Magyarországon az emberek 15-16 százaléka szenved allergiás tünetektől, vagyis legalább kétmillió ember.

Ősszel sem lélegezhetnek fel az allergiások

Az allergiás tüneteket okozó növények közül napjainkban az első helyen a Nemzeti Népegészségügyi Központ jelentése szerint a parlagfű szerepel, a virágporának koncentrációja országos átlagban eléri a nagyon magas szintet. De az ősz beköszöntével más növények pollenjei is megjelennek, és az allergiaszezon október végéig is kitart.

Nem elég megúszni a nyarat

Előfordulhat, hogy valaki a tavaszt és a nyarat is megússza, és csak ősszel jelentkeznek nála a tünetek. Mert igaz ugyan, hogy ősszel lényegesen kevesebb a virágzó növény, de ezek pollenjei alaposan megkeseríthetik az allergiások mindennapjait. A penészgombák szaporodására is ideális az őszi időszak, és sokszor ezek okoznak kifejezetten kellemetlen allergiás reakciókat. Ezekben a hónapokban ugyan lehet számítani esetleg több esőre is, de csak átmeneti „enyhülést” hozhatnak a helyi záporok. A panaszok általában novemberig tartanak, aztán a hideg idő véget vet az irritációt okozó időszaknak.

Így védhetjük ki a pollenbevitelt a lakásba

· A parlagfű pollenkoncentrációja reggel 5 és 10 között a legmagasabb, ezért a szellőztetés inkább a lefekvés előtt legyen.

· Kutyasétáltatás után tisztítsuk meg kedvencünk szőrét.

· Ha hazaértünk, váltsunk ruhát.

· Esténként mossunk hajat, mert azon is megtapadnak a pollenek.

· Pollenszezonban az ágyneműt fontos hetente cserélni, hogy az éjszakai pihenést az orrdugulás, köhögés, tüsszögés ne zavarja.Magyarországon az emberek 15-16 százaléka szenved allergiás tünetektől, vagyis legalább kétmillió ember.

· A ruhaszárítás maradjon lakáson belül.

Ezek a növények okoznak ősszel tüneteket:

pázsitfűfélék: áprilistól októberig

útifű: májustól szeptember végéig

libatop: június közepétől október közepéig

lórum, sóska: június elejétől szeptember végéig

csalánfélék: június elejétől október végéig

parlagfű: júliustól október közepéig

kender: július elejétől szeptember végéig

üröm: szeptember elejétől október végéig

A tünetek enyhítésére javasolt a pollen-előrejelzés folyamatos követése. A részletes napi jelentés megtalálható az nnk.gov.hu oldalo

 

Ezek is érdekelhetik!

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.
Mutatjuk, hogy szépít meg a kávé! Most figyelj!
Összegyűjtöttük, mire használhatja szépségápolási rutinjában a kávét, illetve a kávézaccot.
Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.

Ajánlataink