A meleg napok és a balzsamos éjszakák nem csak az önfeledt szórakozásról szólnak. A leégés és a szúnyogcsípések sok kellemetlen percet okoznak gyerekeknek, felnőtteknek egyaránt. Nyaralás előtt érdemes mindenre felkészülni: egészítse ki az egészségügyi doboz tartalmát, hogy igazán zavartalan legyen a pihenés.

Nyári veszélyek ellen…

Napszemüveg

Míg a bőr UV-sugarak elleni védelméről sok szó esik, addig a szem védelméről hajlamosak vagyunk megfeledkezni, pedig az UV-sugarak a szemet is károsíthatják. A szembe érkező sugarak legnagyobb részét a szaruhártya nyeli el. Nagyon magas UV-sugárzás esetén gyulladás alakulhat ki, amely igen fájdalmas. A kötőhártya és a szemlencse is maradandó károsodást szenvedhet, ha a sugárzás hosszabb távon éri, és a retina sérülése is előfordulhat, ami visszafordíthatatlan. A sugárzás hatására nő a makula degeneráció, a szürke hályog, sőt a szem rákos megbetegedésének kockázata.

Hasonlóan a bőrhöz, a szemet ért károsodás is halmozódik, ezért a szem védelmére már gyerekkorban is gondolni kell. Hogy a sérüléseket elkerüljük, megfelelő minőségű napszemüvegre van szükség. Válasszon olyan napszemüveget, amely a sugárzás 100 százalékát kiszűri. Az UV 400 felirat azt jelenti, hogy a lencse anyaga 400 nm alatt minden sugárzást kiszűr. Ugyanezt jelenti a 100% UV protection felirat is. A szemüveglencse színe nem jelöli az UV-szűrő képességet. A sötét színű, gyenge minőségű szemüvegek azért veszélyesek, mert a sötét szín miatt a pupilla kitágul, és így még több UV-sugárzás jut a szembe.

Fényvédő krém

A bőr védelmének fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni. Bőrtípustól függően általában 15-30 percet tölthetünk el a napon leégés nélkül, de ez nagyban függ az UV-sugárzás mértékétől is. A fényvédő faktor (SPF = Sun Protection Factor) azt mutatja meg, hogy az adott faktorszámú naptejet használva mennyi idővel tovább tartózkodhatunk a napon anélkül, hogy leégnénk. Ha például ön 20 percet tud, és 20-as faktorszámú készítményt választ, akkor 8 × 20 perc az az idő, amennyit a napon tölthet a krémmel bekenve. A faktorszám csak az UV-B sugárzással szembeni védőhatásról ad információt, a szintén káros UV-A sugarakkal szembeni védelemről nem. A napkrémeket minden úszás után újra vigye fel a bőrére.

Rovarriasztó

Nyaraláskor kötelező olyan sprayt vagy krémet csomagolni a „túlélődobozba”, amely távol tartja a szúnyogokat, bolhákat és kullancsokat. A drogériákban, gyógyszertárakban rengeteg szúnyogriasztó közül választhat, de otthon is készíthet natúr, környezetkímélő változatot. A homeopátiás szerek között is akad olyan, amely távol tartja a szúnyogokat és egyéb rovarokat.

Kalcium

Az allergiások mindig maguknál hordják a gyógyszereiket, ám előfordulhat, hogy olyanoknál is allergiás roham jelentkezik, akik nem is tudják, hogy allergiások. Különösen gyakran fordul elő ilyen, ha idegen országban új ízeket kóstolunk. Ilyenkor tesz jó szolgálatot a gyorsan ható, kíméletes kalcium, illetve az annak hatását jótékonyan kiegészítő magnézium és C-vitamin.

Vizespalack

Nyaralás alatt – tengerparton, strandon, de a hegyekben, városi kirándulásokon is – fontos a megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztása. A nyári melegben, a hőmérséklet emelkedésével megnő a szervezet folyadékigénye. Annak érdekében, hogy a szervezet vízháztartását egyensúlyban tartsuk, akár 2-3 liter folyadékra is szükségünk lehet.

Ragtapasz, hámosító krém

Horzsolások, zúzódások és kisebb égési sérülések szinte naponta előfordulnak kisgyermekes családokban – nincs ez másképp a nyaralás alatt sem. Az elsősegélykészlet fontos tartozékai a kötszerek, pólyák, fertőtlenítőszerek mellett a sebgyógyítást gyorsító, gyulladáscsökkentő, hámosító krémek, illetve a gyerekek által kedvelt színes, vidám ragtapaszok.

Ezek is érdekelhetnek

Mutatjuk, hogy szépít meg a kávé! Most figyelj!
Összegyűjtöttük, mire használhatja szépségápolási rutinjában a kávét, illetve a kávézaccot.
Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.

Ajánlataink