A legtöbb „nemreggeliző” időhiánnyal magyarázza, miért hagyja ki a nap legfontosabb étkezését. Számomra már hosszú ideje a kora reggeli órák a nap legértékesebb percei: élvezem az ébredés rituáléját, a szöszmötölést a konyhában, és igen, meglepő módon szeretek reggelire finomakat sütni, főzni. Jó érzés társaságban reggelizni, de imádok egyedül is, akár a kanapén, a hírek olvasgatása közben falatozni. Ha úgy dönt, kipróbálja, milyen a hajnali nyugalom, íme, néhány jó tanács.

Reggelizni jó

1. TARTSON OTTHON NATÚR ZABPEHELYET!

A natúr zabpehely az egyik legnépszerűbb, legolcsóbb, sokféleképpen variálható reggeli alapanyag. Jó választás az apró szemű zabpehely, mert gyorsan, 3-4 perc alatt megfő. Vízzel, tejjel vagy növényi tejekkel készíthető, attól függően, hogy mi van otthon, illetve, hogy mivel ízesítjük a kását. Nagyon finom friss vagy fagyasztott, szárított gyümölcsökkel, mogyoróvajjal, fahéjjal, kakaóval, dióval, mandulával. A reggeli rántottához, omletthez keverve megakadályozza a tojás letapadását, és biztosítjuk a megfelelő szénhidrátmennyiséget is. A zab jó fehérjeforrás, gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, esszenciális zsírsavakban. Könnyen emészthető, magas a rosttartalma, így az anyagcsere zavartalan működését, az emésztést is segíti. Stabilizálja a vércukorszintet, jó hatással van a szívre és az érrendszerre. TIPP: Edzés előtti extra fehérjebevitelhez juthatunk, ha a zabkásához 2 felvert tojásfehérjét adunk.

2. TÖLTSE FEL A KAMRÁJÁT ASZALT GYÜMÖLCSÖKKEL, MAGVAKKAL!

A szárított gyümölcsök viszonylag hosszú ideig megőrzik szavatosságukat, ezért érdemes nagyobb mennyiséget is vásárolni belőlük. (Ha valakinek van kedve, otthon is aszalhat gyümölcsöt.) Ne feledjük, hogy a mazsolán túl is van élet: az aszalt sárgabarack, szilva, füge, cseresznye, áfonya igazán változatossá teheti az étrendet. A dió, mogyoró, mandula sokáig eláll a hűtőszekrényben, akár le is fagyasztható. A chiamag, a len-, a tök-, a napraforgómag is nagyon finom és egészséges összetevője a reggeliknek, így érdemes azokból is nagyobb mennyiséget vásárolni. TIPP: A diót, mandulát, mogyorót aprítva is tárolhatja, így reggel csak beleszórja a kásába, a tejjel felöntött granolába, turmixba.

3. A TOJÁS ALAPÉLELMISZER!

A legtöbb háziasszony minden héten vásárol friss tojást. Ha azt szeretnénk, hogy a reggeli központi étkezéssé váljon, fontos, hogy mindig legyen otthon, hiszen így egy gyors reggeli elkészítése nem lehet gond. Gondoljuk csak el: egy rántotta vagy egy omlett elkészítése maximum öt-tíz percet vesz igénybe, a lágy tojásé még kevesebb ideig tart, és pirítóssal, zöldségekkel, egy csésze zöld teával igazán fejedelmi reggelit készíthetünk. Só helyett érdemes zöld fűszereket használni, ezektől még ízletesebbek a tojásételek. A tojás gazdag fehérje- és aminosavforrás, azon kevés ételek egyike, amelyek teljes értékű fehérjéket tartalmaznak, vagyis mind a kilenc esszenciális aminosav megtalálható benne, amelyre a szervezetünknek szüksége van.

Ezenkívül tele van számos vitaminnal és ásványi anyaggal, többek között tartalmaz A-, B12-, D- és E-vitamint, folsavat, szelént és kolint. A kolin egy alapvető tápanyag, amely fontos szerepet játszik több anyagcsere-folyamatban, valamint ingerületátvivő anyagként is működik. Javítja a memóriát és a kognitív funkciókat. A tojás fogyasztása javítja a közérzetet, segíti az izomépítés folyamatát, védi a szem egészségét. TIPP: Magas koleszterinszint esetén heti legfeljebb két vagy három tojássárgája fogyasztható!

4. MINDIG LEGYEN OTTHON KENYÉR!

A teljes kiőrlésű kenyér fontos része egy egészséges reggelinek. Ha rendszeresen megszárad, penészes, „szalonnás” lesz a kenyér, nem megfelelő a tárolás. A legjobb, ha hűtőszekrénybe tesszük, jól záródó zacskóban. (A mélyhűtő is jó választás.) Néhány perc alatt a kenyérpirítóban roppanós kenyérszeleteket varázsolhatunk a reggelihez. Vége a vaj és a margarin egyeduralmának: készíthetünk avokádó- vagy csicseriborsókrémet, amelyek sok fehérjét, rostot és egészséges zsírokat tartalmaznak. De tökmagolaj vagy mogyoróvaj fogyasztásával is energiát adunk a szervezetünknek, és még az egészségre gyakorolt jótékony hatásokat is élvezhetjük. TIPP: Ha a pirítósra olajban eltett aszalt paradicsomot tesz, olyan, mintha pizzát enne.

Kókuszos kölesfelfújt lett az új diétás kedvenc
Ez a könnyen elkészíthető desszert glutén-, laktóz- és cukormentesen készült, és imádni fogod, mert pillanatok alatt megsütheted.
Így készítsd fel a bőröd az őszi szezonra!
Bár még nehéz elhinni, hogy vége a strandolós hétvégéknek, a fröccsözős laza estéknek és a spagettipántos reggeli szetteknek, bizony, tagadhatatlanul itt az ősz és beköszöntöttek a hűvösebb, csapadékosabb napok.
Ősidők óta a legjobb diétás ital, készítsd el jól a teát
Egy ősrégi kínai mondás szerint a tea a hosszú élet itala. Így aztán fontos, hogy minden nap igyál belőle. De pontosan milyet is és hogyan?
Szuper ötletek: így készítsd el a fehérjeport
Azt hiszed, csak a sportolóknak van szükségük fehérjére? Kortól, nemtől és életmódtól függetlenül mindenki étrendjében ott kell lennie ennek a nélkülözhetetlen tápanyagnak, mégpedig megfelelő mennyiségben!
4 szupergyors reggeli kenyér nélkül
Ha diétázol, a reggeli nagy rohanásban nem egyszerű kitalálni, hogy mit egyél. Sokan ezért távoznak üres gyomorral otthonról, pedig ez pokoli egészségtelen. Mutatjuk, a szénhidrátmentes, gyors recepteket.
Szénhidrát nélkül könnyebb: diétás töltött gomba vacsorára
Ebben a kajában alig van hizlaló szénhidrát, szuper diétás és fantasztikusan finom!
Szépségápolás almaecettel: ettől fiatalodik a bőr
A legelszántabb diétázók bizonyosan találkoztak már az almaecettel, hiszen nagyon sokat segíthet a zsírpárnák olvasztásában. De nemcsak belül hasznos, hanem kívül is.
Mit érdemes tudni a kollagénről?
A feszes, hidratált bőr záloga a megfelelő kollagénszint megőrzése.
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.