Fájdalmas szex, kellemetlen folyás, égő, viszkető érzés az intim területeken? A nők többségének nem ismeretlen tünetek ezek. Az ilyen jellegű panaszok általában bakteriális vagy gombás fertőzés tünetei, amelyek megfelelő kezeléssel egyszerűen gyógyíthatók.

Női bajok

Kényes egyensúly

A hüvelyfertőzések elleni védelemben a hüvelyben termelődő váladéknak fontos szerepe van: síkossá teszi a hüvelyfalat. A pubertást követően a hüvely saját baktériumfl órával rendelkezik. Ezek közül a lactobacillus a legfontosabb, amely biztosítja a hüvely savas vegyhatását, és védelmet nyújt a kórokozók megtelepedése ellen. Amennyiben a lactobacillusok kipusztulnak – hormonális okok, nem megfelelő táplálkozás, bizonyos gyógyszerek alkalmazása, intim mosakodószerek túl gyakori használata miatt –, a hüvely védtelenné válik, és különböző káros mikroorganizmusok szaporodhatnak el benne.

Kínzó tünetek

A bakteriális vaginosis a hüvely egyik leggyakoribb fertőzése. A lactobacillusok „eltűnése” miatt a hüvely pH-szintje emelkedik, és azok a baktériumok, amelyek egyébként csak elenyésző számban vannak jelen a hüvelyben, elszaporodnak. Tünetei: szürkés, kellemetlen szagú váladék, néha viszketés, égő érzés a hüvelyben, illetve a szeméremtesten. Kezelése metronidazoltartalmú gyógyszerrel és hüvelykrémmel történik. Fontos, hogy időben megkezdődjön a kezelés, mert a fertőzés felfelé terjedhet, méhnyálkahártya-, kismedence-gyulladást okozva. A hüvely másik leggyakoribb fertőzése a gombás hüvelyfertőzés. A tüneteit nem lehet figyelmen kívül hagyni: a hüvelyváladék mennyisége megnő, fehéres-sárgás színű, „túrós” jellegű lesz. Ha a fertőzés hosszabb ideje fennáll, a szeméremtesten erős viszketést, égő érzést okoz. Kezelésére számos hüvelykúp, krém, tabletta áll rendelkezésre, melyek használatát általában szájon át szedhető gyógyszerekkel is ki kell egészíteni.

Természetes védőmechanizmus

Ha a hüvelyflóra egyensúlya felborult, célszerű tejcukrot és lactobacillusokat tartalmazó készítményekkel helyreállítani a hüvely természetes közegét. A hüvely természetes védőrendszerének része a hüvely felszínét borító hámréteg is, amely fizikai akadályt képez a kórokozók behatolása ellen. Ha a női nemi hormonok szintje ingadozik vagy elégtelen (különösen változókorban vagy a menstruáció vége előtt), a védelem károsodhat. Ezért szükség lehet az ösztriolpótlására is, így célszerű olyan készítményt választani, amely ezt a természetes női hormont is tartalmazza. Az ösztriol biztosítja a vérkeringést a hüvely hámszövetében, valamint azt, hogy a hámréteg kellően vastag és rugalmas legyen.

Mikor kell a lactobacillusokat pótolni?

Bizonyos gyógyszeres kezelések után (pl. antibiotikumok), a menstruáció vége előtt vagy menstruáció után kialakuló hüvelyi panaszok (hüvelyi szárazság, viszketés, égő érzés, fájdalom közösülés alatt), enyhe, illetve közepes súlyosságú baktérium- vagy gombás fertőzés esetén, illetve kiújuló hüvelyi fertőzések megelőzésére.

Ezek is érdekelhetnek

Puffad a hasad? Segítünk kideríteni az okát!
Mindenki lapos hasra vágyik. És sokan igencsak kitartóak, ha áramvonalas testről van szó. Mégis, vannak helyzetek, amikor minden igyekezet dacára a has puffadt, feszes, még behúzni is képtelenség. Mi lehet az oka?
Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.
Mutatjuk, hogy szépít meg a kávé! Most figyelj!
Összegyűjtöttük, mire használhatja szépségápolási rutinjában a kávét, illetve a kávézaccot.
Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.

Ajánlataink