Az elmúlt években egyre többet hallani a sejtkárosító szabad gyökökről és a sejtvédő, antioxidáns hatású zöldségekről, gyümölcsökről. De vajon tudja-e, hogy mik azok az antioxidánsok, és hogyan keletkeznek a szabad gyökök? Antioxidáns-kisokos mindenkinek.

Sejtvédelem minden nap

Mik az antioxidánsok?

Az antioxidánsok olyan kémiai anyagok, amelyek megakadályozzák vagy lassítják a sejtkárosodást. Az antioxidáns valójában nem egy anyag, hanem egy viselkedési mód. Minden olyan vegyület, amely át tud adni elektronokat, gátolva a szabad gyökök keletkezését – antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik. Természetes antioxidánsok a gyümölcsök és a zöldségek. Több ezer antioxidáns vegyület létezik. A legáltalánosabb antioxidánsok a C-vitamin, az E-vitamin, a karotinoidok (béta-karotin, lutein, likopin), flavonoidok (bioflavonoidok) és a szelén.

Mik azok a szabad gyökök?

A szervezetben folyamatosan keletkeznek szabad gyökök, azaz olyan molekulák, amelyek a legkülső elektronhéjukon párosítatlan elektront tartalmaznak. Ezek megpróbálnak olyan stabil molekulákhoz kapcsolódni, mint a sejtekben található proteinek, zsírok, elektront szerezhetnek maguknak. Ha a „sejtrablás” sikerül, az a sérült sejtek károsodásához vezet. A legtöbb sérülést a testben található enzimek helyreállítják, de ahol ez nem sikerül, ott működési zavarok lépnek fel. A sejtekben bekövetkező oxidációs folyamatról úgy gondolják, hogy kapcsolatba hozhatók az öregedéssel, a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri betegségek, a rák kialakulásával, a szürke hályog kifejlődésével.

A csapda

Nagyon kevés a tudományos bizonyíték arra, hogy az antioxidánsok csodaszerek, és megvédik a szervezetet minden káros hatástól. sőt egyes tanulmányok kimutatták, hogy az extra béta-karotin fogyasztás valójában növeli a tüdőrák kockázatát a dohányosoknál. Több véletlenszerű kísérlet igazolta, hogy azok a rákos betegek, akik kiegészítő kezelésként antioxidáns hatású termékeket fogyasztottak, valójában nem produkáltak jobb eredményeket.

A legfrissebb kutatások megcáfolni látszanak azt a gondolatot, miszerint minden szabad gyök eredendően káros az egészségre. A szervezetnek ugyanis szüksége van bizonyos mennyiségű „hírhedt” vegyületre, amelyek megölik a rákos sejteket és a baktériumokat. Megfigyelések szerint az antioxidáns hatású kiegészítők fogyasztása nem zavarja a hasznos szabad gyökök viselkedését. Bár nem tudjuk pontosan, hogy az antioxidánsok hogyan befolyásolják a betegségek kialakulását, az egészséges táplálkozás, az antioxidánsban gazdag gyümölcsök, zöldségek és gabonafélék fogyasztása biztosan előnyös.

Ezek is érdekelhetnek

Mire kell nagyon vigyáznod, ha refluxos vagy?
Az időben meghozott változtatásokkal sokat tehetsz az egészségedért! Ezekre figyelj, ha reflux gyötör.
Ez lesz az idei tél legjobb diétás desszertje: alma és dió került bele
Szeretnél egészségesebb süteményt készíteni a téli hónapokban, amely finom, mégis támogatja az életmódváltásodat? Ez az almás-zabpelyhes süti tökéletes választás.
Gyors karácsonyi menü 160 grammos diétához
Karácsony környékén a finom ételek és a bőséges lakomák elmaradhatatlan részei az ünnepi hangulatnak. De mi van akkor, ha diétázol? Ne aggódj, a karácsonyi menü akkor is lehet ízletes és ünnepi!
5 hatékony hasizom gyakorlat, ha gyors eredményre vágysz
Íme 5 hatékony hasizomgyakorlat, amelyek a teljes core-izomzatot célozzák:
4 ital, ami finom és gyorsan segít eltüntetni a hashájat
Fogyókúra alatt különösen fontos, hogy ne veszíts vizet a szervezetedből. De a megfelelő mennyiségű folyadék bevitele azért is hasznos, mert kellemesen eltelít, kevésbé leszel állandóan éhes, mutatjuk, milyen finomságokat érdemes inni.
Mit szabad és mit tilos enni, ha keto diétázol?
Manapság az egyik legnépszerűbb, legtöbbek által követett fogyókúrás irányzat, de vajon te tudod pontosan mit szabad és mit tilos ilyenkor megenned?
Három zseniális vacsora csirkéből, ha diétázol
Nem tudjuk megunni a csirkehúst: egyik kedvenc egészséges alapanyagunk, sokféleképpen elkészíthető, csak egy kis kreativitás kell ahhoz, hogy finom, tápláló és diétába is könnyen illeszthető vacsorákat készítsünk belőle – mindössze 10-20 perc alatt.
A tél fiatalító fűszerei, mutatjuk, mit szerezz be!
A titok a téli fűszerekben rejlik, melyek még képesek akár meg is fiatalítani a testet.

Ajánlataink