Szinte mindenkinek az életében előfordulnak olyan időszakok, amikor levertnek, kedvetlennek érzi magát. Ez azonban nem azonos a depresszióval, ami állandó szomorúságot, lehangoltságot, reménytelenséget okoz, és gyakran szervi tünetekkel is jár. Míg súlyos esetben nagyon fontos az orvosi segítség, enyhébb esetben a természetes gyógymódok is segítséget jelenthetnek.

Sötét napok – a depresszió nyomában

A depresszió okai

Az időnkénti rosszkedv, lehangoltság természetes velejárója az életnek. Többnyire valamilyen stresszhatás váltja ki: viták, megoldatlan élethelyzetek, munkahelyi, családi feszültségek. Súlyosabb tüneteket okozhat valamilyen komolyabb veszteség, például hozzátartozó halála, válás, munkahelyi kudarcok. A depresszióra számos magyarázat létezik, ezek mind más-más szempont szerint közelítenek a problémához.

1. Biokémiai okok

A biokémia a neurotranszmitterek egyensúlyának felborulását tartja elsődleges oknak a depresszió kialakulásában. A neurotranszmitterek olyan agyi vegyületek, melyek üzeneteket szállítanak egyik idegsejttől a másikig. Depresszió esetében a figyelem a noradrenalinra és a szerotoninra irányul: a kérdés az, hogy ezek a vegyületek milyen módon hozzák létre a tünetegyüttest. Egyesek szerint a noradrenalin- és szerotoninrendszer, illetve a többi neurotranszmitter-rendszer kölcsönhatása a lényeg, mások szerint a szerotonin az irányító, alacsony aktivitása felborítja az egyensúlyt és depresszió alakul ki.

2. Örökletes hajlam

Genetikai kutatások szerint a depressziós emberek rokonainál 20 százalékban fordul elő a megbetegedés, egypetéjű ikrek esetében pedig ez az arány 43 százalék.

3. Hormonális változások

A hormonális tényezőket tekintve a mellékvesekéreg egyik hormonjának, a kortizolnak (vagy stresszhormonnak) van fontos szerepe. A depressziós embereknek általában igen magas a kortizolszintjük, aminek az az oka, hogy a depressziót gyakran előzik meg komoly stresszhelyzetek. De a hormonháztartás egyensúlyának megbomlása okozza a szülés utáni depressziót, illetve a menstruáció előtti időszakban tapasztalható levertséget is.

Tünetek

Az érzelmi élet zavarai a vezető tünetek közé tartoznak: az enyhe kedvetlenségtől a mély lehangoltságig terjedhet az intenzitásuk. A korai tünetek egyike a figyelemzavar, az intellektuális képességek romlása, a csökkenő motiváció.

  •     Állandó fáradtság
  •     Döntésképtelenség
  •     A mindennapi teendők elvégzésére való képtelenség
  •     Érdektelenség
  •     Kapcsolatteremtési nehézség a hozzátartozókkal
  •     Nemi vágy hiánya
  •     Alvászavar
  •     Szorongás, nyugtalanság
  •      Csökkenő étvágy
  •     Túlzott evéskényszer
  •     Alkoholizálás
  •     Önbecsülés hiánya
  •     Feledékenység
  •     Általános bűntudat

Mit tehet?

Számos hatékony módszer létezik a kedélyállapot javítására, és súlyosabb esetben az orvos által előírt gyógyszeres terápia kiegészítésére.

TESTMOZGÁS

Kellő fizikai megterhelés hatására az agyban hangulatjavító hatású vegyületek – endorfinok – szabadulnak fel. A másokkal együtt sportolás jobb az egyedül végezhető sportoknál, mert az utóbbiak nem kötik le annyira a figyelmet.

Étrend

Megfelelő étrend kialakításával kiegyensúlyozottabbá válhat. Egyen naponta többször, kisebb mennyiségeket, így elkerülhető a sóvárgás. A sóvárgásnak az az oka, hogy az agyban a szerotonin nevű idegi átvivő anyag szintje alacsony. A szerotoninszint növeléséhez fogyasszon sok fehérjét. Gondoskodjon arról, hogy az étrendjében kiemelt szerepet kapjanak az alábbi vitaminok és ásványi anyagok:

  • KALCIUM Főbb források: tejtermékek, zöld színű leveles zöldségek, hüvelyesek, diófélék, olajos magvak.
  • FOLSAV Főbb források: zöld színű leveles zöldségek.
  • INOZITOL Főbb források: gyümölcsök, zöldségek, sörélesztő, hüvelyesek, hús, tej, teljes kiőrlésű gabonák.
  • VAS Főbb források: hús, hal, tojássárgája, bab.
  • MAGNÉZIUM Főbb források: kagylók, rákok, bab, teljes kiőrlésű gabonák, diófélék.
  • KÁLIUM Főbb források: teljes kiőrlésű gabonák, zöldségek, gyümölcsök (főként a banán).
  • CINK Főbb források: hús, kagylók, rákok, tojássárgája, borsó, bab, teljes kiőrlésű gabonák, diófélék.

Ezek is érdekelhetnek

Ezért fogyott le Alexandra: "30 kiló plusszal nem tudnék a lányom után futni"
Amikor végre szíve alatt hordhatta várva-várt kisbabáját, Alexandra mindent megengedett magának. Aztán szembesült a kilók növekvő számával, így megtette élete első újévi fogadalmát, és azóta nem is tért le a fogyás útjáról.
Hiába sportolsz, nincs változás? Ez a 6 edzéshiba gátolhat a fejlődésben
Van néhány tipikus edzéshiba, amelybe szinte mindenki beleesik, legyen bár kezdő vagy haladó. Talán te is éppen egy ilyen baki miatt nem látod az áhított eredményt...
Villámgyors sminktrükkök a forróságra: ragyogj 2 perc alatt!
Elaludtál vagy rohansz valahova, netán egyáltalán nem szeretsz a sminkeléssel pepecselni? Akkor ezek a praktikák segítenek abban, hogy csupán két perc alatt friss és tökéletes legyen a külsőd!
 Fogyás három fázisban: diétázz dinnyével
Képtelenség ellenállni ennek a zamatos és édes finomságnak nyáron, és szerencsére nem is kell, hiszen még a fogyókúrát is segíti: egy hét alatt akár négy kilótól is megszabadulhatunk!
Miért tökéletes a cukkini egy diétához?
Egy kis nyalánkságot készítenél belőle? Arra is van két nagyszerű receptünk!
10 óriási változás, ha rendszeresen úszol
Kiváló módja annak, hogy tegyünk az egészségünkért: egy óra úszás majdnem annyi kalóriát éget el, mint a futás, anélkül hogy bármilyen negatív hatással lenne a csontokra és az ízületekre.
15 kilót fogyott Brigi, mert rájött, hol nem szabad hibázni
Molnár Brigitta táncosnak készült, de egy sérülés miatt meghiúsult az álma. Miután abbahagyta a sportot, három hónap alatt 15 kilót hízott. Többek között a saját diétázós csalódásai miatt kezdett el táplálkozási tanácsadással foglalkozni.
A legjobb trükkök, hogy ráncmentes maradjon az arc
A szarkalábak, ráncok az öregedés természetes velejárói, hiszen a bőr a kor előrehaladtával veszít rugalmasságából, kollagéntermelése csökken. Néhány tipp, amelyek segítségével késleltethető a ráncok megjelenése.

Ajánlataink