Létezik számos, kellemetlen tünetekkel járó betegség, melyeket a modern éleformánkkal járó rohanással, stresszel hoznak összefüggésbe, mert egyéb konkrét magyarázatát nem találják. Az IBS, a Crohn- betegség és a colitis ulcerosa kialakulásához valószínűleg több tényező együttes megjelenése szükséges, így genetikai okai is lehetnek. Bár ezek mindegyike rontja az életminőséget, meg lehet tanulni együtt élni velük.

Puffadás, hasi görcsök, bélproblémák

Mi az irritábilis bél-szindróma?

Az irritábilis bél-szindrómát (IBS) 1988-ban írták le először egy római konferencián. Olyan krónikus (vagy legalább 3 hónapig tartó) tünetcsoport, amely a bélműködés zavaraival jár, leggyakrabban hasi fájdalom, a bélmozgások rendszertelensége (a székletürítés ritmusának és a széklet állagának változásai), illetve haspuffadás jellemzi. Fő tünetek:

  • hasi fájdalom
  • hasmenés
  • székrekedés
  • haspuffadás és szelesség
  • nyákos széklet
  • a nem teljes székletürítés érzete

Láz, hidegrázás, fogyás, vérrel kevert széklet, és folyamatos, szűnni nem akaró hasi fájdalom más, súlyosabb betegségekre utalhat. A betegség egyik leggyakoribb oka nagy valószínűséggel a stressz. De lehetséges okai közé tartozik a gyomor-bélrendszer bakteriális fertőzése, antibiotikumos kezelés, a helytelen, nem egészséges táplálkozás is. A gázképződéshez vezető, puffasztó ételek fogyasztása, zsíros ételek, túl sok koffein és alkohol fogyasztása. Az alacsony rosttartalmú táplálék, valamint általában a túl bőséges étkezés szintén hozzájárul a kellemetlen tünetek kialakulásához. Az orvos által irányított diéta elengedhetetlen része a betegség hatékony kezelésének. A magas rosttartalmú ételek fogyasztása (zöldségek, gyümölcsök, gabonafélék) biztosítja a belek megfelelő feltöltöttségét, és segít a vizet a bélen belül tartani. Célszerű kerülni a hagyományosan is puffasztónak tartott zöldségeket, a hüvelyeseket, káposztaféléket, a könnyen erjedő szénhidrátokat tartalmazó ételeket. Korlátozni kell a sör, az alma- és szőlőlé, a banán, a diófélék és a mazsola fogyasztását. Az élelmiszerekhez adott szorbitol és bizonyos gyógyszerek fokozzák a belekben a gázképződést. Figyelembe kell venni, hogy a nagy mennyiségű rostot tartalmazó táplálék is erősíti a gázképződést. Az irritábilis bél-szindrómában szenvedő betegeknek meg kell tanulniuk többször, kisebb mennyiséget enni, mert ezzel a tüneteik enyhülhetnek. Az irritábilis bél-szindróma krónikus megbetegedés, amely sok kellemetlen, életminőséget rontó tünettel jár, de nem életveszélyes. A legtöbb betegnél jobb és rosszabb időszakok váltakoznak, attól függően, mennyire stresszes időszakot él át a beteg, és mennyire képes betartani az életmódbeli előírásokat.

Colitis ulcerosa

Magyarul fekélyes vastagbélgyulladásnak nevezik. A gyulladás a bélfal rétegei közül csupán a nyálkahártyát érinti, a mélyebb rétegeket nem. A krónikus betegség lefolyása hullámzó, jó és rossz periódusok váltakoznak. A jó periódusban eltűnnek a panaszok, a beteg jól érzi magát. Viszont testi vagy lelki túlterhelés, illetve bél- vagy egyéb fertőzés hatására visszaeshet. A betegség következményeként ízületi gyulladás is kialakulhat, ezért célszerű bélbetegséget kezelő specialistához fordulni. Fő tünetek

  • véres hasmenés
  • hasi fájdalom, mely többnyire a has bal oldalán és a székeléssel kapcsolatban jelentkezik
  • láz, só- és vízvesztés, vérszegénység

A betegség oka ismeretlen. Feltehető, hogy veleszületett, vagy az élet során szerzett hajlamhoz társul valamilyen kiváltó tényező, például fertőzés, lelki vagy testi túlterheltség, mely a lappangó hajlamot felszínre hozza. Az ismeretlen eredetű gyulladás kialakulásában és fenntartásában szerepe van az immunrendszer hibás működésének is. A betegség nem igényel speciális diétát, mert nincs olyan étrendi tényező, mely előidézi a betegséget, vagy rontja az állapotot. Viszont nagyon lényeges, hogy étrendi változtatásokkal javíthatók a betegség tünetei, főleg a hasmenés, hasi görcs. Érdemes kerülni a tejet, a nyers gyümölcsöket, a zöldségeket, az erősen hagymás, fűszeres és zsíros ételeket, a panírozott sülteket. Tünetmentes időszakban ezek az ételek is fogyaszthatók.

Ezt már olvasta?

A Crohn-betegség

A Crohn-betegség (Morbus Crohn) az emésztőrendszer krónikus gyulladásos betegsége. Általában a fiatalokat érinti, de nem ritka gyermekkorban és idős korban sem. 1932-ben írták le először. A gyulladás szakaszosan alakul ki, ép és kóros területek váltakoznak, a gyulladásos folyamat a bélfal összes rétegében fellelhető. Jellemző a betegség jó és rossz periódusainak a váltakozása. A visszaesés oka nem mindig ismert, bél- vagy egyéb fertőzés, bizonyos gyógyszerek (például reuma-ellenes szerek), testi vagy lelki túlterhelés okozhatja. Fő tünetek

  • ha a vékonybelet érinti:
  • fogyás
  • felszívódási zavar
  • hasmenés
  • hasfájás

ha a vastagbelet érinti:

  • véres hasmenés
  • láz

Sajnos ennek a betegségségnek sem ismerik pontosan a kiváltó okát. Kutatók úgy vélik, hogy a betegség ugyan nem örökletes, de létezik egy bizonyos genetikai fogékonyság, amely a bélnyálkahártya ellenálló képességének csökkenését eredményezi. Ha nagyon lefogyna a beteg, akkor a tápanyagokban, vitaminokban gazdag étrend ideális, nem ajánlott a tej fogyasztása, a puffasztó zöldségeket is kerülni kell (kukorica, lencse, bab, káposztafélék, zöldpaprika, cseresznye, hagyma, retek). Továbbá el kell hagyni a szénsavas italokat, alkoholt, kávét, az édességeket, a gyorséttermi ételeket, a zsemlemorzsával panírozott sülteket. A gyümölcsök közül a hasmenéshajlam miatt célszerű elkerülni a szőlőt, a szilvát, viszont a banán szinte mindig fogyasztható. Fontos, hogy a beteg fogyasszon elegendő húst, sajtot, túrót, a vas-, fehérje- és kalciumhiány pótlására. Nyers paradicsomot, uborkát mérsékelten aktív gyulladásban is ehet. Gyakran előfordul, hogy az orvos szükségesnek tartja tápszer felírását is.

Az eszkimó étrend Kutatók észrevették, hogy az Északi-sarkon élő eszkimó törzsek nem betegszenek meg gyulladásos bélbetegségekben: náluk ismeretlen a Crohn-betegség és a colitis ulcerosa. Az eszkimók igen sok halat fogyasztanak, azon- kívül tengeri emlősállatok húsát is eszik. Az Ómega 3 zsírsavakat tartalmazó halolajról köztudott, hogy sok betegség kezelésében hatásos.

Ezt már olvasta?

Hozzászólások

Állj fel! Egészségvédő tanácsok ülőmunkát végzőknek
Íme, néhány tipp, hogy kiszabadulhass az irodai szék „rabságából”.
Melyik fontos tápanyagokat tartalmazza a kismama étrendje?
Az anya várandósság alatti életmódja kihat a magzatra is, éppen ezért sem mindegy, hogy milyen élelmiszereket fogyaszt a kismama a terhessége alatt.
Tökéletes őszi főétel: sertéskaraj sült almával és lila hagymával
Az omlós, szaftos hús és a fűszeres, édeskés sült alma páratlan duója a titka ennek az ínycsiklandó főételnek. Egyszerűen elkészíthető, egészséges, és bármilyen alkalomra beválik.
Kell-e a víztisztító, ha mellékíze van a csapból folyó ivóvíznek?
Vajon szükséges-e víztisztító berendezést használni, vagy a csapból folyó ivóvíz fogyasztható akkor is, ha néha úgy érezzük, hogy kellemetlen mellékíze van?
Iktasd ki! 7 furcsa ok a pattanásos bőr hátterében
A felnőttkori pattanások bizony sok kellemetlen percet szereznek, ezért érdemes megkeresni a kiváltó okokat. A Diéta és Fitnesz összegyűjtött néhány érdekes tényezőt, ami a problémához vezethet.
Érdekességek a tojásról, amiket nem biztos, hogy tudtál
A tojás az anyatej után a legjobb minőségű ételünk, mellesleg az emberiség legelterjedtebb fehérjeforrása. A tojásnak számos jótékony hatása van az egészségre.
Melengető finomság: Fűszeres almás-sütőtökös krémleves
A hűvös őszi estékre tökéletes választás az évszak két kedvencéből, a sütőtökből és almából készült fűszeres, melengető krémleves.
Alexander-technika – szelíd gyógymód a krónikus fájdalom ellen
Hanyag tartás, lógó fej, megfeszített végtagok, fájó hát és derék. Ismerős? Az Alexander-technika segítségével nemcsak a panaszokat szüntethetjük meg, de testi-lelki egészségünkért is sokat tehetünk.
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.