Mi az összefüggés e kettő között? Azt gondolhatnánk, egy depressziós, sötét hangulatban lévő embernek az utolsó gondolata az evés. A depresszióst kizárólag karikás szemekkel, beesett arccal, csontsovány testtel tudjuk elképzelni. Pedig nem minden esetben igaz, hogy a duci emberek életvidámak. Bizony a depresszió okozhat akár extrém súlygyarapodást is.

Súly és depresszió

Az ételek  és az idegrendszer kapcsolata

A hangulatváltozások jelentősen befolyásolhatják az étvágyat és azt is, hogy milyen ételeket fogyasztunk. Egy súlyos veszteség, egy hirtelen támadt rossz hangulat vagy éppen ennek ellenkezője, a boldogságroham is erősen befolyásolhatja az étrendünket. Vannak, akik örömükben étellel jutalmazzák magukat, evéssel ünneplik a sikert. De olyan is előfordul, hogy vigaszként használjuk az ételt. Depressziós hangulatban rendszerint éppen a magas szénhidrát- vagy cukortartalmú ételek felé fordulunk, ösztönösen is attól remélve egy kis boldogságmorzsát. Egyértelmű tehát, hogy hangulatunk is befolyásolja a súlyunkat.

Depresszió  és súlygyarapodás

A depressziós hangulat, a hosszú ideig tartó reményvesztettség, keserűség, az, hogy folyamatosan sötéten látjuk a jövőt, többféleképpen befolyásolhatja mindennapi szokásainkat. Ilyenkor rendszerint megváltozik a szexuális érdeklődés, de megváltoznak a táplálkozási, sőt az alvási szokások is. Van, akit étvágytalanság, nyugtalanság és álmatlanság gyötör, mások éppen az evésbe és a heverészésbe menekülnek.

Segítség: orvosi kezelés  és környezet változás

A depresszió betegség, kezelését csak szakember végezheti. A pszichiáterrel való rendszeres konzultáció mellett, ha az orvos úgy ítéli meg, esetleg gyógyszeres kezelés is szükséges. A pszichés és gyógyszeres kezelés helyes aránya, összehangolása a legfontosabb feladat, nehogy a beteg túlságosan is hozzászokjon a gyógyszerekhez. Szükség van arra is, hogy a beteg valóban felismerje, mi a betegségének valódi oka, minek kellene az életében megváltoznia a gyógyulásához. Ahogyan a kezelés lassan eredményessé válik, úgy változik a beteg hangulata. Ezzel együtt pedig egyre nyilvánvalóbbá válik számára, mi az, amin a mindennapi életben változtatnia kell. Így, ha lassan is, de a saját kontrollja alá tudja vonni az életmódját és a testsúlyát is.

A gyógyszerek segítenek,  de hízlalnak

Sokszor éppen a gyógyszerek akadályozzák meg a depresszió sikeres kezelését. Mivel szinte leadhatatlan túlsúlyt okoznak, sok beteg a további hízástól való félelmében idő előtt abbahagyja a gyógyszerek szedését. Így azonban egyáltalán nem biztos, hogy kikerülhet az ördögi körből. Szerencsére, a napjainkban alkalmazott gyógyszerek már célirányosabban hatnak az agyra és az idegrendszerre, a nélkül képesek stabilizálni a hangulatot, hogy extrém súlynövekedés lenne a kezelés következménye. Az antidepresszánsok, hangulatjavítók esetleges mellékhatásairól mindenképpen érdemes alaposan elbeszélgetni a kezelőorvossal és felkészülni az eshetőségekre.

Végre itt a tavasz, mutatjuk milyen cipő lett most a divat
Beköszöntött a tavasz, az új évszak pedig annak rendje és módja szerint magával hozta az ébredő természetet, a vérpezsdítő színeket és a legüdítőbb cipőtrendeket. Az idei szezonra határozottan az üde színfoltok, valamint a játékos vonalvezetések keveredése lesz a jellemző.
Imádod a tojást? Akkor ezt a három diétát ismerned kell!
Bár elsőre brutálisnak tűnhet a tojásdiéta, ez a kúra úgy segít gyorsan fogyni, hogy nem veszítesz közben izomtömeget.
Hogy lesz a nagy fogyás után formás a comb és a vádli?
A hölgyek szeretnének formás combokkal, a férfiak izmos vádlival büszkélkedni, ám ez nem mindenkinek adatik meg. Sok tényező közrejátszhat abban, hogy miért válhatnak esztétikailag kifogásolhatóvá az alsó végtagok.
Szeretsz bringázni? Akkor erre most nagyon figyelj!
Gyakori, hogy a kerékpárunk egész télen a fészerben, garázsban áll, de ez nem jelenti azt, hogy a tavasz beköszöntével elég csak leporolni egy kicsit, és már nyeregbe is ülhetünk.
Tanulj meg tavasszal meditálni, segítünk elkezdeni
Beköszöntött a március, ami a megújulás időszaka. Ennek pedig nem csak a ruhatárunkban és az otthonunkban kell megtörténnie, de a lelkünkben is.
Fehérjediéta a szakértőtől- 7 napos mintaétrenddel
Most, hogy itt a tavasz szeretnél gyorsan megszabadulni a feleslegtől, hogy beleférj a ruháidba. Íme egy remek étrend, ami segít megszabadítani a télen felkerült néhány kilótól.
Így segíti a fogyást az árpafűlé
Ez a zöld elixír sokat tesz az egészségünkért, a szépségünkért és az alakunkért, ezért érdemes rendszeresen kortyolgatnunk.
A legjobb tippek, hogyan maradjunk formában 50 felett
Az ötödik X után sem kell lemondanunk a mozgás öröméről és jótékony hatásairól. Sőt mi több, ez az a kor, amikor még inkább szükség van rá, hiszen nagyban hozzájárul ahhoz, hogy könnyebben átvészeljük a változásokat
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.