Sokféle hír kering a sófogyasztásról. Az Egészségügyi Világszervezet által ajánlott maximális bevitel napi 5 gramm, amely egy teáskanálnyi mennyiség. Az európai országokban a tényleges sóbevitel ennél jóval magasabb, hazánkban az ajánlott mennyiség háromszorosa. Vannak kutatók, akik cáfolják, hogy emelné a vérnyomást, sok természetgyógyász szerint a jó minőségű sóra óriási szükségünk van.

Mennyi az annyi? Mennyi, és milyen sót együnk?

Igazságot nem fogunk tenni, de a tájékozódás mindenkinek alapvető joga. Ahogy az egészségügyi kérdések többségében, itt is szögesen ellentétes vélemények, kutatások olvashatók. A napi egy kávéskanál mennyiséget szinte mindannyian túlhaladjuk, akkor is, ha nem fogyasztunk rendszeresen sós nassokat. De sózunk, amikor főzünk, só van a kenyérfélékben, a szalámikban, a készételekben, az ásványvizekben.

Ebből kiindulva persze felmerülhetne bennünk az az eretnek gondolat, hogy akkor mindenkinek magas vérnyomással kellene küzdenie. De nem így van. Az egészséges szervezet nyilvánvalóan többet tolerál, mint a betegségekkel küzdő. Orvosunk tanácsát mindig hallgassuk meg.

Mire kell a só a szervezetünknek?

A só elsősorban a szervezetben található folyadékok, a vér és a sejtközi folyadék összetételét befolyásolja. Ezeknek az összetevőknek az aránya és koncentrációja nagyon fontos az egészséges szervezet egyensúlyának fenntartásában. Minden élőlénynél alapvető fontosságú az összes szükséges só megfelelő mennyiségű és arányú pótlása. A nátrium ugyan az egyik legfontosabb makroelem a szervezet számára, de 1,5-2 gramm nátrium elégséges a szervezet napi nátriumigényének fedezéséhez. A nátrium csaknem teljes egészében a konyhasóból származik, 2 gramm nátrium 5 gramm konyhasónak (NaCl) felel meg.

A kálium a szervezet másik fontos ionja, melynek jelentős része a sejten belül található. A test káliumtartalmának 50-70 százalékát az izomszövet tartalmazza, így az összmennyiség jelentősen függ a nemtől, az életkortól és a zsírmentes testtömegtől. A kálium a nátriummal együtt részt vesz az ingerületi folyamatokban, így az ideg- és izomműködésben, a savbázis egyensúly és az ozmotikus nyomás fenntartásában. A káliumot pótolhatjuk úgy is, ha naponta megeszünk pár szem sós mogyorót és egy-két banánt, melynek igen magas a káliumtartalma. Vannak ásványvizek is, melyeknek emelt az ásványianyag-tartalma.

Melyik sót válasszuk?

TENGERI SÓ: A tengeri sót természetes módon, szárítással nyerik. Ha csak a nap szárítja, megőrzi értékes ásványianyag-tartalmát. Ha ipari eljárással készül, akkor az értéke csökken. A finomítatlan tengeri sóban még mikroalgák is találhatók, és az algákról tudjuk, hogy szerves kötésben tartalmazzák az ásványi anyagokat, ezért szervezetünkben jobban felszívódnak.

HIMALÁJA-S
Ó: Az egyre népszerűbb Himalája-kristálysót a Himalája lábánál található sóbányában ma is ugyanúgy kézzel fejtik ki és dolgozzák fel, mint a középkorban. Ez a több millió éves, 84 ásványi anyagot tartalmazó természetes kristálysó ipari kezelésektől, vegyi anyagoktól és szennyeződésektől mentes.

PARAJDI SÓ: Az erdélyi Parajd sóbányáiban bányászszák. A világon az egyik legjobb minőségű, 84féle ásványi anyagot, valamint a sóból kivont természetes őstengeri iszapot is tartalmaz.

KONYHASÓ: A jódozott só, a hagyományos konyhasó nátrium- vagy kálium-jodiddal dúsítva. Ezt a terméket a jódhiányos betegségek kiküszöbölésére állították elő. Alkalmazásának hasznáról ma már megoszlanak a vélemények. Vannak, akik szerint a jódozott só fogyasztása káros a szervezetre, míg más szakemberek véleménye szerint a használatával csökkent a golyva és egyéb pajzsmirigybetegségek előfordulása

Imádta a tésztát, mégis csodás alakja volt – Ezeket ette Audrey Hepburn

Építsünk kapcsolatot a testünkkel

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Stressz, ödéma, fakó bőr? – Célzott kezelések arcmasszázzsal
Az állandó rohanás, a mozgásszegény életmód, az ülőmunka és a magas stresszszint mind látványos nyomot hagy a bőrön.
A reggeli citromos víz mítosza – tényleg fogyaszt?
A reggeli citromos víztől tényleg leolvadnak a kilók? Most kiderül, mi igaz a népszerű diétás trükkből, és mi csak jól hangzó mítosz.
Munka és életmód: így őrizheted meg az egyensúlyt Nyíregyházán
Szeretnél munkát váltani Nyíregyházán anélkül, hogy feladnád az egészséges életmódot? A Jooble segít olyan állást találni, amely figyel az egyensúlyodra is.
Nemcsak fogyni segít az eper! Érdemes többet enni belőle
Amellett, hogy finom, a diétát is támogatja, úgyhogy a szezonban megéri sokat fogyasztani belőle, mégpedig a következőképpen.
Répa vagy szalonna? - A kismama étrendje és ízérzékelés a pocakban
A kismama étrendje nemcsak egészséget, de ízlést is formál. Tudj meg többet a magzati ízérzékelésről és annak hatásairól!
Szőrös kutyatej: a természetes fájdalomcsillapító növény!
Fedezd fel a szőrös kutyatej gyógyhatásait! Gyulladáscsökkentő, immunerősítő, fájdalomcsillapító és vírusölő szerként is hatásos.
Most nyílik a bodza, tedd el télire cukor nélkül
Te is imádod a bodza szörpöt, de megrémiszt, mennyi egészségtelen fehér cukor kell bele? Mutatjuk, hogy készítsd el a diétás változatot.
Fogyás cukrászként: Benjamin fogyás története!
Nagy Benjámint édesanyja életmódváltása és fogyása ösztönözte arra, hogy ő is belevágjon a nagy kihívásba. Azóta kölcsönösen inspirálják egymást, sőt, edzésre is közösen járnak…

Ajánlataink