A szója szerepéről megoszlanak a vélemények. Ha pozitív hatásait akarjuk bizonyítani, könnyen találunk számos tanulmányt. Ennek ellenére sok információ kering a szója káros hatásaival kapcsolatban is, illetve sok pozitív eredményt hozó kutatást nem sikerült megismételni. Ezt az ellentmondást szeretném feloldani.

Szója: barát vagy ellenség?

Tápanyagok és antitápanyagok

A szóját egy időben a hús alternatívájaként emlegették. Valóban kiváló fehérjeforrás, mint általában a hüvelyes zöldségek, de nem lehet vele teljes értékű fehérjepótlást megvalósítani. Erre azonban nincs is szükség, mivel több növényi tápanyag kombinálásával a teljes értékű fehérjebevitel megvalósítható. Ez azt jelent, hogy az összes olyan fehérjeépítő aminosav biztosítható hús nélkül is, amit az emberi szervezet nem tud előállítani. A szója számos fontos ásványi anyagot és nyomelemet tartalmaz (pl. cinket, vasat, kalciumot, folsavat, illetve B-vitaminokat, K2-vitamint stb.). Továbbá, ki ne hallott volna a szójalecitinről, mely fontos a sejtjeink (például idegsejtjeink) membránjának megfelelő felépítéséhez.

A szójalecitinben ráadásul ómega 3 zsírsavösszevetők is vannak. Ugyanakkor találhatók benne úgynevezett antitápanyagok, amelyek meggátolják sok értékes tápanyag felszívódását – és ez nemcsak a szójában található összetevőkre, hanem az azzal elfogyasztott ételek, étrend-kiegészítők összetevőire is igaz. Ezek hatása normális esetben nem lenne olyan nagymértékű, de az ipari feldolgozó módszerek sajnos ezen összetevők hatását erősítik.

Enyhe ösztrogén hatás

A szójával kapcsolatban nem megkerülhető a fitoösztrogének kérdése. A fitoösztrogének olyan növényi izoflavonok, melyek képesek az ösztrogénérzékelő receptorokhoz kötődni, és így ösztrogénhatást kifejteni. Ez a hatás azonban nagyon gyenge (ezred akkora, mint a valódi ösztrogéné). Mégis, a tények ellenére, orvosszakmailag minden emlőrákon átesett nőt eltiltanak a szójafogyasztástól. Ez a riogatás tovább fokozódik, ha az ösztrogén egyéb szövetekre kifejtett hatását is figyelembe vesszük.

Finoman szabályozott burjánzás

Köztudott tény, hogy a mell-, a petefészek- és a prosztatarák a hormonálisan vezérelt folyamatok eredménye. A valóság azonban az, hogy a rákos megbetegedések mindegyike hormonálisan vezérelt valamilyen szinten. A hormonok egyaránt védik az anyát és a magzatot is a terhesség alatt. Ez fontos is, hiszen a magzat őssejtekből történő kifejlődése a tumornövekedéshez hasonlatos folyamat, amit nagyon finoman kell szabályozni, hogy a jó irányba haladjon. A hormonok közül a legjelentősebb, burjánzást okozó hormon az ösztrogén, és bizonyos feltételek mellett mind nőkben, mind férfiakban képes daganatot okozni. A bizonyos feltétel nagyon fontos, mert nem pusztán az ösztrogénnel van a baj. Ha ugyanis így lenne, akkor a pubertás időszakában lenne a legmagasabb a petefészek- és emlőrák kockázata, de hála istennek nem így van.

Aggodalomra nincs ok!

A szója (szójabab) az egyik alapvető élelmiszer Ázsiában. A szójaizoflavonok átlagos napi fogyasztása Ázsiában 20–80 mg naponta. Jóval magasabb, mint a nyugati országokban (1–3 mg naponta). A hormonfüggő rosszindulatú betegségek (emlő-, méh- és prosztatarák), illetve más rosszindulatú tumorok is, a szív- és érrendszeri betegségek előfordulása, a csontritkulás lényegesen alacsonyabb Ázsiában, mint a nyugati országokban. A genetikai hajlam kiküszöbölésével végzett tanulmányok megerősítik, hogy az ázsiai származású nők nemcsak kisebb mértékben szenvednek a menopauza tüneteitől, de sokkal alacsonyabb esetükben az emlőrák előfordulása is a nyugati nőkhöz képest.

A szójával mint élelmiszernövénnyel és annak izoflavonjaival több mint 400 000 nőt és 100 000 férfit teszteltek a mai napig. Ezek a vizsgálatok kiváló biztonsági profilt mutattak ki. A szójaizoflavonok fogyasztása emlőrák esetén dózisfüggő módon javítja a teljes túlélést. A halálozási arány akár 54 százalékkal csökken.

KISOKOS: 17 OLAJ, AMIT ÍGY ÉRDEMES HASZNÁLNI A KONYHÁBAN

A SÓSZEGÉNY DIÉTA ALAPJA

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

3 gyors diétás süti air fryerben – egészséges édesség percek alatt
Az air fryer nemcsak ropogós krumplihoz vagy csirkéhez ideális – pár perc alatt diétás sütiket is varázsolhatsz vele! Mutatunk három gyors, egészséges receptet, amivel bűntudat nélkül élvezheted az édességet.
Egy korty, és pörög az anyagcsere – így készíts gyömbérshotot otthon
A gyömbér nemcsak fűszer, hanem igazi szuperélelmiszer: serkenti az anyagcserét, erősíti az immunrendszert, és egy frissítő házi shot formájában a diéta és a fitnesz program tökéletes kiegészítője lehet.
Ez az almás süti még diéta mellett is belefér – és mennyei finom!
Az alma és a zab találkozásából született ez a puha, omlós finomság, ami még az alakodra is vigyáz.
Diétás ropogtatnivaló: házi répachips
Egészséges snackre vágysz, ami belefér a diétába is? A házi répachips pár perc alatt elkészül, és garantáltan bűntudat nélkül ropogtathatod.
A változókor titkos tünete: ezért szökik fel a vérnyomásod
A változókor számos kellemetlen tünettel járhat, mint a hangulatingadozás, hőhullám vagy álmatlanság. De vajon tudtad, hogy mindez a vérnyomásodra is hatással lehet?
Őszi ízorgia: saláták, amikbe beleszeretsz
Az ősz a színek, ízek és vitaminok időszaka. Ha szeretnél változatos, tápláló és könnyen elkészíthető salátákat az asztalodra, ezek a receptek tökéletesek: lédús sült paradicsom, fűszeres édesburgonya, ropogós céklacsipsz, grillezett ananász – mindez egy tálban, hogy a hűvösebb napokon is tele legyél energiával és vitaminnal.
5 magyar étel, amit soha ne egyél vacsorára, ha diétázol
Ha fogyni szeretnél, nem mindegy, mi kerül a tányérodra este. Vannak magyar ételek, amelyek bármilyen finomak is, vacsorára igazi kalóriacsapdát jelentenek. Mutatom az 5 legrosszabbat, amit jobb, ha elkerülsz, ha tényleg látni szeretnéd az eredményt a diétádban.
Érzékeny bőr nyáron: így ápold biztonságosan
A nyár a szabadságról, a napsütésről és a könnyedségről szól – de a bőrünk számára ez az időszak gyakran komoly kihívást jelent.