A túrógombóc igazi klasszikus fogás: fogyasztjuk édességként, leves utáni „másodikként”, vagy csak úgy, amikor kedvünk szottyan hozzá. Hagyományos kísérője a prézli és a cukros tejföl – nos, az alábbi receptből mindkettő kimarad. Ha nagyon hiányolnád az előbbit, egyszerűen száraz serpenyőben piríts meg egy kevés zabkorpát (ami a reform túrógombóc egyik fő hozzávalója), és ebben forgasd meg a túrógolyókat. De prézli nélkül is teljesen jól működik ez a recept.
Túrógombóc kicsit másképp
Tudjuk jól, hogy a cukros tejföl a túrógombóc nélkülözhetetlen – vagy legalábbis annak tartott – párja az édes-cukros tejföl. Ehelyett most a kalóriaspórolás, de mindenekelőtt a változatosság jegyében fahéjas almaszószt kínálunk mellé – de nyugodtan készíthetünk bármilyen gyümölcsöntetet a kedvenc idénygyümölcsünkből, például cseresznyéből, bogyós gyümölcsökből, később majd barackból, körtéből és így tovább.
Aki mégis úgy dönt, hogy számára a túrógombóc egyszerűen nem létezhet édes tejföl nélkül, próbáljon ki egy hozzá nagyon hasonló alternatívát: a görög joghurtot energiamentes édesítőszerrel. Összehasonlításképp: a görög joghurt kalóriatartalma 102 kcal/100 g (a zsírtartalma pedig 3,7 g/100 g); a 12%-os zsírtartalmú tejfölé 135 kcal/100 g, a 20%-os zsírtartalmú tejfölé pedig 207 kcal/100 g.
Reform túrógombóc fahéjas almaöntettel
Hozzávalók (4-6 személyre):
A túrógombóchoz:
480 g zsírszegény vagy félzsíros túró
100 g zabkorpa
3 db tojás
só ízlés szerint
energiamentes édesítő ízlés szerint (például sztívia, eritrit)
Az almaöntethez:
400 g alma
30 g rizsliszt
só
energiamentes édesítő ízlés szerint
őrölt fahéj
őrölt szegfűszeg
Elkészítése:
1. A tészta elkészítése: A túrót, a tojást, a zabkorpát, némi sót és az ízlés szerinti édesítőt keverjük össze, alaposan dolgozzuk át, majd 40 percig hagyjuk állni. Azután formázzunk golyókat a túrós alapból, majd bő, sós, forró vízben főzzük ki. Hideg vízzel öblítsük le, majd csepegtessük le.
2. Az almaöntet elkészítése: Az almát mossuk és hámozzuk meg, majd kockázzuk fel. Fahéjjal, szegfűszeggel, sóval ízesített vízben rakjuk fel főni, úgy, hogy a víz félig ellepje. Mikor az alma megpuhult, botmixerrel turmixoljuk össze, majd folyamatos forralás mellett egy kevés vízzel elkevert rizsliszttel sűrítsük be. Folyamatos kevergetés mellett forraljuk további 1-2 percig. Ízlés szerint édesítsük édesítőszerrel.
3. A túrógombócot tálaljuk az almaszósszal meglocsolva.
Elkészítési idő: 35 perc
DF-tipp:
Ha van időd pepecselni, akkor a barackos vagy szilvás gombóchoz hasonlóan az almát a gombócba is töltheted, kis darabokra vágva, vagy lereszelve és kinyomkodva a túrómasszához is adhatod.
A zabkorpáról
A zabkorpa rengeteg rostot, ásványi anyagot és vitamint tartalmaz. Kiemelkedő rosttartalmánál fogva egyrészt eltelít, másrészt nagyon jó hatással van a bélrendszer működésére. Viszont fontos, hogy kellő mennyiségű folyadékot is fogyassz mellé!
EZ IS ÉRDEKELHET:
- Karamellszelet – Egészséges vegán desszert
- Bögrés cseresznyés süti
- Málnás brownie
- Zabkorpás-csokoládés keksz