A legtöbb „nemreggeliző” időhiánnyal magyarázza, miért hagyja ki a nap legfontosabb étkezését. Számomra már hosszú ideje a kora reggeli órák a nap legértékesebb percei: élvezem az ébredés rituáléját, a szöszmötölést a konyhában, és igen, meglepő módon szeretek reggelire finomakat sütni, főzni. Jó érzés társaságban reggelizni, de imádok egyedül is, akár a kanapén, a hírek olvasgatása közben falatozni. Ha úgy dönt, kipróbálja, milyen a hajnali nyugalom, íme, néhány jó tanács.

Reggelizni jó

1. TARTSON OTTHON NATÚR ZABPEHELYET!

A natúr zabpehely az egyik legnépszerűbb, legolcsóbb, sokféleképpen variálható reggeli alapanyag. Jó választás az apró szemű zabpehely, mert gyorsan, 3-4 perc alatt megfő. Vízzel, tejjel vagy növényi tejekkel készíthető, attól függően, hogy mi van otthon, illetve, hogy mivel ízesítjük a kását. Nagyon finom friss vagy fagyasztott, szárított gyümölcsökkel, mogyoróvajjal, fahéjjal, kakaóval, dióval, mandulával. A reggeli rántottához, omletthez keverve megakadályozza a tojás letapadását, és biztosítjuk a megfelelő szénhidrátmennyiséget is. A zab jó fehérjeforrás, gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, esszenciális zsírsavakban. Könnyen emészthető, magas a rosttartalma, így az anyagcsere zavartalan működését, az emésztést is segíti. Stabilizálja a vércukorszintet, jó hatással van a szívre és az érrendszerre. TIPP: Edzés előtti extra fehérjebevitelhez juthatunk, ha a zabkásához 2 felvert tojásfehérjét adunk.

2. TÖLTSE FEL A KAMRÁJÁT ASZALT GYÜMÖLCSÖKKEL, MAGVAKKAL!

A szárított gyümölcsök viszonylag hosszú ideig megőrzik szavatosságukat, ezért érdemes nagyobb mennyiséget is vásárolni belőlük. (Ha valakinek van kedve, otthon is aszalhat gyümölcsöt.) Ne feledjük, hogy a mazsolán túl is van élet: az aszalt sárgabarack, szilva, füge, cseresznye, áfonya igazán változatossá teheti az étrendet. A dió, mogyoró, mandula sokáig eláll a hűtőszekrényben, akár le is fagyasztható. A chiamag, a len-, a tök-, a napraforgómag is nagyon finom és egészséges összetevője a reggeliknek, így érdemes azokból is nagyobb mennyiséget vásárolni. TIPP: A diót, mandulát, mogyorót aprítva is tárolhatja, így reggel csak beleszórja a kásába, a tejjel felöntött granolába, turmixba.

3. A TOJÁS ALAPÉLELMISZER!

A legtöbb háziasszony minden héten vásárol friss tojást. Ha azt szeretnénk, hogy a reggeli központi étkezéssé váljon, fontos, hogy mindig legyen otthon, hiszen így egy gyors reggeli elkészítése nem lehet gond. Gondoljuk csak el: egy rántotta vagy egy omlett elkészítése maximum öt-tíz percet vesz igénybe, a lágy tojásé még kevesebb ideig tart, és pirítóssal, zöldségekkel, egy csésze zöld teával igazán fejedelmi reggelit készíthetünk. Só helyett érdemes zöld fűszereket használni, ezektől még ízletesebbek a tojásételek. A tojás gazdag fehérje- és aminosavforrás, azon kevés ételek egyike, amelyek teljes értékű fehérjéket tartalmaznak, vagyis mind a kilenc esszenciális aminosav megtalálható benne, amelyre a szervezetünknek szüksége van.

Ezenkívül tele van számos vitaminnal és ásványi anyaggal, többek között tartalmaz A-, B12-, D- és E-vitamint, folsavat, szelént és kolint. A kolin egy alapvető tápanyag, amely fontos szerepet játszik több anyagcsere-folyamatban, valamint ingerületátvivő anyagként is működik. Javítja a memóriát és a kognitív funkciókat. A tojás fogyasztása javítja a közérzetet, segíti az izomépítés folyamatát, védi a szem egészségét. TIPP: Magas koleszterinszint esetén heti legfeljebb két vagy három tojássárgája fogyasztható!

4. MINDIG LEGYEN OTTHON KENYÉR!

A teljes kiőrlésű kenyér fontos része egy egészséges reggelinek. Ha rendszeresen megszárad, penészes, „szalonnás” lesz a kenyér, nem megfelelő a tárolás. A legjobb, ha hűtőszekrénybe tesszük, jól záródó zacskóban. (A mélyhűtő is jó választás.) Néhány perc alatt a kenyérpirítóban roppanós kenyérszeleteket varázsolhatunk a reggelihez. Vége a vaj és a margarin egyeduralmának: készíthetünk avokádó- vagy csicseriborsókrémet, amelyek sok fehérjét, rostot és egészséges zsírokat tartalmaznak. De tökmagolaj vagy mogyoróvaj fogyasztásával is energiát adunk a szervezetünknek, és még az egészségre gyakorolt jótékony hatásokat is élvezhetjük. TIPP: Ha a pirítósra olajban eltett aszalt paradicsomot tesz, olyan, mintha pizzát enne.

Ezek is érdekelhetnek

Isteni húsvéti piskótatekercs, glutén- és cukormentesen
Húsvétkor sem kell feltétlenül feladnunk a diétánkat, hiszen számtalan finomság készülhet cukor nélkül, gluténmentesen.
Szuper karcsúsító receptek karfiolból! Így élmény fogyni
A karfiol az egyik legnépszerűbb zöldségünk, nem véletlenül. Sokoldalúan felhasználható, számos elkészítési módját ismerjük, ráadásul magas vitamin- és ásványianyag-tartalmának köszönhetően segít az egészség megőrzésében.
Ez a húsvét diétás kedvence: avokádóval töltött tojás
Az avokádó és a tojás egészségre gyakorolt kiváló hatásain túl az is mellette szól – főleg, ha a testsúly csökkentése a cél –, hogy zsírtartalma miatt hamar teltségérzetet okoz.
Cukormentes kókuszkeksz, ebből bármennyit ehetsz
Reggelire és kávé mellé is remek. Glutén,- és laktózmentes. Elkészítése gyors és könnyű. Bárhová magaddal viheted, Így mindig lesz nálad egy kis diétás nasi.
Minden, amit egy diéta előtt nagyon fontos tudnod!
Jó, ha tudja, hogy ha belevág egy diétába, nem csak a kilók fogyatkozására számíthat, sok egyéb kísérő jelenséggel is találkozik majd. A nehézségek jó esetben csak átmenetiek, a pozitívumokat pedig ügyesen használja ki és élvezze!
Ébresztő! - Tavaszi méregtelenítés a legjobb zöldségekkel
Várd könnyedén, energiával telve a tavaszt! Ehhez szükség lesz egy komolyabb méregtelenítő programra, amelynek segítségével megtisztíthatod a szervezeted, megszabadulhatsz a lerakódott méreg- és salakanyagoktól. Legalább 3 napon át tarts zöldség- és gyümölcskúrát. Az alábbi 15 zöldség- és gyümölcsféléből válogass, így biztos lehetsz a sikerben.
Itt a nők új kedvence a spenótos sajtfasírt
Ez az előétel egészséges, eszméletlen finom, és nem hizlal: alig van benne szénhidrát!
Végre kiderült mi a sikeres diéta titka
Márciusban már csak emlék a legtöbb újévi fogadalom – köztük a fogyókúrára vonatkozó, önmagunknak tett ígéret is. Vagy mégsem? Íme, hét tipp, hogy sikeres legyen az életmódváltás, akár év közben is.

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.