Sokféle hír kering a sófogyasztásról. Az Egészségügyi Világszervezet által ajánlott maximális bevitel napi 5 gramm, amely egy teáskanálnyi mennyiség. Az európai országokban a tényleges sóbevitel ennél jóval magasabb, hazánkban az ajánlott mennyiség háromszorosa. Vannak kutatók, akik cáfolják, hogy emelné a vérnyomást, sok természetgyógyász szerint a jó minőségű sóra óriási szükségünk van.

Mennyi az annyi? Mennyi, és milyen sót együnk?

Igazságot nem fogunk tenni, de a tájékozódás mindenkinek alapvető joga. Ahogy az egészségügyi kérdések többségében, itt is szögesen ellentétes vélemények, kutatások olvashatók. A napi egy kávéskanál mennyiséget szinte mindannyian túlhaladjuk, akkor is, ha nem fogyasztunk rendszeresen sós nassokat. De sózunk, amikor főzünk, só van a kenyérfélékben, a szalámikban, a készételekben, az ásványvizekben.

Ebből kiindulva persze felmerülhetne bennünk az az eretnek gondolat, hogy akkor mindenkinek magas vérnyomással kellene küzdenie. De nem így van. Az egészséges szervezet nyilvánvalóan többet tolerál, mint a betegségekkel küzdő. Orvosunk tanácsát mindig hallgassuk meg.

Mire kell a só a szervezetünknek?

A só elsősorban a szervezetben található folyadékok, a vér és a sejtközi folyadék összetételét befolyásolja. Ezeknek az összetevőknek az aránya és koncentrációja nagyon fontos az egészséges szervezet egyensúlyának fenntartásában. Minden élőlénynél alapvető fontosságú az összes szükséges só megfelelő mennyiségű és arányú pótlása. A nátrium ugyan az egyik legfontosabb makroelem a szervezet számára, de 1,5-2 gramm nátrium elégséges a szervezet napi nátriumigényének fedezéséhez. A nátrium csaknem teljes egészében a konyhasóból származik, 2 gramm nátrium 5 gramm konyhasónak (NaCl) felel meg.

A kálium a szervezet másik fontos ionja, melynek jelentős része a sejten belül található. A test káliumtartalmának 50-70 százalékát az izomszövet tartalmazza, így az összmennyiség jelentősen függ a nemtől, az életkortól és a zsírmentes testtömegtől. A kálium a nátriummal együtt részt vesz az ingerületi folyamatokban, így az ideg- és izomműködésben, a savbázis egyensúly és az ozmotikus nyomás fenntartásában. A káliumot pótolhatjuk úgy is, ha naponta megeszünk pár szem sós mogyorót és egy-két banánt, melynek igen magas a káliumtartalma. Vannak ásványvizek is, melyeknek emelt az ásványianyag-tartalma.

Melyik sót válasszuk?

TENGERI SÓ: A tengeri sót természetes módon, szárítással nyerik. Ha csak a nap szárítja, megőrzi értékes ásványianyag-tartalmát. Ha ipari eljárással készül, akkor az értéke csökken. A finomítatlan tengeri sóban még mikroalgák is találhatók, és az algákról tudjuk, hogy szerves kötésben tartalmazzák az ásványi anyagokat, ezért szervezetünkben jobban felszívódnak.

HIMALÁJA-S
Ó: Az egyre népszerűbb Himalája-kristálysót a Himalája lábánál található sóbányában ma is ugyanúgy kézzel fejtik ki és dolgozzák fel, mint a középkorban. Ez a több millió éves, 84 ásványi anyagot tartalmazó természetes kristálysó ipari kezelésektől, vegyi anyagoktól és szennyeződésektől mentes.

PARAJDI SÓ: Az erdélyi Parajd sóbányáiban bányászszák. A világon az egyik legjobb minőségű, 84féle ásványi anyagot, valamint a sóból kivont természetes őstengeri iszapot is tartalmaz.

KONYHASÓ: A jódozott só, a hagyományos konyhasó nátrium- vagy kálium-jodiddal dúsítva. Ezt a terméket a jódhiányos betegségek kiküszöbölésére állították elő. Alkalmazásának hasznáról ma már megoszlanak a vélemények. Vannak, akik szerint a jódozott só fogyasztása káros a szervezetre, míg más szakemberek véleménye szerint a használatával csökkent a golyva és egyéb pajzsmirigybetegségek előfordulása

Imádta a tésztát, mégis csodás alakja volt – Ezeket ette Audrey Hepburn

Építsünk kapcsolatot a testünkkel

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Könnyű és laktató: 2 diétás recept, amit imádni fogsz
Ha könnyed, mégis laktató vacsorára vágysz, ezek az egyszerű, diétás receptek tökéletes választások.
A nagy fogyás "Már tetszik, amit látok"
Amikor ráállt a mérlegre és szembesült a súlyával, annyira ledöbbent, hogy jó ideig tükörbe se akart nézni. Nagy Viktória másfél év alatt fogyott le. Büszke rá, hogy három műszakos munkája mellett is tartja az új életmódját…
6 gyakorlat, ami a leglátványosabban formálja a testet
Elhatároztad, hogy edzeni kezdesz és szeretnéd, ha ez minél hamarabb meglátszana a testeden? Akkor ezeket az egyszerű gyakorlatokat próbáld ki mindenképpen.
Diéta 40 felett? Mutatjuk, mire kell nagyon figyelned
A 40 év felettiek számára kiemelten fontos a megfelelő étrend és életmód. Fedezd fel, hogyan segíthet a fehérjében gazdag, rostokban bővelkedő és cukorszegény diéta az egészséged és vitalitásod megőrzésében!
Álomsüti téli napokra: diétás mákos pite
Ez a gluténmentes mákos pite tökéletes választás mindenkinek, aki egészséges, de ízletes desszertet keres. Rostokban, fehérjében gazdag, könnyen elkészíthető, és akár diétába is beilleszthető!
A legjobb téli sportok, ha kipróbálnál valami újat
Télen is rengeteg izgalmas sportot próbálhatsz ki, akár a hóban, akár a fagyos pályákon. Fedezd fel a téli kalandokat, legyen szó extrém élményekről vagy könnyed kikapcsolódásról!
Fedezd fel, milyen technológiai előnyöket kínálnak a Nike zokniknak sportolás közben
Mi pörgeti fel legjobban az edzőcipőd? Természetesen egy pár zokni. De nem akármilyen zokni! Válaszd az egyik híres brand, például a Nike zokniját. A híres Swoosh logós kiegészítőnek köszönhetően még eredményesebb leszel sportolás közben.
Diéta és kollagén: így támogasd a megfelelő kollagéntermelést
A kollagén az egyik legfontosabb fehérje a testedben, amely alapvető szerepet játszik a bőröd, az ízületeid, a hajad, a körmeid és az izmaid struktúrájában.

Ajánlataink