Szinte mindenkinek az életében előfordulnak olyan időszakok, amikor levertnek, kedvetlennek érzi magát. Ez azonban nem azonos a depresszióval, ami állandó szomorúságot, lehangoltságot, reménytelenséget okoz, és gyakran szervi tünetekkel is jár. Míg súlyos esetben nagyon fontos az orvosi segítség, enyhébb esetben a természetes gyógymódok is segítséget jelenthetnek.

Sötét napok – a depresszió nyomában

A depresszió okai

Az időnkénti rosszkedv, lehangoltság természetes velejárója az életnek. Többnyire valamilyen stresszhatás váltja ki: viták, megoldatlan élethelyzetek, munkahelyi, családi feszültségek. Súlyosabb tüneteket okozhat valamilyen komolyabb veszteség, például hozzátartozó halála, válás, munkahelyi kudarcok. A depresszióra számos magyarázat létezik, ezek mind más-más szempont szerint közelítenek a problémához.

1. Biokémiai okok

A biokémia a neurotranszmitterek egyensúlyának felborulását tartja elsődleges oknak a depresszió kialakulásában. A neurotranszmitterek olyan agyi vegyületek, melyek üzeneteket szállítanak egyik idegsejttől a másikig. Depresszió esetében a figyelem a noradrenalinra és a szerotoninra irányul: a kérdés az, hogy ezek a vegyületek milyen módon hozzák létre a tünetegyüttest. Egyesek szerint a noradrenalin- és szerotoninrendszer, illetve a többi neurotranszmitter-rendszer kölcsönhatása a lényeg, mások szerint a szerotonin az irányító, alacsony aktivitása felborítja az egyensúlyt és depresszió alakul ki.

2. Örökletes hajlam

Genetikai kutatások szerint a depressziós emberek rokonainál 20 százalékban fordul elő a megbetegedés, egypetéjű ikrek esetében pedig ez az arány 43 százalék.

3. Hormonális változások

A hormonális tényezőket tekintve a mellékvesekéreg egyik hormonjának, a kortizolnak (vagy stresszhormonnak) van fontos szerepe. A depressziós embereknek általában igen magas a kortizolszintjük, aminek az az oka, hogy a depressziót gyakran előzik meg komoly stresszhelyzetek. De a hormonháztartás egyensúlyának megbomlása okozza a szülés utáni depressziót, illetve a menstruáció előtti időszakban tapasztalható levertséget is.

Tünetek

Az érzelmi élet zavarai a vezető tünetek közé tartoznak: az enyhe kedvetlenségtől a mély lehangoltságig terjedhet az intenzitásuk. A korai tünetek egyike a figyelemzavar, az intellektuális képességek romlása, a csökkenő motiváció.

 •     Állandó fáradtság
 •     Döntésképtelenség
 •     A mindennapi teendők elvégzésére való képtelenség
 •     Érdektelenség
 •     Kapcsolatteremtési nehézség a hozzátartozókkal
 •     Nemi vágy hiánya
 •     Alvászavar
 •     Szorongás, nyugtalanság
 •      Csökkenő étvágy
 •     Túlzott evéskényszer
 •     Alkoholizálás
 •     Önbecsülés hiánya
 •     Feledékenység
 •     Általános bűntudat

Mit tehet?

Számos hatékony módszer létezik a kedélyállapot javítására, és súlyosabb esetben az orvos által előírt gyógyszeres terápia kiegészítésére.

TESTMOZGÁS

Kellő fizikai megterhelés hatására az agyban hangulatjavító hatású vegyületek – endorfinok – szabadulnak fel. A másokkal együtt sportolás jobb az egyedül végezhető sportoknál, mert az utóbbiak nem kötik le annyira a figyelmet.

Étrend

Megfelelő étrend kialakításával kiegyensúlyozottabbá válhat. Egyen naponta többször, kisebb mennyiségeket, így elkerülhető a sóvárgás. A sóvárgásnak az az oka, hogy az agyban a szerotonin nevű idegi átvivő anyag szintje alacsony. A szerotoninszint növeléséhez fogyasszon sok fehérjét. Gondoskodjon arról, hogy az étrendjében kiemelt szerepet kapjanak az alábbi vitaminok és ásványi anyagok:

 • KALCIUM Főbb források: tejtermékek, zöld színű leveles zöldségek, hüvelyesek, diófélék, olajos magvak.
 • FOLSAV Főbb források: zöld színű leveles zöldségek.
 • INOZITOL Főbb források: gyümölcsök, zöldségek, sörélesztő, hüvelyesek, hús, tej, teljes kiőrlésű gabonák.
 • VAS Főbb források: hús, hal, tojássárgája, bab.
 • MAGNÉZIUM Főbb források: kagylók, rákok, bab, teljes kiőrlésű gabonák, diófélék.
 • KÁLIUM Főbb források: teljes kiőrlésű gabonák, zöldségek, gyümölcsök (főként a banán).
 • CINK Főbb források: hús, kagylók, rákok, tojássárgája, borsó, bab, teljes kiőrlésű gabonák, diófélék.
Végre itt a tavasz, mutatjuk milyen cipő lett most a divat
Beköszöntött a tavasz, az új évszak pedig annak rendje és módja szerint magával hozta az ébredő természetet, a vérpezsdítő színeket és a legüdítőbb cipőtrendeket. Az idei szezonra határozottan az üde színfoltok, valamint a játékos vonalvezetések keveredése lesz a jellemző.
Imádod a tojást? Akkor ezt a három diétát ismerned kell!
Bár elsőre brutálisnak tűnhet a tojásdiéta, ez a kúra úgy segít gyorsan fogyni, hogy nem veszítesz közben izomtömeget.
Hogy lesz a nagy fogyás után formás a comb és a vádli?
A hölgyek szeretnének formás combokkal, a férfiak izmos vádlival büszkélkedni, ám ez nem mindenkinek adatik meg. Sok tényező közrejátszhat abban, hogy miért válhatnak esztétikailag kifogásolhatóvá az alsó végtagok.
Szeretsz bringázni? Akkor erre most nagyon figyelj!
Gyakori, hogy a kerékpárunk egész télen a fészerben, garázsban áll, de ez nem jelenti azt, hogy a tavasz beköszöntével elég csak leporolni egy kicsit, és már nyeregbe is ülhetünk.
Tanulj meg tavasszal meditálni, segítünk elkezdeni
Beköszöntött a március, ami a megújulás időszaka. Ennek pedig nem csak a ruhatárunkban és az otthonunkban kell megtörténnie, de a lelkünkben is.
Fehérjediéta a szakértőtől- 7 napos mintaétrenddel
Most, hogy itt a tavasz szeretnél gyorsan megszabadulni a feleslegtől, hogy beleférj a ruháidba. Íme egy remek étrend, ami segít megszabadítani a télen felkerült néhány kilótól.
Így segíti a fogyást az árpafűlé
Ez a zöld elixír sokat tesz az egészségünkért, a szépségünkért és az alakunkért, ezért érdemes rendszeresen kortyolgatnunk.
A legjobb tippek, hogyan maradjunk formában 50 felett
Az ötödik X után sem kell lemondanunk a mozgás öröméről és jótékony hatásairól. Sőt mi több, ez az a kor, amikor még inkább szükség van rá, hiszen nagyban hozzájárul ahhoz, hogy könnyebben átvészeljük a változásokat
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.