Szinte mindenkinek az életében előfordulnak olyan időszakok, amikor levertnek, kedvetlennek érzi magát. Ez azonban nem azonos a depresszióval, ami állandó szomorúságot, lehangoltságot, reménytelenséget okoz, és gyakran szervi tünetekkel is jár. Míg súlyos esetben nagyon fontos az orvosi segítség, enyhébb esetben a természetes gyógymódok is segítséget jelenthetnek.

Sötét napok – a depresszió nyomában

A depresszió okai

Az időnkénti rosszkedv, lehangoltság természetes velejárója az életnek. Többnyire valamilyen stresszhatás váltja ki: viták, megoldatlan élethelyzetek, munkahelyi, családi feszültségek. Súlyosabb tüneteket okozhat valamilyen komolyabb veszteség, például hozzátartozó halála, válás, munkahelyi kudarcok. A depresszióra számos magyarázat létezik, ezek mind más-más szempont szerint közelítenek a problémához.

1. Biokémiai okok

A biokémia a neurotranszmitterek egyensúlyának felborulását tartja elsődleges oknak a depresszió kialakulásában. A neurotranszmitterek olyan agyi vegyületek, melyek üzeneteket szállítanak egyik idegsejttől a másikig. Depresszió esetében a figyelem a noradrenalinra és a szerotoninra irányul: a kérdés az, hogy ezek a vegyületek milyen módon hozzák létre a tünetegyüttest. Egyesek szerint a noradrenalin- és szerotoninrendszer, illetve a többi neurotranszmitter-rendszer kölcsönhatása a lényeg, mások szerint a szerotonin az irányító, alacsony aktivitása felborítja az egyensúlyt és depresszió alakul ki.

2. Örökletes hajlam

Genetikai kutatások szerint a depressziós emberek rokonainál 20 százalékban fordul elő a megbetegedés, egypetéjű ikrek esetében pedig ez az arány 43 százalék.

3. Hormonális változások

A hormonális tényezőket tekintve a mellékvesekéreg egyik hormonjának, a kortizolnak (vagy stresszhormonnak) van fontos szerepe. A depressziós embereknek általában igen magas a kortizolszintjük, aminek az az oka, hogy a depressziót gyakran előzik meg komoly stresszhelyzetek. De a hormonháztartás egyensúlyának megbomlása okozza a szülés utáni depressziót, illetve a menstruáció előtti időszakban tapasztalható levertséget is.

Tünetek

Az érzelmi élet zavarai a vezető tünetek közé tartoznak: az enyhe kedvetlenségtől a mély lehangoltságig terjedhet az intenzitásuk. A korai tünetek egyike a figyelemzavar, az intellektuális képességek romlása, a csökkenő motiváció.

  •     Állandó fáradtság
  •     Döntésképtelenség
  •     A mindennapi teendők elvégzésére való képtelenség
  •     Érdektelenség
  •     Kapcsolatteremtési nehézség a hozzátartozókkal
  •     Nemi vágy hiánya
  •     Alvászavar
  •     Szorongás, nyugtalanság
  •      Csökkenő étvágy
  •     Túlzott evéskényszer
  •     Alkoholizálás
  •     Önbecsülés hiánya
  •     Feledékenység
  •     Általános bűntudat

Mit tehet?

Számos hatékony módszer létezik a kedélyállapot javítására, és súlyosabb esetben az orvos által előírt gyógyszeres terápia kiegészítésére.

TESTMOZGÁS

Kellő fizikai megterhelés hatására az agyban hangulatjavító hatású vegyületek – endorfinok – szabadulnak fel. A másokkal együtt sportolás jobb az egyedül végezhető sportoknál, mert az utóbbiak nem kötik le annyira a figyelmet.

Étrend

Megfelelő étrend kialakításával kiegyensúlyozottabbá válhat. Egyen naponta többször, kisebb mennyiségeket, így elkerülhető a sóvárgás. A sóvárgásnak az az oka, hogy az agyban a szerotonin nevű idegi átvivő anyag szintje alacsony. A szerotoninszint növeléséhez fogyasszon sok fehérjét. Gondoskodjon arról, hogy az étrendjében kiemelt szerepet kapjanak az alábbi vitaminok és ásványi anyagok:

  • KALCIUM Főbb források: tejtermékek, zöld színű leveles zöldségek, hüvelyesek, diófélék, olajos magvak.
  • FOLSAV Főbb források: zöld színű leveles zöldségek.
  • INOZITOL Főbb források: gyümölcsök, zöldségek, sörélesztő, hüvelyesek, hús, tej, teljes kiőrlésű gabonák.
  • VAS Főbb források: hús, hal, tojássárgája, bab.
  • MAGNÉZIUM Főbb források: kagylók, rákok, bab, teljes kiőrlésű gabonák, diófélék.
  • KÁLIUM Főbb források: teljes kiőrlésű gabonák, zöldségek, gyümölcsök (főként a banán).
  • CINK Főbb források: hús, kagylók, rákok, tojássárgája, borsó, bab, teljes kiőrlésű gabonák, diófélék.

Ezek is érdekelhetnek

Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.

Ajánlataink