Az inzulinrezisztencia (IR) a 2-es típusú cukorbetegség előszobájaként emlegetett állapot, mely gyakran igen kellemetlen tünetekkel jár. Melyek a fogamzásgátló szerepei az IR terápiában?

Fogamzásgátló alkalmazása IR esetén

Fokozott szőrösödés, pattanások, túlsúly

Az inzulinrezisztencia során a férfi nemi hormonok túlsúlyba kerülnek, ezért a nőkön is olyan jegyek jelenhetnek meg, melyek inkább a férfiakra jellemzők (hogy mennyire jelentősek ezek a tünetek, az elsősorban attól függ, mennyire emelkedett a tesztoszteron szintje). Az állapot gyakran jár együtt fokozott szőrösödéssel (főleg az állak és a felső ajak feletti területen), elhízással (ami főleg a hasi területre koncentrálódik), zsíros, pattanásos bőrrel, valamint menstruációs zavarokkal. Amennyiben az érintett gyermeket szeretne, úgy nehezített teherbeeséssel, meddőséggel találhatja szemben magát, és ha mégis pozitívat mutat a terhességi teszt, úgy fennáll a vetélés fokozott veszélye.

Látható, hogy az IR szerteágazó tünetekkel járhat, melyek közül több a külsőt is érinti, így igen önbizalomromboló hatása is lehet.

A fogamzásgátlók elnyomják a tüneteket

Amennyiben az inzulinrezisztens beteg nem kíván a közeljövőben teherbe esni, úgy fogamzásgátlót szoktak az orvosok javasolni, mellyel bár maga az állapot nem szűnik meg, ám a tünetek igen (vagy nagyban csökkennek).

“A fogamzásgátlókkal női nemi hormonokat juttatunk a szervezetbe, így elnyomjuk a férfi nemi hormonok túlsúlyát. Ezzel a zavaró tünetek is elmúlnak. Ezért amíg fogamzásgátlót szed egy diagnosztizálatlan IR-es, sokszor nem is tud az állapotáról, mert hiányozhatnak a jellegzetes IR-es panaszok. Azonban amikor abbahagyja a készítmény alkalmazását, megjelenhetnek a bőrproblémák, plusz kilók szaladhatnak fel rá”- mondja dr. Borús Hajnal diabetológus.

fogamzásgátló, gyógyszer, pirula

Fotó: shutterstock

Tüneti és nem oki kezelés a fogamzásgátló szedése

Bár valóban fontos, hogy az illető jól érezze magát a bőrében és ne álljanak fenn a zavaró tünetek, azonban ez az IR kezeléséhez nem elég. Hiszen a legfontosabb az oki terápia, vagyis az inzulinszintek helyreállítása. Ez ugyanis a tünetek megszűnését is maga után vonja. Így, ha nem szeretne, nem kell majd a továbbiakban fogamzásgátlót szednie.

Az IR elsőszámú kezelési módja a megfelelő, személyre szabott életmód terápia (dietetikus által összeállított étrend (a hiányzó mikrótápanyagok pótlásával), rendszeres testmozgás, stresszkezelési módszerek, valamint, ha az értékek megkívánják, úgy gyógyszeres kezelés is szükségessé válhat.

LEHETSZ TE IS CÍMLAPLÁNY!

Miért ne lehetnél? Mi egy fotózás az élet nagy harcaihoz képest? Neked semmiség! Nem kell tökéletesnek lenned, egyszerűen csak hinned kell magadban. Hinned kell abban, hogy képes vagy arra te is, amire az influencerek, celebek, színésznők és a sportolók: felvállalni önmagad.Mutasd meg magad és mondd el történted a többi nőnek, hogy lássák, előtted nincs lehetetlen.

Jelentkezz a cimlaplany@mediaworks.hu e-mail címen 2019. november 29-én éjfélig.

Részvételi szabályzat

Mit tehetünk, ha panaszt okoz a metformin? A diabetológus válaszol!

Életmódváltás infarktus után

Forrás: Budai Endokrinközpont

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.
Mutatjuk, hogy szépít meg a kávé! Most figyelj!
Összegyűjtöttük, mire használhatja szépségápolási rutinjában a kávét, illetve a kávézaccot.
Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.

Ajánlataink