos, hogy a szabálytalan vérzéses panaszokat kezelje. A szervezetnek időre van szüksége, amíg hozzászokik a gyógyszerhez és a menstruációs ciklus szabályossá válik. Ha új gyógyszert próbál ki, hagyjon 2-3 hónap időt, hogy beálljon a ciklus. ne feledje, a hormonális fogamzásgátló tablettákat mindig azonos időben kell bevenni!

fogamzásgátló, gyógyszer, pirula

Fotó: Shutterstock

8. Életkor

Előfordulhat, hogy az első menstruációt követő két évben a vérzés kimaradozik. A ciklus szabálytalansága ebben az időszakban még normálisnak tekinthető. A termékeny éveket követően, a menopauza közeledtével – a hormonváltozásoknak köszönhetően – a ciklus aztán újra szabálytalanná válik. Ebben az időszakban mindig legyen önnél egészségügyi csomag, hogy elkerülje a kínos meglepetéseket.

 

Így legyőzhető az erős, fájdalmas menstruáció

Ez nem hiszti! Hogyan enyhíthetők a PMS tünetei?

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.

Ajánlataink