Sokféle hír kering a sófogyasztásról. Az Egészségügyi Világszervezet által ajánlott maximális bevitel napi 5 gramm, amely egy teáskanálnyi mennyiség. Az európai országokban a tényleges sóbevitel ennél jóval magasabb, hazánkban az ajánlott mennyiség háromszorosa. Vannak kutatók, akik cáfolják, hogy emelné a vérnyomást, sok természetgyógyász szerint a jó minőségű sóra óriási szükségünk van.

Mennyi az annyi? Mennyi, és milyen sót együnk?

Igazságot nem fogunk tenni, de a tájékozódás mindenkinek alapvető joga. Ahogy az egészségügyi kérdések többségében, itt is szögesen ellentétes vélemények, kutatások olvashatók. A napi egy kávéskanál mennyiséget szinte mindannyian túlhaladjuk, akkor is, ha nem fogyasztunk rendszeresen sós nassokat. De sózunk, amikor főzünk, só van a kenyérfélékben, a szalámikban, a készételekben, az ásványvizekben.

Ebből kiindulva persze felmerülhetne bennünk az az eretnek gondolat, hogy akkor mindenkinek magas vérnyomással kellene küzdenie. De nem így van. Az egészséges szervezet nyilvánvalóan többet tolerál, mint a betegségekkel küzdő. Orvosunk tanácsát mindig hallgassuk meg.

Mire kell a só a szervezetünknek?

A só elsősorban a szervezetben található folyadékok, a vér és a sejtközi folyadék összetételét befolyásolja. Ezeknek az összetevőknek az aránya és koncentrációja nagyon fontos az egészséges szervezet egyensúlyának fenntartásában. Minden élőlénynél alapvető fontosságú az összes szükséges só megfelelő mennyiségű és arányú pótlása. A nátrium ugyan az egyik legfontosabb makroelem a szervezet számára, de 1,5-2 gramm nátrium elégséges a szervezet napi nátriumigényének fedezéséhez. A nátrium csaknem teljes egészében a konyhasóból származik, 2 gramm nátrium 5 gramm konyhasónak (NaCl) felel meg.

A kálium a szervezet másik fontos ionja, melynek jelentős része a sejten belül található. A test káliumtartalmának 50-70 százalékát az izomszövet tartalmazza, így az összmennyiség jelentősen függ a nemtől, az életkortól és a zsírmentes testtömegtől. A kálium a nátriummal együtt részt vesz az ingerületi folyamatokban, így az ideg- és izomműködésben, a savbázis egyensúly és az ozmotikus nyomás fenntartásában. A káliumot pótolhatjuk úgy is, ha naponta megeszünk pár szem sós mogyorót és egy-két banánt, melynek igen magas a káliumtartalma. Vannak ásványvizek is, melyeknek emelt az ásványianyag-tartalma.

Melyik sót válasszuk?

TENGERI SÓ: A tengeri sót természetes módon, szárítással nyerik. Ha csak a nap szárítja, megőrzi értékes ásványianyag-tartalmát. Ha ipari eljárással készül, akkor az értéke csökken. A finomítatlan tengeri sóban még mikroalgák is találhatók, és az algákról tudjuk, hogy szerves kötésben tartalmazzák az ásványi anyagokat, ezért szervezetünkben jobban felszívódnak.

HIMALÁJA-S
Ó: Az egyre népszerűbb Himalája-kristálysót a Himalája lábánál található sóbányában ma is ugyanúgy kézzel fejtik ki és dolgozzák fel, mint a középkorban. Ez a több millió éves, 84 ásványi anyagot tartalmazó természetes kristálysó ipari kezelésektől, vegyi anyagoktól és szennyeződésektől mentes.

PARAJDI SÓ: Az erdélyi Parajd sóbányáiban bányászszák. A világon az egyik legjobb minőségű, 84féle ásványi anyagot, valamint a sóból kivont természetes őstengeri iszapot is tartalmaz.

KONYHASÓ: A jódozott só, a hagyományos konyhasó nátrium- vagy kálium-jodiddal dúsítva. Ezt a terméket a jódhiányos betegségek kiküszöbölésére állították elő. Alkalmazásának hasznáról ma már megoszlanak a vélemények. Vannak, akik szerint a jódozott só fogyasztása káros a szervezetre, míg más szakemberek véleménye szerint a használatával csökkent a golyva és egyéb pajzsmirigybetegségek előfordulása

Imádta a tésztát, mégis csodás alakja volt – Ezeket ette Audrey Hepburn

Építsünk kapcsolatot a testünkkel

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Fogyás 50 felett: étrend és fitnesz tippek menopauza idejére
A megfelelő étrend, a rendszeres mozgás és a hormonbarát táplálkozási tippek segítségével 50 felett is formában maradhatsz.
3 gyors diétás süti air fryerben – egészséges édesség percek alatt
Az air fryer nemcsak ropogós krumplihoz vagy csirkéhez ideális – pár perc alatt diétás sütiket is varázsolhatsz vele! Mutatunk három gyors, egészséges receptet, amivel bűntudat nélkül élvezheted az édességet.
Omega-3 és az agyunk: Memória, koncentráció, kiegyensúlyozott hangulat
Az agyunk a legkomplexebb szervünk: folyamatosan dolgozik, még álmunkban is. Ahhoz, hogy tisztán gondolkodjunk, jól emlékezzünk, tudjunk fókuszálni, és ne uraljon el bennünket a hangulatingadozás, nem elég a szellemi edzés – megfelelő tápanyagokra is szükség van. Ebben kulcsszerepet kapnak az Omega-3 zsírsavak, különösen a DHA és az EPA.
Egy korty, és pörög az anyagcsere – így készíts gyömbérshotot otthon
A gyömbér nemcsak fűszer, hanem igazi szuperélelmiszer: serkenti az anyagcserét, erősíti az immunrendszert, és egy frissítő házi shot formájában a diéta és a fitnesz program tökéletes kiegészítője lehet.
Ez az almás süti még diéta mellett is belefér – és mennyei finom!
Az alma és a zab találkozásából született ez a puha, omlós finomság, ami még az alakodra is vigyáz.
Diétás ropogtatnivaló: házi répachips
Egészséges snackre vágysz, ami belefér a diétába is? A házi répachips pár perc alatt elkészül, és garantáltan bűntudat nélkül ropogtathatod.
A változókor titkos tünete: ezért szökik fel a vérnyomásod
A változókor számos kellemetlen tünettel járhat, mint a hangulatingadozás, hőhullám vagy álmatlanság. De vajon tudtad, hogy mindez a vérnyomásodra is hatással lehet?
Őszi ízorgia: saláták, amikbe beleszeretsz
Az ősz a színek, ízek és vitaminok időszaka. Ha szeretnél változatos, tápláló és könnyen elkészíthető salátákat az asztalodra, ezek a receptek tökéletesek: lédús sült paradicsom, fűszeres édesburgonya, ropogós céklacsipsz, grillezett ananász – mindez egy tálban, hogy a hűvösebb napokon is tele legyél energiával és vitaminnal.