A Diéta és Fitnesz szakértője egy ínycsiklandó és egészséges, rostdús édességet ajánl, ami szebbé teheti az őszi napokat.

Süss-főzz sütőtökkel! Sütőtökös pite dietetikusunktól

A sütőtökös pite igazi szezonális finomság, ráadásul gazdag béta-karotinban és rostokban! A sütőtök mellett olyan további őszi klasszikusok kapnak helyet ebben a desszertben, mint az alma, a dió és a fahéj. Cukrot nem tartalmaz, a tészta édességét a datolya biztosítja. A Diéta és Fitnesz szakértője, Kovács Judit dietetikus-szakács és Ujvári Szilvia cukrász receptje következik.

sütőtökös pite

Fotó: Shutterstock

 

Sütőtökös pite

Hozzávalók (8 szelethez):

A tésztához:

120 g teljes kiőrlésű búzaliszt

75 g alma

38 g datolya (aszalt, magozott)

75 g darált dió

1 db tojássárgája

½ db vaníliarúd kikapart magja

½ db citrom lereszelt héja

5 g szódabikarbóna

1 csipet só

1 tk őrölt fahéj

A krémhez:

300 g sütőtök

2 db tojás (M-es méretű)

100 ml rizstejszín

1 csipet só

1 tk őrölt fahéj (őrölt)

½ tk őrölt gyömbér

½ tk őrölt szerecsendió

1 db narancs lereszelt héja

A forma kikenéséhez:

kókuszzsír (kókuszolaj)

 

Elkészítése:

1. Előkészítés: A sütőtököt süssük, majd tisztítsuk meg. Közben a datolyát magozzuk ki, majd áztassuk be egy órára. Kaparjuk ki a vaníliarúd magját.

2. Először a száraz hozzávalókkal kezdünk. Az átszitált lisztet, a darált diót, a szódabikarbónát, a sót és a fahéjat keverjük össze egy tálban. Ha ez megvan, akkor a datolyát és a megpucolt almát pürésítsük aprítógépben, és mehet is a lisztes keverékbe a tojássárgájával együtt.

3. Gyúrjuk össze a tésztát, és minimum egy órát pihentessük hűtőben. Ha eltelt az egy óra, készítsük elő a formát, amit kenjünk ki vékonyan kókuszolajjal.

4. A tésztát lisztezett gyúródeszkán vagy munkafelületen nyújtsuk két milliméter vékony körlappá. Ez ragadósabb tészta, ezért nyújtás közben folyamatosan figyeljük, hogy ne ragadjon le. Ezt egy tortakenő kés (szaknyelven: alávágókés) segítségével tudjuk a legkönnyebben megtenni. Ha már megfelelő nagyságúra és vékonyságúra nyújtottuk, akkor béleljük ki vele a piteformát, és tegyük vissza a hűtőszekrénybe, amíg a tölteléket összeállítjuk.

5. A töltelék hozzávalóit egy turmixgépben turmixoljuk össze, majd a masszát kenjük a tésztára. Ha maradt tésztánk, csinálhatunk belőle díszítést a pitére. Ha megvagyunk a díszítéssel, 170 fokra előmelegített sütőben, alsó-felső sütéssel kb. 30 perc alatt süssük meg a pitét.

Elkészítési idő: 90 perc

 

Diéta és Fitnesz-tipp:

Mivel a sütőtökös pite elkészítése kissé időigényes, érdemes hétvégére időzíteni, vagy a sütőtök sütését akár már előző este elintézni, ugyanis a sütőtökpüré jó pár eláll befőttes üvegben, a hűtőbe téve.

 

Még több sütőtökös recept!

 

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Hogyan ehetünk birsalmát, ha diétázunk?
Savanykás ízű, nehezen tisztítható gyümölcs – mégis, a birsalma az egyik legegészségesebb őszi csemege. Érdemes esélyt adni az illatozó, aranysárga almának.
A legjobb trükkök, amivel megerősítheted a gyerek immunrendszerét
Nagyon fontos, hogy a hűvösebb hónapokra alaposan és tudatosan állítsuk össze a gyerekeink étrendjét, hogy megerősítsük az immunrendszerüket.
Ez az ősz legjobb zsírfaló itala, éjszaka segíti a fogyást
Maradj formában ősszel is. A legjobb, ha mindig frissen készíted el és minden nap iszol belőle egy keveset. Hidd el a látványos hatás nem marad el.
Hihetetlen, milyen egészséges! Nagyanyáink titkos alapanyaga: Jászvaj
Folyékony arany, amelynek nem csak az íze mennyei, de az egészségünkre is fantasztikus hatással van.
3 remek őszi recept, ami felgyorsítja a fogyást
Itt az ősz, és vele együtt a gombás, padlizsános, almás, fahéjas finomságok szezonja. Válogatásunkban olyan diétás fogásokat gyűjtöttünk össze, amik nem csak segítik a fogyást, de igazi őszi ínyencségekkel készültek. Érdemes őket kipróbálni!
Palvin Barbi 31 évesen is bombaformában, kiderült a titka
Október 8-án ünnepli születésnapját hazánk népszerű modellje, Palvin Barbara, akiből már többen próbálták kiszedni a szépségtrükkjeit, és bomba alakjának titkát.
Fitness lady lett a nagymama, Gabi 50 évesen kezdett versenyezni
Sokan alig akarják elhinni, hogy Koltai Gabriella túl van a hatodik X-en. Az pedig még meglepőbb, hogy csak 40 éves kora után kezdett el edzőterembe.
Ez a legjobb őszi vacsora, ha le akarsz dobni pár kilót
A francia hagymalevesek ízvilágát varázsolhatod az asztalra ezzel a recepttel. Olcsó, egyszerű és nagyon finom! A fűszeres, krémes mártásban sült cukkinispagetti méltán lehet az ősz egyik legkedveltebb vacsorája nálad is!

Ajánlataink