A sütőtökös pite igazi szezonális finomság, ráadásul gazdag béta-karotinban és rostokban! A sütőtök mellett olyan további őszi klasszikusok kapnak helyet ebben a desszertben, mint az alma, a dió és a fahéj. Cukrot nem tartalmaz, a tészta édességét a datolya biztosítja. A Diéta és Fitnesz szakértője, Kovács Judit dietetikus-szakács és Ujvári Szilvia cukrász receptje következik.
Sütőtökös pite
Hozzávalók (8 szelethez):
A tésztához:
120 g teljes kiőrlésű búzaliszt
75 g alma
38 g datolya (aszalt, magozott)
75 g darált dió
1 db tojássárgája
½ db vaníliarúd kikapart magja
½ db citrom lereszelt héja
5 g szódabikarbóna
1 csipet só
1 tk őrölt fahéj
A krémhez:
300 g sütőtök
2 db tojás (M-es méretű)
100 ml rizstejszín
1 csipet só
1 tk őrölt fahéj (őrölt)
½ tk őrölt gyömbér
½ tk őrölt szerecsendió
1 db narancs lereszelt héja
A forma kikenéséhez:
kókuszzsír (kókuszolaj)
Elkészítése:
1. Előkészítés: A sütőtököt süssük, majd tisztítsuk meg. Közben a datolyát magozzuk ki, majd áztassuk be egy órára. Kaparjuk ki a vaníliarúd magját.
2. Először a száraz hozzávalókkal kezdünk. Az átszitált lisztet, a darált diót, a szódabikarbónát, a sót és a fahéjat keverjük össze egy tálban. Ha ez megvan, akkor a datolyát és a megpucolt almát pürésítsük aprítógépben, és mehet is a lisztes keverékbe a tojássárgájával együtt.
3. Gyúrjuk össze a tésztát, és minimum egy órát pihentessük hűtőben. Ha eltelt az egy óra, készítsük elő a formát, amit kenjünk ki vékonyan kókuszolajjal.
4. A tésztát lisztezett gyúródeszkán vagy munkafelületen nyújtsuk két milliméter vékony körlappá. Ez ragadósabb tészta, ezért nyújtás közben folyamatosan figyeljük, hogy ne ragadjon le. Ezt egy tortakenő kés (szaknyelven: alávágókés) segítségével tudjuk a legkönnyebben megtenni. Ha már megfelelő nagyságúra és vékonyságúra nyújtottuk, akkor béleljük ki vele a piteformát, és tegyük vissza a hűtőszekrénybe, amíg a tölteléket összeállítjuk.
5. A töltelék hozzávalóit egy turmixgépben turmixoljuk össze, majd a masszát kenjük a tésztára. Ha maradt tésztánk, csinálhatunk belőle díszítést a pitére. Ha megvagyunk a díszítéssel, 170 fokra előmelegített sütőben, alsó-felső sütéssel kb. 30 perc alatt süssük meg a pitét.
Elkészítési idő: 90 perc
Diéta és Fitnesz-tipp:
Mivel a sütőtökös pite elkészítése kissé időigényes, érdemes hétvégére időzíteni, vagy a sütőtök sütését akár már előző este elintézni, ugyanis a sütőtökpüré jó pár eláll befőttes üvegben, a hűtőbe téve.
Még több sütőtökös recept!
- Így készül a sütőtökkenyér!
- Vörös lencsés-sütőtökös curry
- Cukormentes sütőtökös brownie
- Sütőtökös panna cotta