A megfelelő zsiradék kiválasztását nagyban befolyásolja az, hogy pontosan mit és hogyan szeretnénk készíteni. A Diéta és Fitnesz dietetikusa, Kovács Judit segít a döntésben.

Milyen olajat használjunk főzéshez? A dietetikus válaszol

Az állati eredetű zsiradékokat valóban teljesen kerülni kell? Mindig az olívaolaj a legjobb választás, főleg salátákhoz? Mi a helyzet a mostanában olyannyira népszerű kókuszzsírral? Következzen egy kis összefoglaló az olajok, zsiradékok kiválasztásáról, felhasználásáról!

 

Mi alapján döntsünk?

Míg az olívaolaj népszerűsége az elmúlt években töretlen, a napraforgóolaj kissé háttérbe szorult, a kókuszzsírból igazi sztár lett, az állati zsiradékokat pedig sokan „ellenségnek” kiáltják ki. A dolog persze nem ilyen egyszerű.

A napraforgóolajjal semmi probléma nincs. A jó minőségű olívaolaj pedig valóban a friss salátákhoz, vagyis hőhatás nélkül alkalmazva a legjobb. Kis mennyiségben, ha olyan ételt készítünk, aminél nagyon magas hőmérsékletre van szükség, jó választás lehet a libazsír is vagy bármilyen más állati zsír, hiszen jól bírja a szerkezetük a magasabb hőt is, míg az olajokra ezt nem lehet mondani. Viszont az állati zsiradékok magas koleszterintartalmúak, ami miatt a magas koleszterinszinttel rendelkezőknek nem ajánlott túl sokat fogyasztani belőlük!

Számos növényi olajnak magas az ómega-3 zsírsavtartalma, ami segíti a gyermekeknél az agy fejlődését, és jó hatással van az erekre, a szívre. Tehát az olajok kiválasztásánál a jó döntés attól függ, hogy éppen mit sütünk, mekkora hőmérsékletre van szükség, és milyen az egészségi állapotunk.

 

Jótanácsok az olajok használatához

Van néhány általános szabály, amit jó, ha betartunk:

  • Legjobb, ha rendszeresen variáljuk az étolajokat, vagy eleve kevert olajokat választunk, mert így többféle zsírsav is bekerül a szervezetünkbe.
  • Ne használjuk kétszer a sütőolajat, tehát minden sütésnél frisset öntsünk a serpenyőbe
  • Az extraszűz olívaolajat kizárólag hideg ételek (saláták, öntetek) készítéséhez használjuk, ez sütésre nem alkalmas.
  • Teflonos sütéshez a finomított, kevert variánsokat válasszuk.
  • Bő olajban sütéshez a hőstabil olajok (például repce-, napraforgó-, földimogyoró-, szőlőmagolaj) alkalmasak.
  • A kókuszzsír vagy kókuszolaj hiába növényi eredetű, alapvetően telített zsírsavakat tartalmaz, ezért mindennapos használatra nem javasoljuk.
  • Ne öntsük a lefolyóba a használt olajat, mert nemcsak a környezetnek árt, de hosszú távon a vezetékeket is tönkreteszi.

 

EZ IS ÉRDEKELHET:

 

 

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ez a legjobb őszi vacsora, ha le akarsz dobni pár kilót
A francia hagymalevesek ízvilágát varázsolhatod az asztalra ezzel a recepttel. Olcsó, egyszerű és nagyon finom! A fűszeres, krémes mártásban sült cukkinispagetti méltán lehet az ősz egyik legkedveltebb vacsorája nálad is!
Így kerüld el az őszi depressziót, ez a legjobb trükk
Ahogy a nyári napok véget érnek és beköszönt az ősz, szinte törvényszerű, hogy sokkal rosszabb lesz a kedvünk. De miért? És mit tegyünk ellene?
Íme a nagy bőrtípus teszt! Mutatjuk, hogy kell ápolni az arcod
A legtöbben nem vagyunk pontosan tisztában azzal, hogy milyen is a bőrtípusunk, így gyakran nem is olyan termékeket használunk, amelyek nekünk valók. Épp ezért érdemes ennek utánajárni!
Mennyei cukormentes csokitorta őszre
Azt hitted, hogy ha fogyókúrázol, a csokoládé szigorúan tilos? Pedig nem, ha étcsokiról van szó! Építsd bele a diétádba, mutatjuk, miért!
Tésztát és pizzát esznek egész nap, mégsem híznak: íme az olasz titok
Az olaszok híresek arról, hogy imádják a konyhájukat, és aki járt már Itáliában, pontosan tudja, hogy miért: finom ízek, minőségi alapanyagok, és az ember csak utólag gondolkodik el azon, vajon ennyi tészta után hogyhogy nincsenek tele az olasz utcák túlsúlyos emberekkel.
Főtt tojás vagy lágy tojás? Melyik az egészségesebb?
A hatékony diéta titka a fehérjében és tápanyagokban dús reggeli, hiszen így egészen délig nem leszel újra éhes, így a délelőtti nassolás kimarad a napi menüből.
Nem mindegy, miből főzöl: lisztválasztó kisokos
A liszt egy fontos alapanyag, amelyet sokféle étel elkészítéséhez használunk. Egyes fajták azonban egészségesebbek, mint mások. Honnan tudjuk, hogy melyiket válasszuk? Mutatjuk!
Roppanó falatok, kirobbanó ízek: Őszi vitaminsaláták
Az őszi elején még mindig vágyunk a friss, nyári ízekre, ezrét érdemes minden étkezésünket kiegészíteni egy finom idénysalátával. Ezekkel nem csak az ételeinket dobjuk fel, de a szervezetünket is feltöltjük vitaminokkal.

Ajánlataink