A szabályszerű havi vérzés meghatározott időközökben: 28, 30, 25 stb. naponként jelentkezik, fájdalommentes, nem túl erős, nagyobb vércsomók nélküli vérzéssel jár, átlagos időtartama 3-5, legfeljebb 7 nap. Az általános közérzet jó, a munkaképesség változatlan. Ettől az eszménytől – eltérések tapasztalhatók. A nők körülbelül 30 százalékának a menstruáció időszakában alhasi fájdalma és derékfájása, menstruációs panasza van, és ezt általános gyengeség, fejfájás, hányinger is kísérheti.

Így legyőzhető az erős, fájdalmas menstruáció

Fájdalmas menstruáció

A fejfájással, émelygéssel járó, a keresztcsont tájára és a combokra kisugárzó nagyfokú medencei fájdalmat, görcsöket okozó havi vérzést gyógyítani kell. (Gyakran szülés után a panaszok enyhülnek.) Létrejöttében hormonális zavarok mellett lelki okok is szerepet játszanak: lehet ez a női szerep elleni tiltakozás egyik formája, de önbüntetés is megnyilvánulhat a menstruációs fájdalomban, például terhesség-megszakítás utáni bűntudat miatt a „szenvedni akarás” válik uralkodóvá a lélekben. Louise Hay ausztrál pszichológus gyógyításként a relaxációba beépített következő pozitív gondolatok ismétlését javasolja: „Elfogadom minden testi folyamatomat normálisnak és természetesnek. Szeretem és elfogadom magamat.” Ethel Sloane A nő biológiája című könyv szerzője a test és a gondolat feletti uralom módszerét, a jógát ajánlja, légzési és fizikai gyakorlatokat, ászanákat.

De gyakran már a jó ütemű séta is segít.

Az erős fájdalom megszüntetésére javallott az alhas és a derék bedörzsölése, masszírozása majoránna, ánizs és ciprusfa olajával, naponta kétszer a következő vérzés várható időpontjától visszafelé számított tizedik naptól kezdve. Az olajat higítsuk vivő olajjal (fél csésze vivő olajhoz adjunk fél teáskanálnyi illóolajat).

Számos gyógynövény görcs-, fájdalom- és vérzéscsillapító hatású, például a kamilla, a cickafark, a libapimpó, a málnalevél. Ezekből teát főzhetünk. Ha fokozottabb vérzéssel is együtt jár a fájdalmas menstruáció, pásztortáskát is tegyünk a teakeverékbe. A nyugtató és görcsoldó citromfű, komló vagy macskagyökér is a teakeverékbe való. Az összetevőkből egyenlő mennyiségeket, például 5-5 dkg-ot összekeverünk, ebből 1 tetézett evőkanálnyit 2 dl vízzel leforrázunk, 10-15 percig állni hagyjuk, majd szűrjük. Napjában háromszor ilyen adagban ajánlatos a fogyasztása.

A menstruációs fájdalmaknál alapvető a teakeverékben a gyermekláncfű, a csalán és a szagosmüge, a teakeveréket már a menstruáció előtt 1-2 nappal fogyasztani kell, és a menstruáció alatt végig iszogatni.

Túl erős menstruáció

  1. Naponta egyszer 1-2 óráig tegyünk agyagpakolást a petefészekre. Az agyagba keverjünk reszelt vöröshagymát is. (Melegítsük meg az agyagot.)
  2. Hetente kétszer vegyünk meleg ülőfürdőt 10 percig, szénafű, rozmaring- és macskagyökérteával.
  3. Naponta kétszer igyunk csalángyökér-, füstikefű-, macskagyökérteát. Az alábbi teakeveréket fogyasszuk: pásztortáska, cickafark, gyapotcserje, fagyöngy. (Bokor Katalin)
  4. A menstruációs fájdalom általános szere a gyömbérgyökér nyersen vagy főzetben.
  5. A fokhagyma megakadályozza a vérzés során a vércsomók kialakulását. Napi 6 kapszula fokhagymaolaj javallt menstruáció ideje alatt

Ha a menstruáció kezdetén görcsös fájdalmak lépnek fel, cickafarkfüves teljes- vagy ülőfürdő ajánlott. Vegyünk egy-két teli marék cickafarkot, forrázzuk le 1-2 liter vízzel, hagyjuk 10 percig fedő alatt állni, majd szűrjük le. Öntsük a fürdővízbe, ülőfürdőnél a fele is elegendő. Ez a fürdő 10-15 percen belül megszünteti a görcsöket. De erős vérzés esetén soha ne üljünk fürdővízbe

A havi vérzést megelőző tünetegyüttes

A PMS gyógyítása: sószegény, vegetáriánus étrend (a konzervek, tartósított élelmiszerek is sok sót tartalmaznak, ami vízvisszatartó hatású), növényi vízhajtók, a nyers növényi étrend természetes vízhajtóként hat. Nagy adagban C- (napi 500 mg), B-, E és A-vitamin: fontos a cink, kalcium és a magnézium bevitele is a táplálékkal. 3×4 tabletta 10 mg-os B1-vitamin, 3×2 B6-vitamin, 3×2 Polybé, naponta 2 kapszula A-vitamin, E-vitamin.

Cinkforrás: tojás, lencse, borsó, bab, barna kenyér stb.

Magnéziumforrás: búzakorpa, szójaliszt, búzacsíra, mogyoró stb.

Kalciumforrás: bab, dió, lencse, borsó, mazsola, tejtermék, mák, káposzta, szezámmag stb.

E-vitamin forrás: csírázó magvak (búzacsíra), teljes gabonaliszt (Graham-liszt), szója, tojás, csipkebogyó, dióbél, földimogyoró, gesztenye, mandula, napraforgóolaj, mák, tökmag, kapor, paraj, petrezselyem, zeller zöldje stb.

A hideg vizű zuhany mellett, a 3 csepp levendula-, zsálya-, vagy gólyaorr-illóolaj tartalmú meleg kádfürdő lefekvés előtt ugyancsak előnyös hatású. A fejfájást és ingerültséget megszüntethetjük, ha tenyerünkről 1 csepp római kamilla, vagy rózsaolaj illó olaját lélegezzük be. A teljes testmasszázzsal oldhatjuk a feszültséget.

Azoknak a nőknek, akik a menstruáció előtti napokban erős fejfájástól szenvednek, nagyon ajánlható a kankalinvirágból készült tea. A teát nemcsak a panaszok megléte alatt, hanem hónapokon keresztül lehet fogyasztani, naponta háromszor. Ha a fejfájás a változás korában (klimax) gyakrabban és más jellegzetes tünettel együtt jelentkezik, javasoljuk az orbáncfű, citromfű, komló és palástfű egyenlő arányú keverékéből készült tea fogyasztását.

Tévhitek a fogamzásgátlásról

Ha a vas hiányzik

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Isteni húsvéti piskótatekercs, glutén- és cukormentesen
Húsvétkor sem kell feltétlenül feladnunk a diétánkat, hiszen számtalan finomság készülhet cukor nélkül, gluténmentesen.
Szuper karcsúsító receptek karfiolból! Így élmény fogyni
A karfiol az egyik legnépszerűbb zöldségünk, nem véletlenül. Sokoldalúan felhasználható, számos elkészítési módját ismerjük, ráadásul magas vitamin- és ásványianyag-tartalmának köszönhetően segít az egészség megőrzésében.
Ez a húsvét diétás kedvence: avokádóval töltött tojás
Az avokádó és a tojás egészségre gyakorolt kiváló hatásain túl az is mellette szól – főleg, ha a testsúly csökkentése a cél –, hogy zsírtartalma miatt hamar teltségérzetet okoz.
Cukormentes kókuszkeksz, ebből bármennyit ehetsz
Reggelire és kávé mellé is remek. Glutén,- és laktózmentes. Elkészítése gyors és könnyű. Bárhová magaddal viheted, Így mindig lesz nálad egy kis diétás nasi.
Minden, amit egy diéta előtt nagyon fontos tudnod!
Jó, ha tudja, hogy ha belevág egy diétába, nem csak a kilók fogyatkozására számíthat, sok egyéb kísérő jelenséggel is találkozik majd. A nehézségek jó esetben csak átmenetiek, a pozitívumokat pedig ügyesen használja ki és élvezze!
Ébresztő! - Tavaszi méregtelenítés a legjobb zöldségekkel
Várd könnyedén, energiával telve a tavaszt! Ehhez szükség lesz egy komolyabb méregtelenítő programra, amelynek segítségével megtisztíthatod a szervezeted, megszabadulhatsz a lerakódott méreg- és salakanyagoktól. Legalább 3 napon át tarts zöldség- és gyümölcskúrát. Az alábbi 15 zöldség- és gyümölcsféléből válogass, így biztos lehetsz a sikerben.
Itt a nők új kedvence a spenótos sajtfasírt
Ez az előétel egészséges, eszméletlen finom, és nem hizlal: alig van benne szénhidrát!
Végre kiderült mi a sikeres diéta titka
Márciusban már csak emlék a legtöbb újévi fogadalom – köztük a fogyókúrára vonatkozó, önmagunknak tett ígéret is. Vagy mégsem? Íme, hét tipp, hogy sikeres legyen az életmódváltás, akár év közben is.

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.