A gyakori gyomorégést, a szegycsont mögött jelentkező égő fájdalmat, fulladásérzést sokan ismerik: ezek a reflux okozta tünetek, melyeket minden második ember tapasztal rendszeresen vagy rendszertelenül. Előfordulásáról pontos adatok nincsenek, az azonban biztos, hogy a betegek száma évről évre növekszik.

Reflux – Fojtogató kínok

Mi a reflux?

A reflux a tápcsatorna felső szakaszának összetett működési zavara. A betegség lényege, hogy a gyomor és a nyelőcső közötti záróizom nem zár tökéletesen, ezért a gyomorsavakkal és emésztőnedvekkel elkeveredett gyomor- és nyombéltartalom visszajut a nyelőcsőbe, ami a mellkasban maró érzést, gyomorégést okoz. Leggyakoribb tünetei a rendszeres, gyakori gyomorégés, a szegycsont mögött jelentkező égő fájdalom, köhögés, fulladásérzés. A gyomortartalom visszaáramlása időnként teljesen egészséges emberekben is előfordulhat: kiadós étkezés, előrehajlás, szoros ruházat is okozhatja ugyanis a hasűri nyomás fokozódását. Ugyancsak emiatt okozhat átmeneti kellemetlenséget várandós nőknél is.

A reflux típusai

A csendes reflux nem okoz olyan egyértelműen azonosítható tüneteket, mint a gyomorégést kiváltó, sokak által ismert formája. Gyakran csak az elhúzódó rekedtség, torokfájás, a torokban gombócérzés, apró köhögés vagy krákogás és nyelési problémák hívják fel rá a figyelmet. A refluxbetegségnek két típusa létezik. Amit inkább ismerünk, az a gasztroözofageál is reflux (GERD). A betegség lényege, hogy a gyomor és a nyelőcső közötti záróizom nem zár tökéletesen, ezért a savas gyomortartalom visszajut a nyelőcsőbe, ami a mellkasban maró érzést, gyomorégést okoz – sorolja a jellemző tüneteket dr. Hidvégi Edit gasztroenterológus.

A laringofaringeális reflux (LPRD) esetében a savas gyomortartalom egészen a torokig elér, és a gégét irritálja. Mivel sem a gége, sem a torok nem ellenálló a savassággal szemben, az irritáció következtében megjelennek az első tünetek, amelyek az esetek többségében nem az emésztéshez kapcsolódnak.

Az LPRD tünetei

A gége tartós irritációja miatt a betegség gyakori tünete a rekedtség, különösen a reggeli órákban. A folyamatos köhögés és krónikus torokköszörülés is árulkodó jel, de a gombócérzés a torokban és a nyelési nehézség is megjelenhet a tünetek között. Előfordulhat még keserű szájíz, fülfájás, asztmaszerű tünetek és nehézlégzés is.

Súlyos szövődmények

A torok tartós irritációja miatt a beteg fogékonyabbá válik a légúti betegségekre, amelyek kezelése is csak tüneti lehet, amíg a kiváltó okot nem szüntetik meg. A beteg káros szokásokat is kialakíthat, mint a folyamatos torokköszörülés, krákogás vagy az izmok túlzott feszítése beszéd közben.

A kivizsgálás lépései

Az elsődleges panaszok – rekedtség, köhögés, gombócérzés és krákogás – miatt első körben fül-orr-gégészeti vizsgálat indokolt. Ha egyéb kiváltó okot nem lehet azonosítani, akkor gasztroenterológiai kivizsgálás indokolt. Ha a tünetek alapján felmerül a reflux gyanúja, akkor gyomortükrözésre kerülhet sor, ezenkívül 24 órás nyelőcsőpH-monitorozással lehet diagnosztizálni a betegséget. A vizsgálat elvégzéséhez egy vékony szondát vezetnek le a beteg orrüregén keresztül a nyelőcsőbe. A szondán két érzékelő van, az egyik a gyomor-nyelőcső átmenet közelében, a másik fent a garatban. A betegséget igazolja, ha az LPRD jellemző tüneteinek jelentkezése és a nyelőcső, illetve garat pH-értékének 4 alá csökkenése (a savas vegyhatás fokozódása) egybeesik.

A betegség kezelése

A reflux jól kezelhető gyomorsavcsökkentő gyógyszerekkel, életmódváltással és étrendi változtatásokkal. Javasolt kerülni a gyomorsav termelését fokozó ételeket, italokat: fűszeres, savas és paradicsomalapú, zsíros ételek, csokoládé, savas gyümölcslevek, koff eintartalmú italok, szénsavas italok, alkohol és ezeken kívül a dohányzás. A tünetek enyhítésében fontos szerepet játszik az egészséges testsúly fenntartása, a túlsúly csökkentése és a túl szűk ruházat kerülése. Este javasolt lefekvés előtt 3 órával már nem étkezni, és alvásnál az ágy fejvégi részét megemelni.

Ezek is érdekelhetnek

Ínhüvelygyulladás: Hogyan szüntethető meg a fájdalom és előzhető meg a visszatérése?
Az ínhüvelygyulladás (tenosynovitis) világszerte emberek millióit érintő fájdalmas és hátráltató mozgásszervi betegség, ami a test különböző részein jelentkezhet. Leggyakrabban a csuklók, az ujjak inai, valamint az Achilles-ín érintett.
Nemcsak fogyni segít az eper! Érdemes többet enni belőle
Amellett, hogy finom, a diétát is támogatja, úgyhogy a szezonban megéri sokat fogyasztani belőle, mégpedig a következőképpen.
A legjobb tippek, hogy nyárra tökéletes formában légy
Kedvetlennek és állandóan kimerültnek érzed magad? Lehet, hogy te sem tudod leküzdeni a hosszú téli hónapok után jelentkező tavaszi fáradtságot.
Íme a legdurvább okok, amiért nem tudsz lefogyni
Salátát eszel salátával, megvonod magadtól a finom falatokat, még némi sportra is ráveszed magad, a mérleg mégsem mozdul. Vagy ha igen, akkor is csak felfelé. Mit csinálhatsz rosszul? El sem hiszed, milyen apróságokon múlhat a fogyókúra sikere.
Bazsalikom, a fűszerek királya
A bazsalikom egyike a legkedveltebb és legnagyobb becsben tartott fűszernövényeknek, ami nem is csoda, mert aromája egyedülálló és nagyon különleges növény. Sokszor emlegetik együtt a rozmaringgal: „a bazsalikom a fűszerek királya”, a „rozmaring a fűszerek királynője”.
3 egyszerű diétás vacsora, ami hús nélkül is remek
Régóta bizonyított tény, hogy azoknál, akik kerülik a húsfogyasztást, vagy legalább csökkentik annak mennyiségét, azoknál bizonyos betegségek ritkábban fordulnak elő.
Puffad a hasad? Segítünk kideríteni az okát!
Mindenki lapos hasra vágyik. És sokan igencsak kitartóak, ha áramvonalas testről van szó. Mégis, vannak helyzetek, amikor minden igyekezet dacára a has puffadt, feszes, még behúzni is képtelenség. Mi lehet az oka?
Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.

Ajánlataink