A megfelelő zsiradék kiválasztását nagyban befolyásolja az, hogy pontosan mit és hogyan szeretnénk készíteni. A Diéta és Fitnesz dietetikusa, Kovács Judit segít a döntésben.

Milyen olajat használjunk főzéshez? A dietetikus válaszol

Az állati eredetű zsiradékokat valóban teljesen kerülni kell? Mindig az olívaolaj a legjobb választás, főleg salátákhoz? Mi a helyzet a mostanában olyannyira népszerű kókuszzsírral? Következzen egy kis összefoglaló az olajok, zsiradékok kiválasztásáról, felhasználásáról!

 

Mi alapján döntsünk?

Míg az olívaolaj népszerűsége az elmúlt években töretlen, a napraforgóolaj kissé háttérbe szorult, a kókuszzsírból igazi sztár lett, az állati zsiradékokat pedig sokan „ellenségnek” kiáltják ki. A dolog persze nem ilyen egyszerű.

A napraforgóolajjal semmi probléma nincs. A jó minőségű olívaolaj pedig valóban a friss salátákhoz, vagyis hőhatás nélkül alkalmazva a legjobb. Kis mennyiségben, ha olyan ételt készítünk, aminél nagyon magas hőmérsékletre van szükség, jó választás lehet a libazsír is vagy bármilyen más állati zsír, hiszen jól bírja a szerkezetük a magasabb hőt is, míg az olajokra ezt nem lehet mondani. Viszont az állati zsiradékok magas koleszterintartalmúak, ami miatt a magas koleszterinszinttel rendelkezőknek nem ajánlott túl sokat fogyasztani belőlük!

Számos növényi olajnak magas az ómega-3 zsírsavtartalma, ami segíti a gyermekeknél az agy fejlődését, és jó hatással van az erekre, a szívre. Tehát az olajok kiválasztásánál a jó döntés attól függ, hogy éppen mit sütünk, mekkora hőmérsékletre van szükség, és milyen az egészségi állapotunk.

 

Jótanácsok az olajok használatához

Van néhány általános szabály, amit jó, ha betartunk:

  • Legjobb, ha rendszeresen variáljuk az étolajokat, vagy eleve kevert olajokat választunk, mert így többféle zsírsav is bekerül a szervezetünkbe.
  • Ne használjuk kétszer a sütőolajat, tehát minden sütésnél frisset öntsünk a serpenyőbe
  • Az extraszűz olívaolajat kizárólag hideg ételek (saláták, öntetek) készítéséhez használjuk, ez sütésre nem alkalmas.
  • Teflonos sütéshez a finomított, kevert variánsokat válasszuk.
  • Bő olajban sütéshez a hőstabil olajok (például repce-, napraforgó-, földimogyoró-, szőlőmagolaj) alkalmasak.
  • A kókuszzsír vagy kókuszolaj hiába növényi eredetű, alapvetően telített zsírsavakat tartalmaz, ezért mindennapos használatra nem javasoljuk.
  • Ne öntsük a lefolyóba a használt olajat, mert nemcsak a környezetnek árt, de hosszú távon a vezetékeket is tönkreteszi.

 

EZ IS ÉRDEKELHET:

 

 

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Fogyás 50 felett: étrend és fitnesz tippek menopauza idejére
A megfelelő étrend, a rendszeres mozgás és a hormonbarát táplálkozási tippek segítségével 50 felett is formában maradhatsz.
3 gyors diétás süti air fryerben – egészséges édesség percek alatt
Az air fryer nemcsak ropogós krumplihoz vagy csirkéhez ideális – pár perc alatt diétás sütiket is varázsolhatsz vele! Mutatunk három gyors, egészséges receptet, amivel bűntudat nélkül élvezheted az édességet.
Omega-3 és az agyunk: Memória, koncentráció, kiegyensúlyozott hangulat
Az agyunk a legkomplexebb szervünk: folyamatosan dolgozik, még álmunkban is. Ahhoz, hogy tisztán gondolkodjunk, jól emlékezzünk, tudjunk fókuszálni, és ne uraljon el bennünket a hangulatingadozás, nem elég a szellemi edzés – megfelelő tápanyagokra is szükség van. Ebben kulcsszerepet kapnak az Omega-3 zsírsavak, különösen a DHA és az EPA.
Egy korty, és pörög az anyagcsere – így készíts gyömbérshotot otthon
A gyömbér nemcsak fűszer, hanem igazi szuperélelmiszer: serkenti az anyagcserét, erősíti az immunrendszert, és egy frissítő házi shot formájában a diéta és a fitnesz program tökéletes kiegészítője lehet.
Ez az almás süti még diéta mellett is belefér – és mennyei finom!
Az alma és a zab találkozásából született ez a puha, omlós finomság, ami még az alakodra is vigyáz.
Diétás ropogtatnivaló: házi répachips
Egészséges snackre vágysz, ami belefér a diétába is? A házi répachips pár perc alatt elkészül, és garantáltan bűntudat nélkül ropogtathatod.
A változókor titkos tünete: ezért szökik fel a vérnyomásod
A változókor számos kellemetlen tünettel járhat, mint a hangulatingadozás, hőhullám vagy álmatlanság. De vajon tudtad, hogy mindez a vérnyomásodra is hatással lehet?
Őszi ízorgia: saláták, amikbe beleszeretsz
Az ősz a színek, ízek és vitaminok időszaka. Ha szeretnél változatos, tápláló és könnyen elkészíthető salátákat az asztalodra, ezek a receptek tökéletesek: lédús sült paradicsom, fűszeres édesburgonya, ropogós céklacsipsz, grillezett ananász – mindez egy tálban, hogy a hűvösebb napokon is tele legyél energiával és vitaminnal.