A megfelelő zsiradék kiválasztását nagyban befolyásolja az, hogy pontosan mit és hogyan szeretnénk készíteni. A Diéta és Fitnesz dietetikusa, Kovács Judit segít a döntésben.

Milyen olajat használjunk főzéshez? A dietetikus válaszol

Az állati eredetű zsiradékokat valóban teljesen kerülni kell? Mindig az olívaolaj a legjobb választás, főleg salátákhoz? Mi a helyzet a mostanában olyannyira népszerű kókuszzsírral? Következzen egy kis összefoglaló az olajok, zsiradékok kiválasztásáról, felhasználásáról!

 

Mi alapján döntsünk?

Míg az olívaolaj népszerűsége az elmúlt években töretlen, a napraforgóolaj kissé háttérbe szorult, a kókuszzsírból igazi sztár lett, az állati zsiradékokat pedig sokan „ellenségnek” kiáltják ki. A dolog persze nem ilyen egyszerű.

A napraforgóolajjal semmi probléma nincs. A jó minőségű olívaolaj pedig valóban a friss salátákhoz, vagyis hőhatás nélkül alkalmazva a legjobb. Kis mennyiségben, ha olyan ételt készítünk, aminél nagyon magas hőmérsékletre van szükség, jó választás lehet a libazsír is vagy bármilyen más állati zsír, hiszen jól bírja a szerkezetük a magasabb hőt is, míg az olajokra ezt nem lehet mondani. Viszont az állati zsiradékok magas koleszterintartalmúak, ami miatt a magas koleszterinszinttel rendelkezőknek nem ajánlott túl sokat fogyasztani belőlük!

Számos növényi olajnak magas az ómega-3 zsírsavtartalma, ami segíti a gyermekeknél az agy fejlődését, és jó hatással van az erekre, a szívre. Tehát az olajok kiválasztásánál a jó döntés attól függ, hogy éppen mit sütünk, mekkora hőmérsékletre van szükség, és milyen az egészségi állapotunk.

 

Jótanácsok az olajok használatához

Van néhány általános szabály, amit jó, ha betartunk:

  • Legjobb, ha rendszeresen variáljuk az étolajokat, vagy eleve kevert olajokat választunk, mert így többféle zsírsav is bekerül a szervezetünkbe.
  • Ne használjuk kétszer a sütőolajat, tehát minden sütésnél frisset öntsünk a serpenyőbe
  • Az extraszűz olívaolajat kizárólag hideg ételek (saláták, öntetek) készítéséhez használjuk, ez sütésre nem alkalmas.
  • Teflonos sütéshez a finomított, kevert variánsokat válasszuk.
  • Bő olajban sütéshez a hőstabil olajok (például repce-, napraforgó-, földimogyoró-, szőlőmagolaj) alkalmasak.
  • A kókuszzsír vagy kókuszolaj hiába növényi eredetű, alapvetően telített zsírsavakat tartalmaz, ezért mindennapos használatra nem javasoljuk.
  • Ne öntsük a lefolyóba a használt olajat, mert nemcsak a környezetnek árt, de hosszú távon a vezetékeket is tönkreteszi.

 

EZ IS ÉRDEKELHET:

 

 

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Mi is az a hármas típusú diabétesz?
A cukorbetegség egy ritka formája, amely eltér mind az 1-es, mind a 2-es típusú diabétesztől. A fiatalok cukorbetegségének is nevezik, mivel 25 éves kor alatt alakul ki.
5 zseniális, gyors reggeli Valentinra
Ha nem készültél semmivel Valentin-napra, akkor sem kell elkeseredni. Mutatunk néhány zseniális ötletet, amivel reggel meglepheted a párod.
Vigyázz, mit mivel eszel! Veszélyes ételkombinációk
Az ételeket legtöbben az alapján határozzuk meg, hogy egészséges, avagy sem. Pedig bizony az sem mindegy, hogy mit mivel eszel!
3 zseniális laktató leves, ha fogyni akarsz
Egy forró, tartalmas leves energiával és folyadékkal is ellátja a szervezetet, ráadásul igencsak jólesik a hideg napokon. Íme három ínycsiklandó változat!
Könnyű és laktató: 2 diétás recept, amit imádni fogsz
Ha könnyed, mégis laktató vacsorára vágysz, ezek az egyszerű, diétás receptek tökéletes választások.
A nagy fogyás "Már tetszik, amit látok"
Amikor ráállt a mérlegre és szembesült a súlyával, annyira ledöbbent, hogy jó ideig tükörbe se akart nézni. Nagy Viktória másfél év alatt fogyott le. Büszke rá, hogy három műszakos munkája mellett is tartja az új életmódját…
6 gyakorlat, ami a leglátványosabban formálja a testet
Elhatároztad, hogy edzeni kezdesz és szeretnéd, ha ez minél hamarabb meglátszana a testeden? Akkor ezeket az egyszerű gyakorlatokat próbáld ki mindenképpen.
Diéta 40 felett? Mutatjuk, mire kell nagyon figyelned
A 40 év felettiek számára kiemelten fontos a megfelelő étrend és életmód. Fedezd fel, hogyan segíthet a fehérjében gazdag, rostokban bővelkedő és cukorszegény diéta az egészséged és vitalitásod megőrzésében!

Ajánlataink