Sokféle hír kering a sófogyasztásról. Az Egészségügyi Világszervezet által ajánlott maximális bevitel napi 5 gramm, amely egy teáskanálnyi mennyiség. Az európai országokban a tényleges sóbevitel ennél jóval magasabb, hazánkban az ajánlott mennyiség háromszorosa. Vannak kutatók, akik cáfolják, hogy emelné a vérnyomást, sok természetgyógyász szerint a jó minőségű sóra óriási szükségünk van.

Mennyi az annyi? Mennyi, és milyen sót együnk?

Igazságot nem fogunk tenni, de a tájékozódás mindenkinek alapvető joga. Ahogy az egészségügyi kérdések többségében, itt is szögesen ellentétes vélemények, kutatások olvashatók. A napi egy kávéskanál mennyiséget szinte mindannyian túlhaladjuk, akkor is, ha nem fogyasztunk rendszeresen sós nassokat. De sózunk, amikor főzünk, só van a kenyérfélékben, a szalámikban, a készételekben, az ásványvizekben.

Ebből kiindulva persze felmerülhetne bennünk az az eretnek gondolat, hogy akkor mindenkinek magas vérnyomással kellene küzdenie. De nem így van. Az egészséges szervezet nyilvánvalóan többet tolerál, mint a betegségekkel küzdő. Orvosunk tanácsát mindig hallgassuk meg.

Mire kell a só a szervezetünknek?

A só elsősorban a szervezetben található folyadékok, a vér és a sejtközi folyadék összetételét befolyásolja. Ezeknek az összetevőknek az aránya és koncentrációja nagyon fontos az egészséges szervezet egyensúlyának fenntartásában. Minden élőlénynél alapvető fontosságú az összes szükséges só megfelelő mennyiségű és arányú pótlása. A nátrium ugyan az egyik legfontosabb makroelem a szervezet számára, de 1,5-2 gramm nátrium elégséges a szervezet napi nátriumigényének fedezéséhez. A nátrium csaknem teljes egészében a konyhasóból származik, 2 gramm nátrium 5 gramm konyhasónak (NaCl) felel meg.

A kálium a szervezet másik fontos ionja, melynek jelentős része a sejten belül található. A test káliumtartalmának 50-70 százalékát az izomszövet tartalmazza, így az összmennyiség jelentősen függ a nemtől, az életkortól és a zsírmentes testtömegtől. A kálium a nátriummal együtt részt vesz az ingerületi folyamatokban, így az ideg- és izomműködésben, a savbázis egyensúly és az ozmotikus nyomás fenntartásában. A káliumot pótolhatjuk úgy is, ha naponta megeszünk pár szem sós mogyorót és egy-két banánt, melynek igen magas a káliumtartalma. Vannak ásványvizek is, melyeknek emelt az ásványianyag-tartalma.

Melyik sót válasszuk?

TENGERI SÓ: A tengeri sót természetes módon, szárítással nyerik. Ha csak a nap szárítja, megőrzi értékes ásványianyag-tartalmát. Ha ipari eljárással készül, akkor az értéke csökken. A finomítatlan tengeri sóban még mikroalgák is találhatók, és az algákról tudjuk, hogy szerves kötésben tartalmazzák az ásványi anyagokat, ezért szervezetünkben jobban felszívódnak.

HIMALÁJA-S
Ó: Az egyre népszerűbb Himalája-kristálysót a Himalája lábánál található sóbányában ma is ugyanúgy kézzel fejtik ki és dolgozzák fel, mint a középkorban. Ez a több millió éves, 84 ásványi anyagot tartalmazó természetes kristálysó ipari kezelésektől, vegyi anyagoktól és szennyeződésektől mentes.

PARAJDI SÓ: Az erdélyi Parajd sóbányáiban bányászszák. A világon az egyik legjobb minőségű, 84féle ásványi anyagot, valamint a sóból kivont természetes őstengeri iszapot is tartalmaz.

KONYHASÓ: A jódozott só, a hagyományos konyhasó nátrium- vagy kálium-jodiddal dúsítva. Ezt a terméket a jódhiányos betegségek kiküszöbölésére állították elő. Alkalmazásának hasznáról ma már megoszlanak a vélemények. Vannak, akik szerint a jódozott só fogyasztása káros a szervezetre, míg más szakemberek véleménye szerint a használatával csökkent a golyva és egyéb pajzsmirigybetegségek előfordulása

Imádta a tésztát, mégis csodás alakja volt – Ezeket ette Audrey Hepburn

Építsünk kapcsolatot a testünkkel

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

3 zseniális joghurtos desszert, ha diétázol
A lassan melegedő időben egyre gyakrabban vágyunk a fagyira, jégkrémre, hűs édességekre. Ugyanakkor a bikiniszezonra készülve... nos, nem a legegyszerűbb megtartani a diétánkat. Szerencsére görög joghurtból is isteni fagyos édességeket készíthetünk.
3 isteni paradicsomsaláta, ha diétázol – egyszerű, friss és laktató
Diétázol, de nem akarsz lemondani a finom ízekről? Fedezd fel azt a három egyszerű, friss paradicsomsalátát, amelyek gyorsan elkészíthetők, laktatnak, és tökéletesek a könnyed étrendedhez.
5 perces jeges nyári nasi, ha diétázol
Fagylalt helyett is szuper megoldás, ha nyáron is figyelsz a vonalaidra, ráadásul pillanatok alatt elkészül. Egy baj van csak vele, nem tudsz eleget készíteni belőle.
4 gyümölcs, ami segít a koleszterinszinted csökkentésében – természetes módon
Tudd kordában tartani a koleszterinszintedet természetes módon! Négy finom gyümölcs segíthet csökkenteni a „rossz” LDL-szintet és támogatni a szív egészségét – egyszerűen beillesztve a mindennapi étrendedbe.
South Beach diéta: modern fogyókúra éhezés nélkül
Fogyás éhezés nélkül? Fedezd fel a South Beach diéta titkait és kezd el az életmódváltást még a nyáron! Mutatjuk, hogyan csináld!
9 tanács, hogy könnyebb legyen elhagyni a cukrot
Íme, 9 tipp, amivel kizárhatja a cukrot az életéből.
Netről rendelsz fürdőruhát, vigyázz mert beteg lehetsz!
Egyre több üzlet kínál online vásárlási lehetőséget, így már fürdőruhát és fehérneműt is könnyedén rendelhetsz. De vajon rejt mindez egészségügyi kockázatokat? Ennek járunk most utána.
Egészséges diéta akkor is, ha nincs pénzed szuperfoodokra
Sokan azt hiszik, hogy az egészséges étkezés csak drága alapanyagokkal, különleges porokkal és egzotikus magvakkal működik. De ez tévhit. Ha tudatos vagy, akkor szuperfoodok nélkül is tudsz jól enni, sőt, akár sokkal táplálóbban és olcsóbban is. Az egészséges diéta nem pénz kérdése – hanem szemléletmódé.