Nézzünk szembe a tényekkel: a tennivalók listáján az egészségügyi szűrések általában valahol a sor végén szerepelnek. Pedig egy sor gyorsan és fájdalommentesen elvégezhető vizsgálat még a tünetek megjelenése előtt fényt deríthet súlyos, akár életveszélyes betegségekre. Az egészségbiztosítás fedezi a legtöbb vizsgálatot, ne sajnálja az időt, keresse fel háziorvosát és kérje tanácsát.

Óvja egészségét szűrővizsgálatokkal

Melanomaszűrés

A rosszindulatú festékes anyajegydaganat – a melanoma – a bőrrákok legveszélyesebb formája. A bőrben található fekete-barna festékanyagot, pigmentet termelő sejtek a melanociták – a melanoma ezeknek a sejteknek a rosszindulatú daganata. A bőrgyógyász a vizsgálat során átnézi az egész testet, beleértve a hajas fejbőrt, a nemi szervek és az ujjak közötti területet is.

Szűrés gyakorisága: Évente egyszer. Magas kockázati tényezők esetén 6 havonta.

PAP-teszt

A szűrés alkalmával citológiai, azaz sejtmintát vesz az orvos egy kis kefe és spatula segítségével a méhnyakról/méhszájról. A mintát kenet formájában küldik a laboratóriumba, ahol megvizsgálják, olyan sejteket keresve, amelyek a rákot megelőző állapotra vagy rákos elváltozásra utalhatnak.

Szűrés gyakorisága: 18 éves kortól, illetve a nemi élet megkezdésének időpontjától 3 évente. Magas kockázati tényezők esetén évente.

HPV-teszt

A citológiai vizsgálat során nem szűrnek automatikusan HPV-re, annak kimutatására külön vizsgálatra van szükség. A citológiai vizsgálathoz hasonlóan a méhnyakról/ méhszájról fájdalommentesen mintát vesznek, ezek a hámsejtek alkalmasak arra, hogy kimutassák az esetleges fertőzöttséget.

Szűrés gyakorisága: 30–65 év között a Papteszttel párosítva 5 évente.

Mell ultrahangos vizsgálata

Az ultrahang az ultrahanghullámok visszaverődési tulajdonságait kihasználva készít felvételt az emlőkről. Az ultrahangvizsgálat segít kimutatni a mellszövetben előforduló rendellenességeket, amelyeket fizikai úton történő vagy mammográfos vizsgálat során fedeztek fel. Szűrés gyakorisága: 16 év felett évente. Laboratóriumi vizsgálatok általában teljes vizelet- és vérképvizsgálatot értünk alatta. Egyebek mellett vérsejtsüllyedés, májfunkciós vizsgálatok, vesefunkció, vércukor, vérzsír (koleszterin, triglicerid, HDL-koleszterin) szerepelnek az alapvérkép-elemzésben.

Szűrés gyakorisága: Évente.

Belgyógyászati szűrővizsgálat

A háziorvosi vizsgálat magában foglalja egyebek között a vérnyomásmérést, EKG-t is. Az orvos elbeszélget a beteggel, és ilyenkor a beteg által mellékesnek gondolt panaszok is szóba kerülhetnek. Ha szükséges, az orvos étkezési és életmódbeli tanácsokat is ad. A magas vérnyomás utalhat szívbetegségre, veseelégtelenségre és más súlyos betegségekre is.

Szűrés gyakorisága: Évente.

Mellkasröntgen

A leggyakrabban alkalmazott röntgenvizsgálat. Eredetileg a TBC felismerésére kezdték el használni, de nemcsak a tüdő, hanem a szív és a nagy erek állapotát, méretét és alakját is vizsgálja, a gerincről és a csontokról is jó minőségű felvételek készíthetők, illetve kimutat nagyobb daganatokat is.

Szűrés gyakorisága: évente.

Kolonoszkópia

A végbél, a szigmabél, a vastagbél, illetve a vékonybélvastagbél átmenet vizsgálatára szolgáló eljárás. Segítségével felfedezhetők a polipok, daganatok, illetve gyulladt, vérzéses területek a belek nyálkahártyáján. Az orvos nemcsak diagnózis felállítására használja, hanem, ha úgy látja jónak, akkor és ott el is tudja távolítani például a polipot.

Szűrés gyakorisága: az első vizsgálat 50 éves korban javasolt, illetve akkor, ha magas a kockázati tényező (vastagbélrák a családban) vagy gyanús tünetek (véres széklet, erős hasi fájdalom) esetén.

Ezek is érdekelhetnek

Mutatjuk, hogy szépít meg a kávé! Most figyelj!
Összegyűjtöttük, mire használhatja szépségápolási rutinjában a kávét, illetve a kávézaccot.
Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.

Ajánlataink