A szója szerepéről megoszlanak a vélemények. Ha pozitív hatásait akarjuk bizonyítani, könnyen találunk számos tanulmányt. Ennek ellenére sok információ kering a szója káros hatásaival kapcsolatban is, illetve sok pozitív eredményt hozó kutatást nem sikerült megismételni. Ezt az ellentmondást szeretném feloldani.

Szója: barát vagy ellenség?

Tápanyagok és antitápanyagok

A szóját egy időben a hús alternatívájaként emlegették. Valóban kiváló fehérjeforrás, mint általában a hüvelyes zöldségek, de nem lehet vele teljes értékű fehérjepótlást megvalósítani. Erre azonban nincs is szükség, mivel több növényi tápanyag kombinálásával a teljes értékű fehérjebevitel megvalósítható. Ez azt jelent, hogy az összes olyan fehérjeépítő aminosav biztosítható hús nélkül is, amit az emberi szervezet nem tud előállítani. A szója számos fontos ásványi anyagot és nyomelemet tartalmaz (pl. cinket, vasat, kalciumot, folsavat, illetve B-vitaminokat, K2-vitamint stb.). Továbbá, ki ne hallott volna a szójalecitinről, mely fontos a sejtjeink (például idegsejtjeink) membránjának megfelelő felépítéséhez.

A szójalecitinben ráadásul ómega 3 zsírsavösszevetők is vannak. Ugyanakkor találhatók benne úgynevezett antitápanyagok, amelyek meggátolják sok értékes tápanyag felszívódását – és ez nemcsak a szójában található összetevőkre, hanem az azzal elfogyasztott ételek, étrend-kiegészítők összetevőire is igaz. Ezek hatása normális esetben nem lenne olyan nagymértékű, de az ipari feldolgozó módszerek sajnos ezen összetevők hatását erősítik.

Enyhe ösztrogén hatás

A szójával kapcsolatban nem megkerülhető a fitoösztrogének kérdése. A fitoösztrogének olyan növényi izoflavonok, melyek képesek az ösztrogénérzékelő receptorokhoz kötődni, és így ösztrogénhatást kifejteni. Ez a hatás azonban nagyon gyenge (ezred akkora, mint a valódi ösztrogéné). Mégis, a tények ellenére, orvosszakmailag minden emlőrákon átesett nőt eltiltanak a szójafogyasztástól. Ez a riogatás tovább fokozódik, ha az ösztrogén egyéb szövetekre kifejtett hatását is figyelembe vesszük.

Finoman szabályozott burjánzás

Köztudott tény, hogy a mell-, a petefészek- és a prosztatarák a hormonálisan vezérelt folyamatok eredménye. A valóság azonban az, hogy a rákos megbetegedések mindegyike hormonálisan vezérelt valamilyen szinten. A hormonok egyaránt védik az anyát és a magzatot is a terhesség alatt. Ez fontos is, hiszen a magzat őssejtekből történő kifejlődése a tumornövekedéshez hasonlatos folyamat, amit nagyon finoman kell szabályozni, hogy a jó irányba haladjon. A hormonok közül a legjelentősebb, burjánzást okozó hormon az ösztrogén, és bizonyos feltételek mellett mind nőkben, mind férfiakban képes daganatot okozni. A bizonyos feltétel nagyon fontos, mert nem pusztán az ösztrogénnel van a baj. Ha ugyanis így lenne, akkor a pubertás időszakában lenne a legmagasabb a petefészek- és emlőrák kockázata, de hála istennek nem így van.

Aggodalomra nincs ok!

A szója (szójabab) az egyik alapvető élelmiszer Ázsiában. A szójaizoflavonok átlagos napi fogyasztása Ázsiában 20–80 mg naponta. Jóval magasabb, mint a nyugati országokban (1–3 mg naponta). A hormonfüggő rosszindulatú betegségek (emlő-, méh- és prosztatarák), illetve más rosszindulatú tumorok is, a szív- és érrendszeri betegségek előfordulása, a csontritkulás lényegesen alacsonyabb Ázsiában, mint a nyugati országokban. A genetikai hajlam kiküszöbölésével végzett tanulmányok megerősítik, hogy az ázsiai származású nők nemcsak kisebb mértékben szenvednek a menopauza tüneteitől, de sokkal alacsonyabb esetükben az emlőrák előfordulása is a nyugati nőkhöz képest.

A szójával mint élelmiszernövénnyel és annak izoflavonjaival több mint 400 000 nőt és 100 000 férfit teszteltek a mai napig. Ezek a vizsgálatok kiváló biztonsági profilt mutattak ki. A szójaizoflavonok fogyasztása emlőrák esetén dózisfüggő módon javítja a teljes túlélést. A halálozási arány akár 54 százalékkal csökken.

KISOKOS: 17 OLAJ, AMIT ÍGY ÉRDEMES HASZNÁLNI A KONYHÁBAN

A SÓSZEGÉNY DIÉTA ALAPJA

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.
Mutatjuk, hogy szépít meg a kávé! Most figyelj!
Összegyűjtöttük, mire használhatja szépségápolási rutinjában a kávét, illetve a kávézaccot.
Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.

Ajánlataink