Az elmúlt években egyre többet hallani a sejtkárosító szabad gyökökről és a sejtvédő, antioxidáns hatású zöldségekről, gyümölcsökről. De vajon tudja-e, hogy mik azok az antioxidánsok, és hogyan keletkeznek a szabad gyökök? Antioxidáns-kisokos mindenkinek.

Sejtvédelem minden nap

Mik az antioxidánsok?

Az antioxidánsok olyan kémiai anyagok, amelyek megakadályozzák vagy lassítják a sejtkárosodást. Az antioxidáns valójában nem egy anyag, hanem egy viselkedési mód. Minden olyan vegyület, amely át tud adni elektronokat, gátolva a szabad gyökök keletkezését – antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik. Természetes antioxidánsok a gyümölcsök és a zöldségek. Több ezer antioxidáns vegyület létezik. A legáltalánosabb antioxidánsok a C-vitamin, az E-vitamin, a karotinoidok (béta-karotin, lutein, likopin), flavonoidok (bioflavonoidok) és a szelén.

Mik azok a szabad gyökök?

A szervezetben folyamatosan keletkeznek szabad gyökök, azaz olyan molekulák, amelyek a legkülső elektronhéjukon párosítatlan elektront tartalmaznak. Ezek megpróbálnak olyan stabil molekulákhoz kapcsolódni, mint a sejtekben található proteinek, zsírok, elektront szerezhetnek maguknak. Ha a „sejtrablás” sikerül, az a sérült sejtek károsodásához vezet. A legtöbb sérülést a testben található enzimek helyreállítják, de ahol ez nem sikerül, ott működési zavarok lépnek fel. A sejtekben bekövetkező oxidációs folyamatról úgy gondolják, hogy kapcsolatba hozhatók az öregedéssel, a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri betegségek, a rák kialakulásával, a szürke hályog kifejlődésével.

A csapda

Nagyon kevés a tudományos bizonyíték arra, hogy az antioxidánsok csodaszerek, és megvédik a szervezetet minden káros hatástól. sőt egyes tanulmányok kimutatták, hogy az extra béta-karotin fogyasztás valójában növeli a tüdőrák kockázatát a dohányosoknál. Több véletlenszerű kísérlet igazolta, hogy azok a rákos betegek, akik kiegészítő kezelésként antioxidáns hatású termékeket fogyasztottak, valójában nem produkáltak jobb eredményeket.

A legfrissebb kutatások megcáfolni látszanak azt a gondolatot, miszerint minden szabad gyök eredendően káros az egészségre. A szervezetnek ugyanis szüksége van bizonyos mennyiségű „hírhedt” vegyületre, amelyek megölik a rákos sejteket és a baktériumokat. Megfigyelések szerint az antioxidáns hatású kiegészítők fogyasztása nem zavarja a hasznos szabad gyökök viselkedését. Bár nem tudjuk pontosan, hogy az antioxidánsok hogyan befolyásolják a betegségek kialakulását, az egészséges táplálkozás, az antioxidánsban gazdag gyümölcsök, zöldségek és gabonafélék fogyasztása biztosan előnyös.

Ezek is érdekelhetnek

Mutatjuk, hogy szépít meg a kávé! Most figyelj!
Összegyűjtöttük, mire használhatja szépségápolási rutinjában a kávét, illetve a kávézaccot.
Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.

Ajánlataink