Rendszeres ciklus mellett is előfordulhat, hogy két menstruáció között pár napig pecsételő vérzést tapasztalnak a nők. A vérzés mögött állhat stressz, gyógyszer, de akár komoly fertőzés is, ezért is fontos, hogy odafigyeljünk a jelekre és szakemberhez forduljunk.

7 ok, amiért vérezhetünk két menstruáció között

A korral jár?

A menstruáció első éveiben nem mindig rendszeres a vérzés, idő kell, hogy „beálljon”, ezért nehéz sokszor eldönteni, hogy pecsételésről van-e szó, vagy a ciklus zavaros még. A másik időszak, amikor hasonló tünetek előfordulhatnak, a menopauzát megelőző pár év. Ez a változó kor egyik jele, de érdemes ilyenkor is nőgyógyászhoz fordulnunk.

Lelki okok

Stressz miatt is jelentkezhet a ciklusok közötti vérzés. A depresszió, a szorongás, aggódás, álmatlanság mind okai lehetnek annak, ha felborul a belső rend, de a pecsételés oka lehet akár a hirtelen súlyvesztés vagy növekedés, betegség vagy rossz étrend is. A menstruációs ciklus helyes működéséhez ösztrogén és progeszteron hormonokra van szükség. A stresszfaktorok felelősek a kortizol nevű hormon fokozott termeléséért, amely csökkenti a fenti két hormon kibocsájtását, ez zavart okoz, ennek következménye lehet a gyengébb, pecsételő vérzés.

Fizikai okok

Ha szexuális együttlét után közvetlenül jelentkezik a vérzés, mindenképpen menjünk el nőgyógyászhoz, hiszen okozhatja méhszájseb, méhnyakpolip is. Sajnos számos fertőzés is állhat a vérzés mögött, ezekhez gyakran társul láz, alhasi fájdalom és kellemetlen szagú folyás is. A fertőzés lehet bakteriális vagy szexuális úton terjedő is, ezért nagyon fontos, hogy kivizsgáltassuk magunkat és a megfelelő kezelést kapjuk. Az ilyen jellegű megbetegedésekre általában antibiotikumot írnak fel a rendelésen.

Fogamzásgátló okozhatja?

A nők felénél jelentkezik ciklus közti vérzés, amikor fogamzásgátlót kezdenek szedni, ez azonban elmúlik 2-3 hónap után. Ilyenkor nem kell abbahagyni a gyógyszer szedését, csak akkor, ha 3 hónap után is tart a jelenség. Ebben az esetben azonban érdemes nőgyógyásszal konzultálni a további védekezési lehetőségekről.

Daganat is lehet?

A jóindulatú méhdaganat (fibromióma) jele is lehet a két menstruáció közötti vérzés, ez a daganat elhelyezkedésétől és méretétől függ. A kezelése eltérő lehet, ezt a nőgyógyász határozza meg, függ a tünetektől, a paciens korától, és attól is, hogy családtervezés előtt vagy után kell megkezdeni a terápiát. Ez lehet gyógyszeres, műtéti, amelynek során eltávolítják a méhizom rostjait, amelyből a daganat keletkezik, legrosszabb esetben pedig a méh eltávolítására is sor kerülhet. Rosszindulatú daganat, például a méhtestrák is okozhat menstruáció közti vérzést, ha ez pár napnál tovább tart és nem a ciklus közepén van, keressük fel a nőgyógyászunkat, aki a szövettan után meghatározza a kezelés módját.

Terhesség alatt

A nők 20 százaléka tapasztal az első trimeszter alatt vérzést, ez párosulhat szédüléssel és hasi fájdalommal is. Ilyenkor nagyon fontos, hogy azonnal orvoshoz forduljunk! Ez természetesen nem csak az első háromra vonatkozik, hanem a terhesség teljes tartamára.

Kilók is okozhatják

A zsírszövetek ösztrogént állítanak elő. Túlsúly esetén a magas ösztrogénszint a méhnyálkahártya jóindulatú burjánzását is okozhatja, amelynek tünete lehet a ciklus közti vérzés, ebben az esetben ez nem csak pecsételő, hanem elhúzódó és erős vérzést jelent.

„Ha rendszertelen, két menstruáció közötti vérzést tapasztalunk, mindenképpen forduljunk orvoshoz. A nőgyógyász először a vérzés gyakoriságáról fog kérdezni, arról, mikor kezdődött, esetleg szexuális aktus után jelentkezett-e”- mondja Dr. Diker Binyamin, a Duna Medical Center nőgyógyász szakorvosa. Fontos, hogy más tüneteket, lázat, hasi fájást vagy szédülést tapasztaltunk-e, vagy szedünk-e fogamzásgátlót, milyen gyakran használunk tampont, és hogy mikor voltunk utoljára nőgyógyászati vizsgálaton. Ezek után egy ultrahangos vizsgálat következik, amely során a méhet, a petefészkeket és a méhnyálkahártyát nézi meg az orvos, tükörrel pedig a méhnyakat és a hüvelyt.

ÍGY LEGYŐZHETŐ AZ ERŐS, FÁJDALMAS MENSTRUÁCIÓ

HA KEVESET MOZGUNK FELERŐSÖDIK A PMS, VAGYIS A PREMENSTRUÁCIÓS SZINDRÓMA

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?
Epres álom sütés nélkül, és nincs benne cukor!
Ez a csodálatos epres süti nem csak az ízlelőbimbóidra lesz kedvező hatással, de az alakodat sem kell féltened, ráadásul percek alatt elkészíthető!
A barátai sem ismerték meg Gábort, annyit fogyott! Mi a titka?
Egész nap nem evett, este viszont már alig látott az éhségtől. Nem mozgott, állandóan az autóban ült, így szép lassan rakódtak egymásra a fölösleges kilók... Egy magánéleti válság kellett hozzá, hogy Miklay Gábor drasztikusan változtasson az életmódján.

Ajánlataink