Vannak szerencsések, akiknél a nehéz napok semmiben sem különböznek a többitől, de akadnak olyanok, akik minden hónapban szenvednek a menstruációjuk alatt. A legtöbben persze mindent megtesznek, hogy különösebb gond nélkül átvészeljék ezeket a napokat, de akadnak rossz szokások, beidegződések, amelyek ez ellen dolgoznak. Összegyűjtöttük, hogy leggyakrabban mi mindennel nehezítjük meg az életünket, és segítünk, hogy könnyebb legyen az a bizonyos pár nap.

Nehéz napok – könnyebben

„MÉRGEZŐ” TAMPONOK ÉS BETÉTEK HASZNÁLATA

A legtöbb tampon és egészségügyi betét műselyemből, pamutból vagy a kettő keverékéből készül. Ezek a hagyományos betétek és tamponok tartalmazhatnak egészségre káros anyagmaradványokat, melyeket a fehérítés és a ragasztás során használnak. Számos kutató úgy véli, hogy ezek a káros anyagok csak kis mennyiségben vannak jelen, de mások arra figyelmeztetnek, hogy a vizsgálatok során nem vették figyelembe a hüvelyi szövetek áteresztő képességét, a használat gyakoriságát, és nem vizsgálták azt sem, hogy milyen hatással van mindez a nőkre hosszú távon. Szerintük ezek a vegyi anyagok felboríthatják a hormonháztartás egyensúlyát, és akár rákot is okozhatnak.

TIPP: Próbálja ki az orvosi szilikonból készült intimtölcsért – ez biztonságos és hatékony alternatívája a betéteknek és tamponoknak.

INDOKOLATLAN GYÓGYSZERSZEDÉS

A nők nagy része a menstruációs fájdalom enyhítésére nemszteroid fájdalom- és gyulladáscsökkentőket szed. Ezek tartós szedése azonban komoly mellékhatásokkal – gyomorfekély, gyomorvérzés, májkárosodás, vérképzőrendszeri elváltozások – járhat. Érdemes hát más fájdalomcsillapítási módszereket keresni. Fontos, hogy már az enyhe tüneteket is kezelje: a korai fájdalomcsillapítás minimálisra csökkenti a gyógyszeres kezelés szükségét.

TIPP: A magnézium, a kalcium és a B6-vitamin bevitelének növelése csökkentheti a menstruációs görcsöket. Naponta 1200 mg kalcium szedésével csökkenthetők a PMS tünetei: a fejfájás, a hasi görcsök, a rossz hangulat és az édesség utáni sóvárgás.

KEVÉS ALVÁS

Nehéz elaludni, ha has- vagy fejgörcs kínozza az embert és a hormonháztartási zavar is okozhat álmatlanságot. Elegendő alvás híján azonban a szervezet egyre több stresszhormont termel, ami tovább súlyosbíthatja a PMS tüneteit. Ördögi kör, amiből nehéz kitörni.

TIPP: Az esti kankalinolaj fogyasztás segít a görcsök oldásában, a melegítőpárna pedig növeli a véráramlást és lazítja az idegrendszert és az izmokat.

NEM MEGFELELŐ TAMPONHASZNÁLAT

Az, hogy milyen gyakran kell tampont cserélni, a menstruáció erősségétől függ, ám sosem szabad 4-8 óránál tovább a hüvelyben hagyni, még akkor sem, ha a vérzés nem erős. Ha ugyanis a tampon túl hosszú ideig marad a hüvelyben, tökéletes közeg alakul ki a baktériumok számára. A Staphylococcus aureus nevű baktérium számos mérget termel, melyek a véráramba felszívódva vérmérgezéses tüneteket okoznak. Ez a toxikus sokk szindróma (TSS).

TIPP: Minden tamponcsere előtt alaposan mosson kezet és a tampont mindig mélyen helyezze fel a hüvelyben!

TUSFÜRDŐK, INTIM MOSAKODÓK HASZNÁLATA

Bár egy alapos szappanos mosakodás rövid ideig a frissesség érzetet kelti, valójában csak újabb problémát generál. Az intim testrészek túlzásba vitt tisztítása bakteriális vagy gombás fertőzések kialakulásához vezethet, mivel felborítja a hüvely természetes pH-értékét és a jótékony, a hüvelyt védő baktériumokat elpusztítja. Ráadásul hormonális zavar, allergiás reakció is kialakulhat, hiszen a tisztálkodószerek többsége különböző illatanyagokat, parabéneket és színezékeket tartalmaz.

TIPP: A hüvely tisztán tartásához nincs szükség szappanra és mosakodószerekre, csupán meleg vízre.

ILLATOSÍTOTT TERMÉKEK HASZNÁLATA

Senki sem szereti, ha az intim területek kellemetlen szagot árasztanak, de az illatosított termékek használatát kerülni kell: irritációt okozhatnak, bakteriális vagy gombás fertőzések kialakulásához vezethetnek, és káros vegyi anyagok juthatnak a nyálkahártyán keresztül a szervezetbe.

TIPP: Mosáskor öblítő helyett használjon citrom-, levendula- vagy teafaolajat. Ezek természetes módon biztosítják a fehérneműk kellemes illatát.

Ezek is érdekelhetnek

Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.

Ajánlataink