Tinédzserkortól a menopauza végéig a nők életében meghatározó szerepe van a menstruációs ciklusnak. Tudjuk, hogy hatással van a hangulatunktól kezdve a bőrünk, a hajunk állapotán át a fizikai teljesítményig sok mindenre, és igyekszünk ennek megfelelően alakítani a mindennapjainkat. Általános információk, amiket a férfiak is megjegyezhetnek.

A női ciklusról (nem)csak nőknek

Hosszú út az elfogadásig

Ma, amikor a nőiesség megélésére biztatnak minden fiatal lányt, elképzelhetetlennek tűnik, hogy voltak olyan évszázadok, amikor a nők bujkálni kényszerültek a „nehéz napok” idején, vagy jelet kellett viselniük a ruhájukon, hogy mindenki tudja, mi zajlik éppen a testükben. Nem is beszélve az egészségügyi betétek és tamponok őseiről. A lényeg: ebből a szempontból (is) örülhetünk, hogy most, a 21. században élhetjük át a női lét minden szépségét.

Pattanásos bőr, zsíros haj

A menstruációs ciklus hatással van a bőr és a haj állapotára is. 7–14 nappal a menzesz előtt az ösztradiolszint lecsökken, míg a tesztoszteroné marad, így a férfi nemi hormon kerül túlsúlyba. Emiatt megnő a bőr faggyútermelése, a bőr és haj zsírossá válik, az állnál és az állkapocs vonalánál fájdalmas, gennyes pattanások jelenhetnek meg. Ez a helyzet a menstruáció közeledtével tovább romlik, hiszen még több androgén hormon termelődik, ami miatt a pórusok még nagyobbakká válnak. A menstruáció alatt aztán a prosztaglandin hormonok aktivizálódnak, aminek köszönhetően a bőr extra érzékennyé válik. Ilyenkor tilos a pattanások nyomkodása! Jó hír, hogy a menstruáció vége után pár nappal a bőr ismét visszanyeri szépségét. A kritikus időszakban használjon szalicilsavas készítményeket, és fogyasszon minél több B-vitaminkomplexet tartalmazó élelmiszert, étrend-kiegészítőt.

Fájdalmas napok

Számos tényezőtől függ, hogy a menzesz fájdalommal jár-e, és azt is több minden befolyásolja, hogy milyen erős a vérzés. Az enyhe görcsökön a rendszeres mozgás, a diéta és persze görcsoldó tabletták segíthetnek. Ha azonban a fájdalom hónapról hónapra erősebb, érdemes nőgyógyászhoz fordulni. Világszerte egyre nő az endometriózisban szenvedő nők száma. Ebben a betegségben a méhnyálkahártya kivándorol a méhből, és más helyeken telepszik meg, de ugyanúgy a hormonokra érzékenyen, havonta megvastagszik, és vérzés kíséretében lelökődik. Mivel azonban a vér onnan nem tud távozni, felszaporodik a zárt testüregben, ingerelve a környező szöveteket. Ciszták alakulhatnak ki, hegszövetek és összenövések jöhetnek létre, amelyek nagyon fájdalmasak. A hirtelen jelentkező erős fájdalom és/vagy nagyon erős vérzés komoly betegségre utalhat, ezért mindenképpen forduljon orvoshoz.

Pluszkilók

A nők súlya folyamatosan változhat egy menstruációs ciklus alatt. A menzesz ugyanis befolyásolja a vízháztartást – a szervezet ilyenkor hajlamos fokozott mennyiségű víz megkötésére –, így a ciklus végére akár 2 kilogrammos súlygyarapodás is megfigyelhető. Ez azonban nem igazi hízás, hiszen nem zsír, és általában a menstruáció harmadik napjára el is tűnik. A leküzdhetetlen vágy az édesség után, és az ennek következtében elfogyasztott extra kalóriák miatt felszaladt pluszkilók azonban nem múlnak el a ciklus végére, ezért érdemes figyelni az étkezésre.

Szex: igen vagy nem?

Korábban az a vélemény volt elfogadott, hogy a menstruáció alatt veszélyes nemi életet élni, ám ennek sokkal inkább vallási, mintsem egészségügyi okai voltak. Ma már tudjuk, hogy orvosilag semmi akadálya a dolognak, sőt a menstruáció közbeni szex segíthet enyhíteni a hasi görcsöket, a fejfájást és az ingerlékenységet. Arra azonban mindenképpen ügyeljen, hogy menstruációkor a méhszáj nyitott, így a baktériumok könnyebben bejutnak a kismedencei hasüregbe. Óvszer használatával szinte teljesen kivédhetők a fertőzések.

Ezeket már olvasta?

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.

Ajánlataink