A szerencsésebbek csak hírből ismerik a PMS kellemetlen tüneteit, sokaknak azonban pokoli fájdalommal jár a menstruációt megelőző időszak és a menzesz. A görcsöket, a puffadást, a hangulatingadozást azonban az étkezésünkkel képesek vagyunk enyhíteni – vagy éppen erősíteni –, attól függően, hogyan táplálkozunk. Nem kell feltétlenül azonnal erős gyógyszerekhez nyúlni, a megfelelő tápanyagokkal segíthetünk a tüneteken. Íme, néhány étel, amelyeket jobb, ha gyakrabban fogyasztunk a nehéz napokon, és néhány olyan, amelyet inkább kerüljünk el ilyenkor. 

Tányéron a megoldás

AVOKÁDÓ
Görcsoldásra

A krémes textúrán és a finom, különleges ízen túl az avokádó az egyik legegészségesebb csemegénk: telis-tele van jó vitaminokkal, ásványi anyagokkal. Emellett ómega 3 zsírsavban is gazdag, ami segít legyőzni a gyulladást és még fájdalomcsökkentő hatással is bír: jó megoldás a menstruációs görcsök enyhítésében. Készítsünk belőle mártogatóst, együk nyers zöldségekkel, vagy ízesítsük pár szelettel a szendvicsünket, pirítósunkat. Különleges ízt varázsol a reggeli smoothie-nak is.

LAZAC
Ingerlékenység, fáradtság ellen

Hosszú éveken át sulykolták a népszerű diéták: a zsír rossz, a fogyókúrázók ellensége. Pedig dehogy! Sőt, azok a zsírsavak, amelyek például a lazacban, a mandulában és az olívaolajban találhatók, kifejezetten egészségesek. Főleg a hónapnak abban a bizonyos szakaszában… az ómega 3 zsírsavban gazdag ételek hangulatjavítóként is „működnek”. Ezen felül ez a rózsaszínű halféle B-vitaminban is gazdag: a B6 segít csökkenteni az ingerlékenységet, illetve a mell érzékenységét, a B12 pedig energiával tölt fel. Fogyasszuk ebédre quinoával, sok zöldséggel.

BRAZIL DIÓ
Pattanások ellen

A brazil dió tápanyagokban és antioxidánsokban gazdag mag, csodákat tesz a bőrrel. Különösen hatásos a pattanások megelőzésében, ami a PMS ideje alatt nagyon jól jön. Szelénben, E-vitaminban és más, egészséges zsírsavakban gazdag, aminek köszönhetően segít hidratálni a bőrt, semlegesíti a faggyútermelést, és csökkenti a bőr gyulladásait, így óv meg a pattanások kialakulásától. Ha legközelebb snackre vágyunk az edzés után, válasszunk brazil dióval felturbózott diákcsemegét: kesuval, mandulával, pisztáciával, napraforgómaggal, mazsolával együtt csodákra képes.

ALACSONY ZSÍRTARTALMÚ NATÚR JOGHURT
Puffadásra, kívánósság ellen

A joghurtban található probiotikumok (ez esetben kizárólag a natúrt válasszuk, ne a cukrozott gyümölcsjoghurtot) és a kalcium segít a kellemetlen tünetek enyhítésében. Kimutatták, hogy a kalciumban gazdag táplálkozás segít elviselhetőbbé tenni a menstruációt megelőző „bajokat”. A kalcium megszelídíti a folyton ránk törő éhséget, a kívánósságot, segít a puffadás leküzdésében enyhe vízhajtó hatása miatt. Ha a szervezetünk nem reagál jól a tejtermékekre, együnk kalciumban gazdag ételeket, például brokkolit, borsót, szardíniát.

ÉTCSOKI
Fáradtság ellen

A magas kakaótartalmú csoki a legjobb választás ezekben a napokban, mikor levertebbek, fáradékonyabbak vagyunk, mint általában. A benne található antioxidánsoknak köszönhetően amúgy is hasznos, de segíti a boldogsághormon, az endorfin termelését is. Mindemellett fontos szerepet játszik a magnézium pótlásában is. A menstruációs időszakban ugyanis a magnézium gyorsabban ürül ki a szervezetből, ugyanakkor nehezebben szívódik fel. Az étcsoki gazdag magnéziumforrásként segít ebben az időszakban (is). Szórjuk meg a reszelékével reggeli zabkásánkat, vagy rágcsáljunk el ebéd után pár kockát belőle.

AMI VISZONT RONT A HELYZETEN…

KOFFEIN

Ezekben a napokban bár fáradékonyabbak vagyunk, ne kávéval vagy kólával próbáljuk ébren tartani magunkat. A koffein nem enyhíti, sőt inkább erősíti a hasi görcsöket. Különösen rossz, ha éhgyomorra, reggeli előtt isszuk az ébresztő feketét. Hasonló a helyzet a magas cukortartalmú szénsavas italokkal is, amelyek csak erősítik a puffadást. Próbáljuk ezeket a napokat kibírni kávé nélkül, igyunk inkább koffeinmentes változatot vagy gyógyteát, illetve soksok vizet.

Ezek is érdekelhetnek

Isteni húsvéti piskótatekercs, glutén- és cukormentesen
Húsvétkor sem kell feltétlenül feladnunk a diétánkat, hiszen számtalan finomság készülhet cukor nélkül, gluténmentesen.
Szuper karcsúsító receptek karfiolból! Így élmény fogyni
A karfiol az egyik legnépszerűbb zöldségünk, nem véletlenül. Sokoldalúan felhasználható, számos elkészítési módját ismerjük, ráadásul magas vitamin- és ásványianyag-tartalmának köszönhetően segít az egészség megőrzésében.
Ez a húsvét diétás kedvence: avokádóval töltött tojás
Az avokádó és a tojás egészségre gyakorolt kiváló hatásain túl az is mellette szól – főleg, ha a testsúly csökkentése a cél –, hogy zsírtartalma miatt hamar teltségérzetet okoz.
Cukormentes kókuszkeksz, ebből bármennyit ehetsz
Reggelire és kávé mellé is remek. Glutén,- és laktózmentes. Elkészítése gyors és könnyű. Bárhová magaddal viheted, Így mindig lesz nálad egy kis diétás nasi.
Minden, amit egy diéta előtt nagyon fontos tudnod!
Jó, ha tudja, hogy ha belevág egy diétába, nem csak a kilók fogyatkozására számíthat, sok egyéb kísérő jelenséggel is találkozik majd. A nehézségek jó esetben csak átmenetiek, a pozitívumokat pedig ügyesen használja ki és élvezze!
Ébresztő! - Tavaszi méregtelenítés a legjobb zöldségekkel
Várd könnyedén, energiával telve a tavaszt! Ehhez szükség lesz egy komolyabb méregtelenítő programra, amelynek segítségével megtisztíthatod a szervezeted, megszabadulhatsz a lerakódott méreg- és salakanyagoktól. Legalább 3 napon át tarts zöldség- és gyümölcskúrát. Az alábbi 15 zöldség- és gyümölcsféléből válogass, így biztos lehetsz a sikerben.
Itt a nők új kedvence a spenótos sajtfasírt
Ez az előétel egészséges, eszméletlen finom, és nem hizlal: alig van benne szénhidrát!
Végre kiderült mi a sikeres diéta titka
Márciusban már csak emlék a legtöbb újévi fogadalom – köztük a fogyókúrára vonatkozó, önmagunknak tett ígéret is. Vagy mégsem? Íme, hét tipp, hogy sikeres legyen az életmódváltás, akár év közben is.

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.