A nyári melegben különösen fontos figyelni a napi optimális folyadékbevitelre. A csecsemők és a kisgyermekek nem szólnak, ha szomjasak, ezért a szülők feladata gondoskodni arról, hogy rendszeresen igyanak. A kicsiket folyamatosan kínálni kell, persze nem mindegy, hogy mikor és mivel. A gyerekek folyadékháztartása nagyon labilis, és csak úgy tartható egyensúlyban, ha a nap folyamán többször, kisebb mennyiségű folyadékot kapnak. A legegészségesebb a víz és a gyümölcslevek, a cukrozott üdítőket kerülni kell.

Nyári folyadékpótlás babáknál és kisgyermekeknél

A táplálkozási szokások nagy része már gyermekkorban kialakul. A változatos, sok zöldséget és gyümölcsöt tartalmazó étrend akkor lesz természetes a gyermek számára, ha otthon is ezt látja. Az egészséges táplálkozás szerves részét képezi a megfelelő folyadékbevitel is.

Az anyatej és a tápszer kiváló szomjoltó

Hat hónapos kor alatt a baba fő étele és itala az anyatej. Sokan megpróbálják anyatejes babájukat vízzel, teával kínálni, és – főleg kánikulában – aggódnak, ha a baba nem fogadja el az italt. Kizárólagosan szoptatott babának azonban nincs szüksége más folyadékra. Ha tápszert is kap a baba, akkor amennyiben megissza a napi 8–10 deciliter mennyiséget, csak extrém melegben szükséges forralt és lehűtött vízzel vagy babavízzel kínálni.

Hat hónapos kor fölött a csecsemők fő étele és itala továbbra is az anyatej, illetve a tápszer. Utóbbiból naponta 5–8 decit kell fogyasztania a babának. Ebben a korban már kínálható más folyadék is: felforralt, majd lehűtött víz, babavíz, gyenge százszázalékos gyümölcstea, hígított gyümölcs- és zöldséglé. Semmiképpen nem kaphat a baba tehéntejet, kecsketejet, zabtejet, szójatejet, rizstejet, mert magas fehérje- és ásványianyag-tartalmuk megterhelő az emésztőrendszernek és a vesének. A cukros üdítőitalok más, értékes tápanyagoktól veszik el a helyet, és károsítják a baba fogait.

Folyadékpótlás kisgyermekeknél

A gyermekek folyadékszükséglete 1,5–2 liter naponta. A táplálékkal felvett víz mennyisége 8 deciliter körül van, a többit különböző folyadékok formájában kell bevinni a szervezetbe. Magas víztartalmú ételek a főzelékek, levesek, gyümölcsök, zöldségek. Gyermekeknél nem árt odafigyelni arra, hogy az ételekkel elfogyasztott vízmennyiséget milyen minőségű és összetételű folyadékkal egészítjük ki.

Kisgyermeknek még nem ajánlott ásványvizet adni. A szomjúság csillapítására legjobb a jó minőségű ivóvíz és a százszázalékos gyümölcslé. A gyümölcslevek kiválóan csillapítják a szomjúságot, és vitamin- és ásványianyag-tartalmuk is jelentős. Legnagyobb mennyiségben C-vitamint tartalmaznak, amely fokozza a szervezet ellenálló képességét. A zöldség- és gyümölcslevek többsége karotinban gazdag, de a B-vitaminok is megtalálhatók összetevőik között.

folydék, nyár, gyerek

A szomjúság csillapítására legjobb a jó minőségű ivóvíz és a százszázalékos gyümölcslé.
Fotó: shutterstock

Extrém esetek: napszúrás, hőguta, hányás, hasmenés

Nyáron sajnos nagyon gyakori kisgyermekeknél a napszúrás és a hőguta. Előbbi a fejet ért sugárzó hő hatására alakul ki, utóbbi pedig akkor, ha a hőleadás nincs egyensúlyban a hőfelvétellel – például ha a gyereket „túlöltözteti” a gondos mama. A tünetek: nyugtalanság, kábultság, aluszékonyság, szapora szívverés, forró, izzadt bőr. Ilyenkor a gyermeket hűvös helyre kell fektetni, langyos vízzel óvatosan lemosdatni és gondoskodni kell a folyadék– és sópótlásról (1 liter vízhez 1 kiskanál sót keverni, majd lassan megitatni a gyerekkel). Ha ezek után sem rendeződik a gyermek állapota, orvost kell hívni.

A forróság kedvez a hányást, hasmenést okozó vírusok elszaporodásának. Ilyenkor a folyadékvesztésen túl ionizált ásványi sókat is veszít a szervezet. Ezek közül a legnagyobb jelentősége a nátrium és a kálium elvesztésének van. Ritka esetben felborulhat a szervezet sav-bázis háztartása, vagyis savas irányba tolódhat el. A legfontosabb az elvesztett folyadék és ásványi sók visszapótlása. Nagyfokú folyadékvesztés esetén infúziót kell adni, ha azonban a gyermek jól itatható és az elfogyasztott folyadékot nem hányja ki, akkor a kis- és közepes fokú folyadékvesztés itatással is rendezhető. Erre a célra a legmegfelelőbb a szénsavmentes ásványvíz és az enyhén sózott tea. Az itatott folyadékot célszerű lehűteni, és gyakran kínálni vele a gyermeket.

A csecsemők folyadékigénye 150 ml/kg/nap. Egy hat hónapos, 6 kiló testtömegű kisbaba napi folyadékigénye közel egy liter, egy 8 kilós csecsemőé pedig kb. 1,2 liter.

Tipp a szülőknek

  • Nyáron utazáskor, strandon mindig legyen kéznél innivaló, előre elkészített (megmosott, feldarabolt) gyümölcs.
  • A babákkal, kisgyermekekkel árnyékos, szellős helyen célszerű pihenni a strandon is.
  • A piciket gyakran kínálják innivalóval – lehet, hogy az egyik pillanatban nem kérik, majd utána rövid idő múlva elfogadják az italt.
  • Kicsit nagyobb gyerekeket be lehet vonni a gyümölcs- és zöldséglevek „gyártásába”. Imádják a gyümölcscentrifugákat, zöldségpréseket és sokkal szívesebben fogyasztják el az egészséges szomjoltókat, ha ők maguk válogathatják össze az alapanyagokat és készíthetik el az üdítő finomságokat.
  • Hőségben a gyermekek is szívesebben fogyasztanak enyhén lehűtött folyadékot. A vidám, figurás jégkockák elég aprók ahhoz, hogy ne ártsanak a fogaknak és a toroknak, és mégis érződik jótékony hatásuk.
  • Ha a gyümölcsteákat – sőt a vizet is – díszes, vidám kancsókba töltik, a gyerekek nagyobb kedvvel fogyasztanak belőlük. Sok gyerek szívesebben és többet iszik, ha szívószálat használhat.

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.

Ajánlataink