Szinte mindenkinek az életében előfordulnak olyan időszakok, amikor levertnek, kedvetlennek érzi magát. Ez azonban nem azonos a depresszióval, ami állandó szomorúságot, lehangoltságot, reménytelenséget okoz, és gyakran szervi tünetekkel is jár. Míg súlyos esetben nagyon fontos az orvosi segítség, enyhébb esetben a természetes gyógymódok is segítséget jelenthetnek.

Sötét napok – a depresszió nyomában

A depresszió okai

Az időnkénti rosszkedv, lehangoltság természetes velejárója az életnek. Többnyire valamilyen stresszhatás váltja ki: viták, megoldatlan élethelyzetek, munkahelyi, családi feszültségek. Súlyosabb tüneteket okozhat valamilyen komolyabb veszteség, például hozzátartozó halála, válás, munkahelyi kudarcok. A depresszióra számos magyarázat létezik, ezek mind más-más szempont szerint közelítenek a problémához.

1. Biokémiai okok

A biokémia a neurotranszmitterek egyensúlyának felborulását tartja elsődleges oknak a depresszió kialakulásában. A neurotranszmitterek olyan agyi vegyületek, melyek üzeneteket szállítanak egyik idegsejttől a másikig. Depresszió esetében a figyelem a noradrenalinra és a szerotoninra irányul: a kérdés az, hogy ezek a vegyületek milyen módon hozzák létre a tünetegyüttest. Egyesek szerint a noradrenalin- és szerotoninrendszer, illetve a többi neurotranszmitter-rendszer kölcsönhatása a lényeg, mások szerint a szerotonin az irányító, alacsony aktivitása felborítja az egyensúlyt és depresszió alakul ki.

2. Örökletes hajlam

Genetikai kutatások szerint a depressziós emberek rokonainál 20 százalékban fordul elő a megbetegedés, egypetéjű ikrek esetében pedig ez az arány 43 százalék.

3. Hormonális változások

A hormonális tényezőket tekintve a mellékvesekéreg egyik hormonjának, a kortizolnak (vagy stresszhormonnak) van fontos szerepe. A depressziós embereknek általában igen magas a kortizolszintjük, aminek az az oka, hogy a depressziót gyakran előzik meg komoly stresszhelyzetek. De a hormonháztartás egyensúlyának megbomlása okozza a szülés utáni depressziót, illetve a menstruáció előtti időszakban tapasztalható levertséget is.

Tünetek

Az érzelmi élet zavarai a vezető tünetek közé tartoznak: az enyhe kedvetlenségtől a mély lehangoltságig terjedhet az intenzitásuk. A korai tünetek egyike a figyelemzavar, az intellektuális képességek romlása, a csökkenő motiváció.

 •     Állandó fáradtság
 •     Döntésképtelenség
 •     A mindennapi teendők elvégzésére való képtelenség
 •     Érdektelenség
 •     Kapcsolatteremtési nehézség a hozzátartozókkal
 •     Nemi vágy hiánya
 •     Alvászavar
 •     Szorongás, nyugtalanság
 •      Csökkenő étvágy
 •     Túlzott evéskényszer
 •     Alkoholizálás
 •     Önbecsülés hiánya
 •     Feledékenység
 •     Általános bűntudat

Mit tehet?

Számos hatékony módszer létezik a kedélyállapot javítására, és súlyosabb esetben az orvos által előírt gyógyszeres terápia kiegészítésére.

TESTMOZGÁS

Kellő fizikai megterhelés hatására az agyban hangulatjavító hatású vegyületek – endorfinok – szabadulnak fel. A másokkal együtt sportolás jobb az egyedül végezhető sportoknál, mert az utóbbiak nem kötik le annyira a figyelmet.

Étrend

Megfelelő étrend kialakításával kiegyensúlyozottabbá válhat. Egyen naponta többször, kisebb mennyiségeket, így elkerülhető a sóvárgás. A sóvárgásnak az az oka, hogy az agyban a szerotonin nevű idegi átvivő anyag szintje alacsony. A szerotoninszint növeléséhez fogyasszon sok fehérjét. Gondoskodjon arról, hogy az étrendjében kiemelt szerepet kapjanak az alábbi vitaminok és ásványi anyagok:

 • KALCIUM Főbb források: tejtermékek, zöld színű leveles zöldségek, hüvelyesek, diófélék, olajos magvak.
 • FOLSAV Főbb források: zöld színű leveles zöldségek.
 • INOZITOL Főbb források: gyümölcsök, zöldségek, sörélesztő, hüvelyesek, hús, tej, teljes kiőrlésű gabonák.
 • VAS Főbb források: hús, hal, tojássárgája, bab.
 • MAGNÉZIUM Főbb források: kagylók, rákok, bab, teljes kiőrlésű gabonák, diófélék.
 • KÁLIUM Főbb források: teljes kiőrlésű gabonák, zöldségek, gyümölcsök (főként a banán).
 • CINK Főbb források: hús, kagylók, rákok, tojássárgája, borsó, bab, teljes kiőrlésű gabonák, diófélék.

Ezek is érdekelhetnek

Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?
Epres álom sütés nélkül, és nincs benne cukor!
Ez a csodálatos epres süti nem csak az ízlelőbimbóidra lesz kedvező hatással, de az alakodat sem kell féltened, ráadásul percek alatt elkészíthető!
A barátai sem ismerték meg Gábort, annyit fogyott! Mi a titka?
Egész nap nem evett, este viszont már alig látott az éhségtől. Nem mozgott, állandóan az autóban ült, így szép lassan rakódtak egymásra a fölösleges kilók... Egy magánéleti válság kellett hozzá, hogy Miklay Gábor drasztikusan változtasson az életmódján.
Tavaszi gyümölcsdiéta, így érdemes belevágni!
Finomak, lédúsak és egészségesek... Használd fel az évszak ajándékait, és fogyj egészségesen!

Ajánlataink