Sokféle hír kering a sófogyasztásról. Az Egészségügyi Világszervezet által ajánlott maximális bevitel napi 5 gramm, amely egy teáskanálnyi mennyiség. Az európai országokban a tényleges sóbevitel ennél jóval magasabb, hazánkban az ajánlott mennyiség háromszorosa. Vannak kutatók, akik cáfolják, hogy emelné a vérnyomást, sok természetgyógyász szerint a jó minőségű sóra óriási szükségünk van.

Mennyi az annyi? Mennyi, és milyen sót együnk?

Igazságot nem fogunk tenni, de a tájékozódás mindenkinek alapvető joga. Ahogy az egészségügyi kérdések többségében, itt is szögesen ellentétes vélemények, kutatások olvashatók. A napi egy kávéskanál mennyiséget szinte mindannyian túlhaladjuk, akkor is, ha nem fogyasztunk rendszeresen sós nassokat. De sózunk, amikor főzünk, só van a kenyérfélékben, a szalámikban, a készételekben, az ásványvizekben.

Ebből kiindulva persze felmerülhetne bennünk az az eretnek gondolat, hogy akkor mindenkinek magas vérnyomással kellene küzdenie. De nem így van. Az egészséges szervezet nyilvánvalóan többet tolerál, mint a betegségekkel küzdő. Orvosunk tanácsát mindig hallgassuk meg.

Mire kell a só a szervezetünknek?

A só elsősorban a szervezetben található folyadékok, a vér és a sejtközi folyadék összetételét befolyásolja. Ezeknek az összetevőknek az aránya és koncentrációja nagyon fontos az egészséges szervezet egyensúlyának fenntartásában. Minden élőlénynél alapvető fontosságú az összes szükséges só megfelelő mennyiségű és arányú pótlása. A nátrium ugyan az egyik legfontosabb makroelem a szervezet számára, de 1,5-2 gramm nátrium elégséges a szervezet napi nátriumigényének fedezéséhez. A nátrium csaknem teljes egészében a konyhasóból származik, 2 gramm nátrium 5 gramm konyhasónak (NaCl) felel meg.

A kálium a szervezet másik fontos ionja, melynek jelentős része a sejten belül található. A test káliumtartalmának 50-70 százalékát az izomszövet tartalmazza, így az összmennyiség jelentősen függ a nemtől, az életkortól és a zsírmentes testtömegtől. A kálium a nátriummal együtt részt vesz az ingerületi folyamatokban, így az ideg- és izomműködésben, a savbázis egyensúly és az ozmotikus nyomás fenntartásában. A káliumot pótolhatjuk úgy is, ha naponta megeszünk pár szem sós mogyorót és egy-két banánt, melynek igen magas a káliumtartalma. Vannak ásványvizek is, melyeknek emelt az ásványianyag-tartalma.

Melyik sót válasszuk?

TENGERI SÓ: A tengeri sót természetes módon, szárítással nyerik. Ha csak a nap szárítja, megőrzi értékes ásványianyag-tartalmát. Ha ipari eljárással készül, akkor az értéke csökken. A finomítatlan tengeri sóban még mikroalgák is találhatók, és az algákról tudjuk, hogy szerves kötésben tartalmazzák az ásványi anyagokat, ezért szervezetünkben jobban felszívódnak.

HIMALÁJA-S
Ó: Az egyre népszerűbb Himalája-kristálysót a Himalája lábánál található sóbányában ma is ugyanúgy kézzel fejtik ki és dolgozzák fel, mint a középkorban. Ez a több millió éves, 84 ásványi anyagot tartalmazó természetes kristálysó ipari kezelésektől, vegyi anyagoktól és szennyeződésektől mentes.

PARAJDI SÓ: Az erdélyi Parajd sóbányáiban bányászszák. A világon az egyik legjobb minőségű, 84féle ásványi anyagot, valamint a sóból kivont természetes őstengeri iszapot is tartalmaz.

KONYHASÓ: A jódozott só, a hagyományos konyhasó nátrium- vagy kálium-jodiddal dúsítva. Ezt a terméket a jódhiányos betegségek kiküszöbölésére állították elő. Alkalmazásának hasznáról ma már megoszlanak a vélemények. Vannak, akik szerint a jódozott só fogyasztása káros a szervezetre, míg más szakemberek véleménye szerint a használatával csökkent a golyva és egyéb pajzsmirigybetegségek előfordulása

Imádta a tésztát, mégis csodás alakja volt – Ezeket ette Audrey Hepburn

Építsünk kapcsolatot a testünkkel

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.
Mutatjuk, hogy szépít meg a kávé! Most figyelj!
Összegyűjtöttük, mire használhatja szépségápolási rutinjában a kávét, illetve a kávézaccot.
Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.

Ajánlataink